ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πλημμύρα» από το Φανταστικό Θέατρο

Μέσα από τα κείμενα οι συγγραφείς μιλούν για το τραύμα που έφερε στις ανθρώπινες σχέσεις η πανδημία

Newsroom K

Τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς εμπνέονται από έναν αρχαίο μύθο για να μιλήσουν για το σήμερα. Μια πολυφωνική παράσταση, μια υβριδική φόρμα παρουσίασης, μια ιδέα της Μαγδαλένας Ζήρα, που εξερευνά καινούργιους δρόμους στην πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε τώρα. Την άνοιξη του 2020 αναθέσαμε σε τέσσερις Κύπριους/ες συγγραφείς (Αντώνης Γεωργίου, Χαράλαμπος Γιάννου, Νάσια Διονυσίου, Αυγή Λίλλη) να εμπνευστούν από μια από τις πιο βαθιά ανθρώπινες ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Τους καλέσαμε να χρησιμοποιήσουν σαν αφετηρία την ιστορία του Φιλήμωνα και της Βαυκίδας, του φιλόξενου ζευγαριού που ζήτησαν να πεθάνουν μαζί, την ίδια μέρα.

Μέσα από τέσσερα καινούργια κείμενα οι συγγραφείς μιλούν για το συλλογικό τραύμα που έφερε στις ανθρώπινες σχέσεις η πανδημία, μέσα από την ξεχωριστή προσωπική σκοπιά του/της ο καθένας και η καθεμία. Αυτό τον Δεκέμβριο θα παρασταθεί αυτή η πολυφωνική σύνθεση, ενώ ακόμα τα πράγματα είναι δύσκολα και αβέβαια για τις ζωντανές παραστατικές τέχνες. Τι μπορεί αλήθεια να κάνει το θέατρο μπροστά στην τραγωδία της πραγματικότητας; Το μέσο έκφρασής μας και το πεδίο της εξερεύνησής μας είναι οι αμέτρητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς. Στην Πλημμύρα τέσσερα σύντομα έργα συνυφαίνονται σε μια υβριδική φόρμα παρουσίασης. Η περίοδος από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα μας καλεί και μας εμπνέει να εξερευνήσουμε νέες φόρμες.

Το ραδιοφωνικό έργο, το online streaming, το video art και ο κινηματογράφος είναι πια εργαλεία που μπαίνουν στο οπλοστάσιο των καλλιτεχνών του θεάτρου. Η πολυεστιακότητα, οι υβριδικές μορφές στην τέχνη έχουν διεισδύσει στον τρόπο που εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά και διαθέτουν ένα δυναμισμό ο οποίος μπορεί να υπερβεί παραδοσιακούς τρόπους αφήγησης και εμπειρίας και να προσαρμοστεί σε προκλήσεις. Έτσι, όσον αφορά την φόρμα, η «Πλημμύρα» είναι μια σύμπραξη που αντικατοπτρίζει την πολυφωνία της δραματουργίας: συνεργαζόμαστε με την Έλενα Αλωνεύτη στην κινηματογραφική σκηνοθεσία και video art, τον Αντώνη Αντωνίου στα ηχοτοπία, την Έλενα Κατσούρη στη σκηνογραφία, τον Ιάκωβο Χαραλάμπους στη διεύθυνση φωτογραφίας και την Καρολίνα Σπύρου στο σχεδιασμό φωτισμού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάρσια Αδάμου, Νέδη Αντωνιάδη, Διομήδης Κουφτερός, Μάριος Κωνσταντίνου, Ντίνος Λύρας, Ελένη Μολέσκη, Έρικα Μπεγέτη.

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 10 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ.
Παραστάσεις: 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ. και 14 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. 
Πότε/πού: Χώρος: DriveDrive, Σαπφούς 6, Παλιά Λευκωσία 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 99602428 
Η θεατρική παράσταση «Πλημμύρα» αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στο Φανταστικό Θέατρο και την πλατφόρμα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση