ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Υποβολή υποψηφιοτήτων με μεταγραφές και ανακυκλώσεις

Ποιοι πρότειναν τους υποψηφίους στις προεδρικές του 2013 και ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες των διεκδικητών για την προεδρία. Ποιοι στηρίζουν και ποιοι προτείνουν τον κάθε υποψήφιο είναι ένα ζήτημα που συζητείται τις τελευταίες μέρες στα πολιτικά και όχι μόνο πηγαδάκια. Και αυτό γιατί πίσω από τους υποψηφίους, βρίσκονται πρόσωπα που κρύβουν ή επιχειρείται να έχουν συμβολισμούς και έχουν ως στόχο να περάσουν τα δικά τους μηνύματα για την υποψηφιότητα του κάθε διεκδικητή. Ποια πρόσωπα επιλέγουν οι υποψήφιοι, ποια πρόσωπα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε άλλο στρατόπεδο και ποια μηνύματα επιχειρούν να περάσουν είναι ένα ζήτημα που ήδη συζητείται.

Από την οικονομία στην κοινωνία

Η Στέλλα Κυριακίδου αποτελεί την προσωπικότητα που θα προτείνει τον Νίκο Αναστασιάδη και δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόσωπο που θέλει να ενισχύσει η Δεξιά αλλά και η υποψηφιότητας Αναστασιάδη δεδομένου ότι προσφάτως έχει εκλεγεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πέραν όμως τούτου είναι γυναίκα πολιτικός με πλούσια δράση σε κοινωνικά ζητήματα.

Δύο σημαντικοί άξονες που θέλει να ενισχύσει για την επόμενη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη. Αφενός έτσι κλείνει τα στόματα που τον θέλουν να αγνοεί τις γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αφετέρου στέλλει μήνυμα πως στη νέα πενταετία η κοινωνική δράση και πολιτική θα ενισχυθεί κατά πολύ. Τα υπόλοιπα εκατόν πρόσωπα που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη δεν θα αποτελούν πολιτικά πρόσωπα όπως λένε κομματικές πηγές αλλά προσωπικότητες με πλούσια κοινωνική δράση. Υπενθυμίζεται πως το 2013, είχε προταθεί από τον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη σε μία προσπάθεια να διαφανεί πως οι ακαδημαϊκοί και οικονομικοί κύκλοι εναπόθεταν στον ίδιο τις ελπίδες για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Στήριξη στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη έδωσαν κι άλλοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, όπως ο γνωστός ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης η Μαίρη Κουτσελίνη, από τον χώρο της Εκκλησίας το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου ο Γιάννος Χαριλάου και από τον καλλιτεχνικό κόσμο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Με Βασιλείου και οικονομία ο Μαλάς

Ο Γιώργος Βασιλείου θα προτείνει τον υποψήφιο της Αριστεράς Σταύρο Μαλά. Μία προσωπικότητα με πολλά μηνύματα και συμβολισμούς. Πρώτα γιατί το ΑΚΕΛ επεδίωκε εδώ και καιρό την αναβίωση του 1988, όταν ανακάλυψε τον τότε ανεξάρτητο υποψήφιο και αργότερα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου. Ένα πολιτικό πρόσωπο άλλωστε με το οποίο και ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς επιδιώκει να συνταυτιστεί.

Πέραν όμως τούτου ο Γιώργος Βασιλείου, θεωρείται για πολλούς εχέγγυο στην οικονομία. Η στήριξή του πρώην προέδρου συνεπώς στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά αποτελεί και σφραγίδα εμπιστοσύνης προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος της Αριστεράς, κάτι για το οποίο δέχεται κριτική και αμφισβήτηση εξαιτίας της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Το ποια είναι τα 100 πρόσωπα που θα τον στηρίξουν είναι ένα ζήτημα ανοικτό, ωστόσο σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεδομένα θεωρούνται τα ονόματα της εκπροσώπου τύπου του επιτελείου του Ειρήνης Χαραλαμπίδου αλλά και του επιτελάρχη του Χρίστου Μέση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στους 100 συμπεριλαμβάνονται και οι προσωπικότητες που στήριξαν τον κ. Μαλά κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του όπως οι Νίκος Περσιάνης, Τάκης Χατζηδημητρίου, Αλέξανδρος Λόρδος Δημήτρης Ηλιάδης, Σοφοκλής Αλετράρης, Κίκης Καζαμίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι δύο, είχαν προτείνει τον κ. Μαλά και το 2013, μαζί με τον Νίκο Κατσουρίδη. Αν ο ισχυρός άντρας της Αριστεράς σφραγίσει και με αυτό τον τρόπο την στήριξή του στην υποψηφιότητα Μαλά, θα φανεί την Παρασκευή.

Ο Ενδιάμεσος, ο Λυσσαρίδης και οι μεταγραφές

Ο Επίτιμος πρόεδρος των Σοσιαλιστών Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η αγωνιστική πολιτική και ιστορική πορεία του Βάσου Λυσσαρίδη θεωρείται πως θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ως την υποψηφιότητα της διεκδίκησης και των αγώνων. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται και η πλήρης συσπείρωση του κεντρώου χώρου γύρω από την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Πάντως ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν αξιοποιείται για πρώτη φορά στην υποβολή των υποψηφιοτήτων. Ενδεικτικό ότι το 2013, ήταν στο πλευρό του Γιώργου Λιλλήκα καλώντας τον κόσμο του Κέντρου να στηρίξει τον κ. Λιλλήκα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως την υποψηφιότητα του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου θα στηρίξουν και οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων. Μία κίνηση που καταδεικνύει πως ο ενδιάμεσος χώρος είναι ενωμένος γύρω από την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

Μπορεί ο Γιώργος Λιλλήκας να μην έχει την Παρασκευή στο πλευρό του τον Βάσο Λυσσαρίδη, ωστόσο ο ίδιος αναμένεται να κινηθεί όπως και το 2013. Σημειώνεται πως την υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα πριν από πέντε χρόνια είχαν στηρίξει άνεργοι νέοι. Κάπως έτσι με κοινωνικά μηνύματα αναμένεται να κινηθεί και αυτή τη φορά ο Γιώργος Λιλλήκας. Η στήριξη Λυσσαρίδη δεν είναι η μόνη που χάνει από το 2013 ο κ. Λιλλήκας καθώς και η Ειρήνη Μάντολες η οποία στον πρότεινε τότε, πλέον είναι ενεργό μέλος στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου θα προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάνης, με ανοικτό το ποιοι θα είναι οι άλλοι 100 που θα τον στηρίξουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X