ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μανούβρα για ν' αποφευχθεί το αδιέξοδο και να δείξει ελαστικότητα η Τουρκία

Οριακή η πρόταση για τα διαπραγματευτικά όρια της Λευκωσίας, το μήνυμα Τσαβούσογλου για τη συνέχεια ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Η ανάδυση του θέματος της "χαλαρής" ομοσπονδίας, αδόκιμος επί της ουσίας και επί της βιβλιογραφίας όρος, έλαβε χώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Κ" μέσα από συγκεκριμένες διεργασίες στις ΗΠΑ αλλά και μηνύματα αναφορικά με το τι είναι διατεθημένη να πράξει στο άμεσο μέλλον η Τουρκία, και αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πτυχή. 

Όπως προκύπτει τα εν λόγω μηνύματα εστάλησαν κατά τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και "έδειχναν" στο διπλωματικό παρασκήνιο πως η Τουρκία δεν ήταν διαθετημένη να κάνει βήμα πίσω στις γνώριμες θέσεις αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, γεγονός που θα έφερνε τον ΓΓ προ του φάσματος να κυρήξει την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό ως αδιέξοδη. Ότι θα έπραττε με αυτό τον τρόπο ο τελευταίος, ειναι εκτίμηση διπλωματικών πηγών.  

Η πολιτική μανούβρα την οποία επιχειρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την "αποκέντρωση" εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση της ομοσπονδίας και ενίσχυση των συνιστωσών πολιτειών, οι ίδιες πηγές τη βλέπουν ως ικανή να κινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εφεξής και να άρει το πιθανό αδιέξοδο. Αυτό άλλωστε ήταν το πρωτεύον όπως ειπώθηκε στην "Κ", δηλαδή η αποφυγή του αδιεξόδου και ένα μακροπρόθεσμο όφελος, όπως θα διαφανεί παρακάτω.

Στα διπλωματικά όρια κινείται η πρόταση της Λευκωσίας

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι ήδη αποτελέσματα, αν και κινείται στα διαπραγματευτικά όρια της Λευκωσιας. Του πόσο μπορεί να κινηθεί στη διαδικασία αποκέντρωσης της κεντρικής κυβέρνησης. Ήδη ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε το στίγμα λέγοντας πως θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ την ίδια ώρα το μήνυμα φτάνει και στον ΓΓ των ΗΕ, για το ότι οι πλευρές όπως φαίνεται μπορούν από μόνες τους να συζητήσουν και κάτα πάσα πιθανότητα να προτείνουν τη συνέχεια, κάτι που το επιθυμούσε και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης δείχνει πως η ε/κ πλευρά έκανε την κίνησή της. Άρα λένε πηγές, σε πρώτο επίπεδο, ο σκοπός επετεύχθη και η μπάλα στο τέλος θα πάει στην Τουρκία. 

Περίπου ήξερε η Τζέιν Λουτ 

Οι πληροφορίες της "Κ", απαντούν και το ερώτημα αναφορικά με το αν γνώριζε η διπλωμάτης Τζέιν Λουτ για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη, όπως προκύπτει, κατά την εδώ επίσκεψή και συνάντησή που είχε με τον τελευταίο, ωστόσο διαφαίνεται ότι της γίνει αντιληπτό πως ενδεχομένως να λάμβανε χώρα μια κίνηση που θα επέφερε διέξοδο, αν τα δεδομένα το απαιτούσαν.   

Σημειώνεται πως καμία εκ των πλευρών δεν ξέρει, όπως ακόμη επιμένουν πηγές, τι ειπώθηκε από την τουρκική πλευρά προς την κ.Λουτ αλλά δεν φαίνεται να είναι μακριά από τα όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ακόμη και πριν την αναχώρηση της ε/κ πλευράς για τις ΗΠΑ, οι πληροφορίες ανέφεραν πως όντως υπήρχε στα σκαριά πρόταση εκ μέρους της ε/κ πλευράς οπότε αν ο ΓΓ των ΗΕ διέβλεπε αδιέξοδο στη διαδικασία, η πρόταση θα έπεφτε στο τραπέζι και θα ήταν τέτοιου περιεχομένου που δεν θα μπορούσε να την αρνηθεί η άλλη πλευρά. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται πως η εν λόγω πρόταση που προετοιαζόταν αφορούσε τη "χαλαρή" ομοσπονδία, ωστόσο έτσι φαίνεται πλεον, εφόσον πηγές απέκλειαν πως σε αυτή υπήρχαν επί μέρους στοιχεία όπως κάποια ΜΟΕ για παράδειγμα ή μια πτυχή του ΦΑ. 

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Το μήνυμα πάντως πως δύσκολα μπορεί η Τουρκία να κάνει κάποιο βήμα στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το έδωσε λέει το ρεπορτάζ, ξεκάθαρα ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Εαν δεν γίνουν βήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τους τ/κ στο εσωτερικό, δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα" φέρεται να ειπώθηκε σχετικά.  

Από εκεί και μετά οι διεργασίες εντατικοποιήθηκαν αλλά κορυφώθηκαν μετά τη συνέντευξη Αβέρωφ στην "Κ" και την τοποθέτηση ότι πετάμε τη Διζωνική Δικοινοτική στα σκουπίδια. Το δε ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει και με το πρακτικό όφελος των πραγμάτων για την ε/κ πλευρά. 

Ελαστικότητα 

Εν πρώτοις, η διαφαινόμενη κήρυξη αδιεξόδου από την πλευρά Γκουτέρες που θα επακολουθούσε αν και η ε/κ πλευρά παρέμενε άκαμπτη  όπως εκτιμάνε διπλωματικές πηγές, θα έφερνε σε δεινή θέση την τελευταία, ενώ τ/κ ηγεσία και Τουρκία θα ζητούσαν ακόμη από εκεί και μετά περισσότερα, κυρίως γύρω από τη λύση δυο κρατών, αναγνώριση της "ΤΔΒΚ" κτλ, και φυσικά με το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ εκτός πια εικόνας. 

Το όφελος, λένε επίσης οι ίδιες πηγές, είναι ότι υπάρχει πλέον κοινός τόπος και εφόσον έκανε η ε/κ πλευρά την κίνησή της, να κάνει και η Τουρκία τη δική της όταν θα φτάσει η συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό αναμένεται και επ αυτού τονίστηκε από την τουρκική πλευρά πως εκείνη θα δείξει ελαστικότητα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως λένε οι πληροφορίες.

Παράλληλα η εκτίμηση που επικρατεί είναι το ότι με το δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα δεν θα κηρύξει αδιέξοδο ο ΓΓ των ΗΕ.

Πρέπει ωστόσο να καταγραφεί πως επί του παρόντος, η πρόταση ή η σκέψη για μια πιο "χαλαρή" ομοσπονδία, δεν αντικατροπτίζεται ως κείμενο από την ε/κ πλευρά, άρα δεν έχουν καταγραφεί ποιες αρμοδιότητες δύναται να μετακινηθούν στις συνιστώσες πολιτείες. Ωστόσο έχουν τεθεί επί τάπητος παραδείγματα, όπως π/χ, οι ρυθμιστικές αρχές. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X