ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητά διάλογο με Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΑΜ για διευθέτηση των προβλημάτων

Η Άγκυρα επιδιώκει ένα συνολικό «deal» με Ελλάδα για Αιγαίο και με Κύπρο για Ανατολική Μεσόγειο

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να στέλνει αυστηρά μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία, ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες στην Άγκυρα οι Τούρκοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες εστιάζουν στη σημασία του διαλόγου με την ελληνική πλευρά. Δίχως να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προβάλλουν την άποψη ότι πλέον ήρθε η στιγμή της συνολικής διευθέτησης των προβλημάτων σε Κύπρο και Αιγαίο, όπως η «Κ» είχε ενημερώσει πριν από λίγες εβδομάδες τους αναγνώστες της.

Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν τα όσα δήλωσε την 1η Νοεμβρίου στην Επιτροπή Άμυνας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας, τα οποία έχει στην διάθεση της η «Κ», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα έχει θέσει υπό την κατοχή της δεκάδες νησιά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος «πίεσαν» τον κ. Ακάρ για να τοποθετηθεί για αυτό τον ισχυρισμό. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και άφησε να εννοηθεί ότι έχουν τεθεί σε κίνδυνο τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς.

Ο Ακάρ παραδέχθηκε τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα, ο κ. Ακάρ δήλωσε τα εξής:  «Αν επιθυμείτε, να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς τώρα με τους φίλους μας (στην Αθήνα). Με τους Έλληνες γείτονες μας έχουμε ειλικρινείς σχέσεις. Συναντιόμαστε μαζί τους συνοδευόμενοι από τις συζύγους μας. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο πεδίο της επικοινωνίας. Ωστόσο, υπάρχει μια ανεξήγητη πολιτική γραμμή. Το 1931 η Ελλάδα ανακοίνωσε τον εναέριο χώρο της ως 10 μίλια. Στη συνέχεια, αύξησε τα χωρικά ύδατα το 1936 από 3 σε 6 μίλια. Εμείς πράξαμε το ίδιο το 1966. Σήμερα η Ελλάδα ακολουθεί μια πρωτόγνωρη στρατηγική. Πρέπει να επεξηγήσω το εξής: Χωρικά ύδατα σημαίνουν η απόσταση στο έδαφος. Εδώ είναι θάλασσα και εδώ νησί. Εγώ μπορώ να προσεγγίσω το νησί σε απόσταση 6 μιλίων με το σκάφος. Αυτό δεν είναι παραβίαση. Ωστόσο, μόλις απογειωθεί ελικόπτερο από εκείνο το σκάφος παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος. Και αυτό διότι ο εναέριο χώρος είναι 10 μίλια. Δεν υπάρχει λογική επεξήγηση για αυτήν την κατάσταση. Πρόκειται για ένα κρίσιμο πρόβλημα στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των ενεργειών της Τουρκίας. Έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Γίνεται λόγος για παραβιάσεις, μας λένε ότι παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο 500 φορές. Έχουν δίκαιο. Εισήλθαμε στα 6 μίλια. Για ποιο λόγο όμως εσείς αυξήσατε τον εναέριο χώρο σας σε 10 μίλια;»

«Θα καθίσουμε στο τραπέζι με τους Έλληνες»

Στησυνέχεια ο έμπειρος στρατηγός πρόσθεσε τα εξής: «Θα επιλύσουμε τα προβλήματα. Θα καθίσουμε στο τραπέζι μαζί με τους Έλληνες φίλους μας και θα τα λύσουμε. Ο Πρόεδρος μας, εγώ με την ιδιότητα του Επιτελάρχη και το τελευταίο διάστημα ως Υπουργός προτείναμε τον διάλογο. Ωστόσο, δεν επιθυμούμε ξεχωριστή διαπραγμάτευση για κάθε ζήτημα. Πόσα προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα; Κλείστε την πόρτα, μαζέψτε τους ειδικούς, πενήντα άτομα να καθίσουν στο τραπέζι και να τα επιλύσουν».

Σχέσεις καλής γειτονίας με προειδοποίηση

Τέλος, ο κ. Ακάρ υπογράμμισε τα εξής: «Τασσόμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης, της ηρεμίας. Όλοι ας επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες. Ας διευκολυνθούν αντικριστά οι επισκέψεις. Τα νησιά είναι πολύ κοντά μας. Ας έρθουν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, ας πηγαινοέρχονται, ας επισκέπτονται τα νοσοκομεία μας, ας ικανοποιούν και τις υπόλοιπες ανάγκες τους».

Στη συνέχεια αυτού του μηνύματος περί συνεργασίας, ο κ. Ακάρ έστειλε σε Ελλάδα και Κύπρο το εξής μήνυμα: «Εκτός από αυτά τονίζουμε ότι δεν αποδεχόμαστε κάθε είδους ενέργεια που στρέφεται κατά των δίκαιων συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση κανενός δικαιώματος μας. Θέλουμε να γίνει γνωστό αυτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X