ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ στην «Κ»: Οι διαφορές δεν θα επιλυθούν μέσω θερμών επεισοδίων

Στην ημερήσια διάταξη Αθήνας-Λευκωσίας ο καθορισμός της ΑΟΖ, όμως, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή

Newsroom K

Πολύ αρνητικό για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, λέει πως είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην «Κ». Όπως σημειώνει, ένα θερμό επεισόδιο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλάει για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σημειώνοντας πως «έδειξε ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Η ομαλή λειτουργία των οδοφραγμάτων, όμως, δεν πρέπει να παραπέμπει σε καμία απολύτως περίπτωση σε ένα καθεστώς δήθεν ‘κανονικότητας’». Απαντά αν η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αποτελεί persona non grata και αν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης, ενώ την ίδια στιγμή δίνει απαντήσεις για το αν παρουσίαζε όλο αυτό τον καιρό μια ωραιοποιημένη εικόνα της εξωτερικής μας πολιτικής η οποία ναυάγησε δεδομένων των εξελίξεων.

–Βρισκόμαστε ενώπιον ενός θερμού επεισοδίου και ποιες θα είναι οι συνέπειές του για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή;

–Ένας λογικά σκεπτόμενος δεν μπορεί να πιστεύει ότι οι διαφορές επιλύονται μέσω θερμών επεισοδίων ή ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα μακροπρόθεσμοι στόχοι. Εννοείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι κάτι πολύ αρνητικό για την Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη και ένα «ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο» με σκοπό να δρομολογηθούν εξελίξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Όταν αξιοποιεί κάποιος αυτά τα μέσα οφείλει να γνωρίζει πως υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη των πραγμάτων και ανασφάλεια. Η δουλειά της διπλωματίας, όμως, είναι να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, προληπτικά δρούσα, για να θεμελιώνεται η ειρήνη και να αποτρέπονται τέτοια απευκταία σενάρια.

Διαβάστε την συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X