ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκάθαρος ο δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου

Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν στη στροφή που κάνει η χώρα μέσα από τα εξοπλιστικά και όχι μόνο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Μιχάλη Τσικαλά και Απόστολου Τομαρά

Τρία εικοσιτετράωρα μετά, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Κ», υπό τον τίτλο «Η Κύπρος στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ» παραμένει στην ημερήσια ατζέντα της επικαιρότητας με την κυβέρνηση να αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως στο βασικό ζητούμενο που είναι ο προσανατολισμός της Δημοκρατίας στην παρούσα φάση. Παρά τις λιγοστές δημόσιες τοποθετήσεις και τα όσα έχουν ειπωθεί από κυβερνητικής πλευράς οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως ενδοκυβερνητικά η ρότα που έχει χαραχθεί έχει ξεκάθαρα δυτικό προσανατολισμό αφήνοντας πίσω την τετριμμένη λογική της κυπριακής διπλωματίας που έχει χαρακτηρισθεί και ως τριτοκοσμική.

Η συγκρατημένη κυβερνητική αντίδραση ένεκα των πιέσεων από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό δεν αναιρούν το ρεπορτάζ της «Κ» που θέλει εντός της κυβέρνησης να υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυτικές δομές και οργανισμούς. Στη Λευκωσία λένε οι πληροφορίες μας, παρά τα διαχρονικά διπλωματικά και κυρίως πολιτικά ταμπού απέναντι σε δυτικές δομές όπως η Βορειοατλαντική συμμαχία, έχει γίνει αντιληπτό τα τελευταία χρόνια πως η Κύπρος στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται σε μια ξεπερασμένη λογική και πολιτική που χαρακτηρίσθηκε από τον Ιωάννη Κασουλίδη ως ποντιοπιλατική. Τοποθέτηση που είχε γίνει παλαιότερα από τον πρώην ΥΠΕΞ στην «Κ».

Η κατεύθυνση

Η νέο στίγμα που διέπει την εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας και που σαφώς έχει δυτικό προσανατολισμό καθορίσθηκε με σαφέστατο τρόπο από τον πλέον αρμόδιο πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη την περίοδο των πρώτων επιθέσεων του δυτικού συνασπισμού στην Συρία. Τότε ξεκάθαρα ο κ. Κασουλίδης είχε περιγράψει στην «Κ» την νέα κατεύθυνση της κυπριακής διπλωματίας. «Ξεχάστε τον τριτοκοσμικό επιτήδειο ρόλο της Κύπρου. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Κύπρου. Η Κύπρος αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της Ε.Ε. και της Δύσης.

Επομένως, έχουν υποχρέωση οι φίλοι της Κύπρου να ξεκινήσουν να μας κοιτάζουν όχι μόνο ως μια χώρα που έχει διαφορές με την Τουρκία, αλλά ως μια χώρα που μπορεί επάξια να εξυπηρετήσει τα γενικότερα ευρωπαϊκά και δυτικά συμφέροντα», είχε τονίσει. Διπλωματική κατεύθυνση που δεν έμεινε στα λόγια αν δει κανείς την πρακτική εφαρμογή μέσα από συνέργειες που ακολούθησαν με χώρες όπως οι ΗΠΑ η Γαλλία η Βρετανία. Σε στρατιωτικό επίπεδο για πρώτη φορά η ΕΦ συνεργάσθηκε αρμονικά με τον δυτικό συνασπισμό στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης η συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή δομή της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για την Άμυνα (Pesco) λειτουργεί παράλληλα με την Βορειοατλαντική Συνεργασία όπως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη που ενδιαφέρει την παρούσα κυβέρνηση να εντάξει την Κύπρο.

Το μπρα ντε φερ

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ που επεκτείνεται σε αντιφατικούς άξονες αλλά υπό την ίδια σκέπη τελικά. Η φερόμενη εμπλοκή Ρώσων ολιγαρχών στις αμερικανικές εκλογές και οι συνακόλουθες κυρώσεις των αμερικανικών αρχών, όπως είναι γνωστό δεν άφησαν ανεπηρέαστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας που προέβη σε κινήσεις προφύλαξης. Οι οποίες επήλθαν και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τις αμερικανικές αρχές. Σε άλλο επίπεδο, η παρουσία της Ρωσίας στην αν. Μεσόγειο είναι διαρκής με τη Μόσχα να αναπτύσσει συμμαχίες που περνάνε και μέσα από τα εξοπλιστικά, όπως έχει κάνει με την Τουρκία, προκαλώντας νέους τριγμούς με τις ΗΠΑ. Αυτό το πολλαπλό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη και αναπόφευκτα εφόσον συγκλίνουν σωρεία συμφερόντων στην περιοχή, δεν θα μπορούσε η Κύπρος να μείνει ανεπηρέαστη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση