ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά συνεχίζει το έργο της

Οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Αφέντρικας στο Ριζοκάρπασο ξεκίνησαν με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις δυσκολίες της εποχής, το έργο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά με την παράδοση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα της Καρπασίας, την ολοκλήρωσης των έργων ανοικοδόμησης των Τειχών της Λευκωσίας. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ανακοινώθηκε και η έναρξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αφέντρικας. Σημειώνεται επίσης ότι ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας των Αγίου Σέργιου και Βάκχου στον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελετή ολοκλήρωσης των έργων ανοικοδόμησης των τειχών της Λευκωσίας έγινε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 παρουσία της κυρίας Elizabeth Spehar, επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και του κυρίου Alain Joaris, EU Programme Support Office. Ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης ανέφερε ότι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Συμβουλευτικό Σώμα, το UNDP και η Ε.Ε. παραδίδουν συντηρημένα σε όλους τους ανθρώπους της Κύπρου 19 θαυμαστά μνημεία. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδημητρίου: «Τα τείχη κάτω από τα οποία σήμερα στεκόμαστε κτίστηκαν ως φράκτες. Γνώρισαν πολέμους. Είδαν, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, πολλά και θλιβερά. Όταν όμως τα αντικρίσαμε πέρσι να καταρρέουν πονέσαμε και πονέσαμε όλοι το ίδιο. Σήμερα τα ξαναβλέπουμε να στέκονται ακέραια χωρίς τις πληγές της κατάρρευσης, στολίδι της Λευκωσίας, σύμβολο συνεργασίας και ενότητας».

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης μέρους των ενετικών τειχών της Λευκωσίας αφορούσαν το τμήμα του προμαχώνα Μούλα προς την πύλη της Κερύνειας, από το οποίο απομακρύνθηκε η βλάστηση, αποκαταστάθηκε το κατεδαφισθέν τμήμα του προμαχώνα Μούλα και του προμαχώνα Κουιρίνι.

Αρχάγγελος Μιχαήλ στη Γιαλούσα

Μετά από έναν χρόνο εργασιών παραδόθηκε αποκατεστημένος ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα της Καρπασίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019 και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, ολοκληρώθηκαν Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και βρισκόταν σε χρήση μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα είναι δίδυμη εκκλησία. Στην εκκλησία έγινε επέκταση στα τέλη του 18ου αιώνα επί αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και διαθέτει γυναικωνίτη στον δεύτερο όροφο. Ο ναός έχει μοναδική αρχιτεκτονική αξία λόγω της εξωτερικής επίπεδης τυφλής αψίδας, χαρακτηριστικού της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το οποίο συναντάται σε λίγους μόνο ναούς της Κύπρου. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται στον νότιο τοίχο αγιογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στους υπόλοιπους τοίχους υπολείμματα άλλων τοιχογραφιών. Πρόσφατα καταστράφηκε εξαιτίας της υγρασίας άλλη τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ επάνω από τη βόρεια είσοδο. Τα κομμάτια της τοιχογραφίας που σώθηκαν συγκεντρώθηκαν ώστε το συντομότερο να ανασυντεθεί η αγιογραφία. Οι τοιχογραφίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χρονολογούνται η μεν πρώτη τον 13ο αιώνα και δεύτερη τον 17ο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης ήλθαν στο φως το πάτωμα της εκκλησίας του 18ου αι., καθώς και αριθμός επιγραφών στην τοιχοποιία του ναού. Η αναστήλωση της εκκλησίας στηρίζεται σε αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα της επιτροπής, υλοποιείται και επιβλέπεται από το UNDP σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Αρχαιολογικός χώρος Αφέντρικας

Από τη UNDP ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή τόσο της Δικοινοτικής Επιτροπής, καθώς και του UNDP ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Αφέντρικας. Ταυτόχρονα με τις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο θα συντηρηθούν οι ναοί της Παναγίας και του αγίου Γεωργίου και η βασιλική των Ασωμάτων. Οι εργασίες που έγιναν ήδη στον αρχαιολογικό χώρου αφορούν στον καθαρισμό του χώρου από άγρια χόρτα, και για το άμεσο μέλλον προγραμματίζονται αποκατάσταση ρωγμών στον χώρο, καθώς και εγκατάσταση συστήματος αποχέτευσης εγκαταστήσει για καλύτερη αποστράγγιση του βρόχινου νερού, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου. Η τοποθεσία Αφέντρικα βρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριζοκαρπάσου και εντός του χώρου υπάρχουν τρεις ναοί, της Παναγίας, η βασιλική των Ασωμάτων και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και νεκροταφεία που εκτείνονται χρονολογικά από το τέλος του 6ου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X