ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου

Η ομάδα των πολιτιστικών δρωμένων ENDROSIA μίλησε στην «Κ» για τις δράσεις της και για τα μηνύματα που θέλει να περάσει

Η «Κ» βρέθηκε στον χώρο της ομάδας ENDROSIA στην οδό Τρικούπη στην παλιά Λευκωσία, όπου παρουσιαζόταν η έκθεση «Roundabout Lasso», μια έκθεση που προβάλει θέματα αληθινά και βγαλμένα μέσα από τη ζωή. Η κολεκτίβα ENDROSIA είναι μια καινούργια ομάδα με βάση της την Κύπρο, μια ομάδα που δεν φοβάται να θίξει θέματα «taboo» και κυρίως για τη μικρή κοινωνία της χώρας μας μέσα από διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και όπως λένε στην «Κ» το έργο της κυμαίνεται μέσα σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών πεδίων, που περιλαμβάνου την εικαστική δημιουργία, πρακτικές mixed media, τη συγγραφή κειμένων και δημιουργικής γραφής, καθώς και άλλες αναπτυσσόμενες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

–Μιλήστε μου για την ENDROSIA;

–Η ENDROSIA είναι μια καλλιτεχνικά διαθεματική κολεκτίβα, το έργο της οποίας κυμαίνεται μέσα σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών πεδίων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την εικαστική δημιουργία, πρακτικές mixed media, τη συγγραφή κειμένων και δημιουργικής γραφής, καθώς και άλλες αναπτυσσόμενες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Η έρευνα και οι συνεπάγουσες δράσεις μας αναπτύσσονται μέσα από ρευστές μεθοδολογίες κριτικής παιδαγωγικής και χαρακτηρίζονται από την συλλογικότητα. Στο επίκεντρο της συλλογικής μας πράξης βρίσκονται φεμινιστικές, queer και αντιρατσιστικές ροές σκέψης, με ένα κοινό όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου, ελεύθερη πλέον από αποικιοκρατικές νοοτροπίες.

–Με ποιον τρόπο προσεγγίζετε θέματα όπως η πατριαρχία, το «queerism», ο φεμινισμός, ο ρατσισμός και το μεταναστευτικό; Θεωρείτε ότι είναι όντως θέματα ταμπού; Πώς τα βλέπετε σε σχέση με την κοινωνία της Κύπρου;

–Ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία και άλλα θέματα «ταμπού» είναι βαθιά ενταγμένα σε κοινωνικά και πολιτικά συστήματα που επηρεάζουν συνειδητά και ασυνείδητα τις εμπειρίες και τις ευκαιρίες του καθένα. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τη λέξη ταμπού για να προσδιορίσουμε τα θέματα τα οποία θίγουμε, ίσως επειδή πρόκειται για φαινόμενα και καταστάσεις που βλέπουμε γύρω μας και σε κάποιο βαθμό βιώνουμε. Όταν ένα ζήτημα αφορά περιθωριοποιημένα κοινωνικά σχήματα στα οποία δεν ανήκουμε, επιδιώκουμε να ενημερωθούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και να προσδιορίσουμε τη στάση μας. Ακριβώς γι’ αυτό, ένας από τους κύριους σκοπούς του έργου μας είναι η απομυθοποίηση και ο «αποστιγματισμός» αυτών των θεμάτων. Μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανές στο έργο μας, αλλά αυτές οι ροές σκέψης το πλαισιώνουν πάντα. Αναγνωρίζουμε επίσης πως η πλήρης κατανόηση αυτών των θεμάτων είναι μια μακροχρόνια διαδικασία «απομάθησης» συμβατικών τρόπων σκέψης και η εκμάθηση καινούργιων. Είναι μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που πρώτα διαδραματίζεται σε προσωπικό επίπεδο και έπειτα προβάλλεται προς τα έξω μέσω τον δράσεων μας.

–Στην τελευταία έκθεση «Roundabout Lasso» αναπτύξατε θέματα όπως, την σχέση πατέρα-κόρης, της εγκατάλειψης και διάφορα αλλά πατριαρχικά στερεότυπα. Μιλήστε μου λίγο για αυτό, για την ιδέα σας, και την υλοποίησή της.

–Η τελευταία έκθεση στον πολυχώρο μας «Roundabout Lasso», ήταν ατομική έκθεση / εγκατάσταση (solo exhibition / installation) από τη Ραφαηλία, που είναι μέλος της κολεκτίβας. Ουσιαστικά, η έκθεση εικάζει τα επιβαλλόμενα κίνητρα που άγουν σε ένα τρόπο ζωής ο οποίος εφόσον δεν είναι επιλεγμένος, αλλά υπαγορευμένος, οδηγεί σε αδιέξοδα. Με κύριο σύμβολο την γραβάτα, εξετάζεται ο φαύλος κύκλος που γεννά και θρέφει αυτό το πρότυπο, πρώτα μέσα από την άμεση σύνδεση της γραβάτας με την εταιρική κουλτούρα, και μεταφορικά μέσα από τα ασυνείδητα βάρη που φέρει η εκτέλεση αυτού του ρόλου. Με την χρήση διαφόρων πρακτικών multimedia, η Ραφαηλία επιχείρησε να μυθοποιήσει αυτή την πραγματικότητα με τρόπο που αναλύει όχι μόνο το άτομο που τη βιώνει (σε αυτή την περίπτωση ο πατέρας) αλλά και την οικογένεια που την υπομένει αναπόφευκτα.

Εναλλακτικές προοπτικές

–Τι είναι αυτό που θα προσφέρετε στο κοινό και ποιος είναι ο τελικός σας στόχος σας, μέχρι πού θα θέλατε να φτάσατε;

–Από τα πρώτα στάδια συνεργασίας της κολεκτίβας έχουμε θίξει αρκετές φορές την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό χώρο εργασίας στην Κύπρο (αλλά και εκτός), έτσι δεν υπάρχει εξακριβωμένο πλάνο για οποιαδήποτε κατάληξη της κολεκτίβας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη της διαδικτυακής μας παρουσίας η οποία μας επιτρέπει να διευρύνουμε την καλλιτεχνική μας συμβολή πέραν της Κύπρου. Αυτό επίσης μας επιτρέπει να επιδιώξουμε πιο φιλόδοξα ερευνητικά έργα καθώς και αφήνει περιθώριο για περισσότερες συνεργασίες με άτομα και ομάδες στο εξωτερικό. Σε γενικά πλαίσια, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο (ψηφιακό, αλλά και στην οδό Τρικούπη) που επιτρέπει και ενθαρρύνει την ελεύθερη δημιουργική έκφραση για άτομα που ασπάζονται την επιθυμία μας για συνεργασία, για μεθοδολογικό πειραματισμό και για κοινωνική ευαισθητοποίηση.

–Ποια είναι άποψη σας για τα πολιτιστικά δρώμενα στη χώρα μας, ποιες αλλαγές θα προτείνατε;

–Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αξιοσημείωτη εξέλιξη στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, συγκεκριμένα μέσα από πρωτοβουλίες νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, καθώς και την υιοθέτηση νέων προοδευτικών τεχνολογικών μεθόδων καλλιτεχνικής παραγωγής. Διαμορφώνεται μια νέα εποχή πολιτιστικών δράσεων, πιο ανοιχτή σε πειραματισμό, πιο διαδραστική και πιο ανοιχτή στο κοινό της, γεγονός ενθαρρυντικό για αυτούς που επιδιώκουν δικές τους πρωτοβουλίες στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται ο σχηματισμός μιας αποκλειστικής κοινωνικής ομάδας, ένας απρόσιτος κύκλος με τους λίγους και προνομιούχους. Ταυτόχρονα μπορούμε να διακρίνουμε τον δικό μας ρόλο μέσα σε αυτή την κατάσταση και αναγνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους επωφελούμαστε από το στάτους κβο. Ευελπιστούμε να δούμε εναλλακτικές προοπτικές, και την προβολή καλλιτεχνών και δημιουργών απομακρυσμένους από αυτό το κοινωνικό πλαίσιο.

–Ποια ήταν η δική σας ανάγκη για τη δημιουργία αυτή της ομάδας;

–Η ανάγκη μας για εικαστική συνεργασία μεταξύ ατόμων από διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς αποτέλεσε αφετηρία για τη δημιουργία της κολεκτίβας. Σε μια κοινωνία όπου η υπερέχει η ατομικότητα, η επιθυμία μας για σχήματα συλλογικής σκέψης φούντωσε. Οι κοινοί μας προβληματισμοί και ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο μας έφεραν κοντά, έτσι ώστε ως ομάδα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να επισημάνουμε έναν πιο ενεργό ρόλο.

–Ποια είναι τα επόμενά σας πλανά;

–Προς το παρόν συντάσσεται ένα zine που επικεντρώνεται σε φράσεις της καθομιλουμένης και υπαινιγμούς που χρησιμοποιούνται για να αναφερθούν στην ΛΑΟΤΚΙ κοινότητα. Το zine επικαλείται queer δημιουργούς από όλη την Κύπρο να ανταποκριθούν δημιουργικά στην οξύμωρη διπλή παρουσία και απουσία queer ταυτοτήτων στη φαντασία της ετεροκανονικής πατριαρχίας, καθώς ερευνούμε λεκτικά και ιστορικά το νομικό πλαίσιο που αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το έργο αυτό διακλαδώνεται ψηφιακά και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα χώρο, έστω και μικρό, για queer έκφραση. Σε αυτή τη περίοδο διεξάγεται παράλληλα ένα ερευνητικό έργο με θέμα την οδό Τρικούπη. Αναφερόμενοι στον πολυχώρο μας στην οδό Τρικούπη, και κατ’ επέκταση την εντός των τειχών Λευκωσία, αυτό το έργο πρεσβεύει τη δημιουργία μιας εναλλακτικής χαρτογράφησης της περιοχής που λαμβάνει υπ’ όψη τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα της και αναθεωρεί την τρέχουσα αφήγηση της εντός. των τειχών Λευκωσίας.

Περισσότερα για την κολεκτίβα στο www.endrosiacollective.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X