ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:41
 

ΥΠΕΞ: Προσβλέπουμε διεύρυνση των δεσμών με το Ομάν

Ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ομάν 6-7 Φεβρουαρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την επιθυμία της κυβέρνησης να καταβάλει προσπάθειες για ενίσχυση και διεύρυνση των δεσμών μεταξύ της Κύπρου και του Ομάν, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ομάν στις 6-7 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση, κατά ένα απτό τρόπο, των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σε ένα φάσμα τομέων, περιλαμβανομένων του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «τα θεμέλια για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, είναι ισχυρά και οι προοπτικές είναι πραγματικά πολύ θετικές». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για τους στόχους της επίσκεψής του στο Ομάν, ο κ. Χριστοδουλιδης ανέφερε πως αυτή είναι μια προ πολλού αναμενόμενη επίσκεψη, η πρώτη του στο Σουλτανάτο, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ΥΠΕΞ τον Μάρτιο του 2018, και μια επίσκεψη στην οποία προσβλέπει.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος και το Ομάν έχουν παραδοσιακά άριστες σχέσεις. «Είναι επιθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης να καταβάλει με αφοσίωση προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ομάν, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», υπογράμμισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η επίσημη επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση, κατά ένα απτό τρόπο, των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σε ένα φάσμα τομέων, περιλαμβανομένων του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

Επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα το πώς η Κύπρος και το Ομάν, δυο χώρες που προωθούν ενεργά την περιφερειακή σταθερότητα, μπορούν να εργαστούν από κοινού για πιο αποτελεσματική προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίσκεψή του στο Ομάν αποτελεί μέρος μιας περιοδείας του σε όλες τις χώρες της περιοχής, προσθέτοντας πως «αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις αφοσιωμένες μας προσπάθειες να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ Ομάν και Κύπρου, ανέφερε πως οι δυο χώρες έχουν μια δυνατή και διαρκή φιλία, βασισμένη σε κοινές αξίες, περιλαμβανομένων του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, του σεβασμού στην πολυμορφία και τον διάλογο και της προώθησης της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

«Η Κύπρος και το Ομάν είναι, κατά πολύ, δυο χώρες με τις ίδιες αντιλήψεις και αυτό καταδεικνύεται και από την παρουσία και τις ενέργειες της Κύπρου και του Ομάν στην περιοχή που στοχεύουν πρωτίστως να συμβάλουν στις προσπάθειες για ενδυνάμωση της σταθερότητας και της ασφάλειας», σημείωσε.

Είπε πως το Ομάν είναι γνωστό για την ισχυρή του προσκόλληση στο διεθνές δίκαιο, καθώς και για τον σημαντικό του ρόλο στην οικοδόμηση ειρήνης, ως μια μετριοπαθής δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση της Κύπρου προς το Ομάν για τη σθεναρή του υποστήριξη «στις προσπάθειές μας να φθάσουμε σε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στη βάση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μια λύση, ανέφερε, που θα τερματίζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, θα επανενώνει το νησί και τον λαό του, και θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία μιας επανενωμένης Κύπρου.

Είπε πως αδιαμφισβήτητα η επίτευξη μιας τέτοιας συνολικής διευθέτησης θα στείλει ένα τόσο αναγκαίο ισχυρό και θετικό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ομάν στη διευκόλυνση επίλυσης προβλημάτων στην περιοχή, καθώς και για τον ρόλο του διεθνώς, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Κύπρος εκτιμά πάρα πολύ τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση του Σουλτανάτου για να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσεων σε κρίσεις στην περιοχή».

Η προσωπική δέσμευση του Σουλτάνου αναγνωρίζεται και τυγχάνει σεβασμού διεθνώς και "η θετική συμβολή του Ομάν στη διευκόλυνση επίλυσης των προβλημάτων αυτής της κρίσιμης σημασίας περιοχής είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική», υπογράμμισε.

Κληθείς να αναφερθεί στον ρόλο της Κύπρου στην ενίσχυση της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της άμεσης γειτονικής περιοχής μας, και με βάση τις μακροχρόνιες στενές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, τα τελευταία χρόνια έχουμε επαναπροσδιορίσει την εξωτερική μας πολιτική».

Πρόσθεσε πως «στη βάση ενός από τους βασικούς πυλώνες της επαναπροσδιορισμένης εξωτερικής πολιτικής, ενισχύουμε και διευρύνουμε ενεργά και μεθοδικά τους δεσμούς μας με χώρες της Μέσης Ανατολής και της περιοχής του Κόλπου».

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Κύπρος ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ και το πιο κοντινό στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει το όραμά της να είναι μια θετική δύναμη σταθερότητας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, έχουν οικοδομήσει κατά τα τελευταία λίγα χρόνια ένα δίκτυο τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Υπογράμμισε πως αυτή οι μηχανισμοί συνεργασίας δεν αποκλείουν κανέναν και στοχεύουν στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας μέσω συνεργασίας και συνεργειών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία, η ενέργεια και σε πολλούς άλλους.

Επεσήμανε πως αυτές οι τριμερείς συνεργασίες, που ξεκίνησαν με αφορμή τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή, έχουν επεκταθεί και σε ένα αριθμό άλλων τομέων, και αδιαμφισβήτητα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, κάτι που αποτελεί επίσης μια βασική αρχή και των σχέσεων του Ομάν με τους δικούς του γείτονες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία για τις Τριμερείς δεν θα εδραιώσει μόνο την επιτευχθείσα πρόοδο, αλλά θα δημιουργήσει και ένα επιπρόσθετο μομέντουμ προς τα μπρος.

Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα βήμα στον δρόμο για την εφαρμογή ενός μακροχρόνιου οράματος που έχουμε για την περιοχή, που είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού για συνεργασία και ασφάλεια, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, η Κύπρος αντικρίζεται ως ένα αξιόπιστο και φερέγγυο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής και αυτό αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Πρόσθεσε πως ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο για παράδειγμα που η Κύπρος επέμεινε στη σημασία και την ανάγκη για διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως ορισμένες από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο του 2018 έγιναν σε γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της περιοχής του Κόλπου.

Ανέφερε πως ψηλά στον ατζέντα όλων των συζητήσεών του κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, περιλαμβανομένης της επίσημης επίσκεψής του στο Ομάν, είναι το πώς να ενισχυθεί η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία, το πώς να οικοδομηθεί μια θετική, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα ατζέντα μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, το πώς η ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά στις προκλήσεις, καθώς επίσης και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή.

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα ζητήματα της περιοχής στις Βρυξέλλες, και να προβάλλουμε την ανάγκη για στενότερες σχέσεις και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X