ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκινούν διεργασίες στα κατεχόμενα για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Μουσταφά Ακιντζί συναντά πρώτα τους Τ/κ αρχηγούς και στη συνέχεια εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινούν στα κατεχόμενα οι πρώτες επαφές και διεργασίες που αφορούν τη νέα περίοδο στο Κυπριακό και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη ψηφοφορία στη «βουλή» για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα, πολυκομματική «κυβέρνηση», ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα λάβει μια σημαντική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί με τους εκπρόσωπους των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο νέο «κυβερνητικό» σχήμα. Πριν από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί εξακολουθεί να μελετά τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τους στενούς συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Haber Kιbrıs, εκτός από τα τέσσερα κόμματα της πολυκομματικής, ο Τ/κ ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί και με τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το Κόμμα Εθνικής Ενότητας που έχει αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το Κόμμα Αναγέννησης. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συσκέψεων, ο κ. Ακιντζί θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις με την Άγκυρα.

Οι όροι για την επανέναρξη των συνομιλιών

Την παρούσα στιγμή, η τ/κ πλευρά αποφεύγει με επιμονή την χρήση του όρου «επανέναρξη των συνομιλιών». Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η ε/κ πλευρά καλείται να εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στις συνομιλίες.

Σε αυτές τις προϋποθέσεις αναφέρεται σε νέο άρθρο γνώμης ο δημοσιογράφος Μετέ Τούμερχαν, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Τούμερχαν αφήνει να εννοηθεί ότι την προηγούμενη περίοδο, ο Νίκος Αναστασιάδης έπραξε πολλά λάθη στις συνομιλίες. Στη νέα περίοδο καλείται να αναθεωρήσει την γραμμή του.

Η ηγεσία Αναστασιάδη, σύμφωνα με το άρθρο του κ. Τούμερχαν, καλείται να αποδεχθεί πλήρως την αρχή της πολιτικής ισότητας. Παράλληλα, καλείται να αναθεωρήσει τηστάση της στο θέμα του φυσικού αερίου και να αποδεχθεί μια «λογική» πρόταση στις εγγυήσεις, η οποία δεν θα έχει σχέση με την αρχή «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις». Ο κ. Τούμερχαν σημειώνει επίσης και τη σημασία του χρονοδιαγράμματος στη νέα περίοδο των συνομιλιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση