ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

18 Μαΐου γιορτάζουν όλα τα Μουσεία στον Κόσμο

Παρουσίαση την έκδοση «Χρυσή Συλλογή» και «Directors Choice» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη οργάνωσε διάσκεψη τύπου σήμερα Δευτέρα 18 Μάιου με αφορμή τη Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Έκανε μια πρώτη παρουσίαση δύο νέων εκδόσεων της αλλά και στην συνέχεια πρόβαλε ένα σύντομο δρώμενο με θέμα την Αρμονία.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε την όλοκληρη παρουσίαση πιο κάτω

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει ήδη εντάξει όλες τις εκδηλώσεις του Μαΐου στη μεγάλη αυτή γιορτή των Μουσείων αλλά επέλεξε σήμερα ακριβώς τη μέρα της γιορτής να σας προσκαλέσει σε μια πρώτη παρουσίαση δύο νέων σημαντικών εκδόσεων της αλλά και για να παρακολουθήσετε ένα σύντομο δρώμενο με θέμα την Αρμονία – αφού ίσως τα μουσεία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χώρο την προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Τη υλοποίηση της διάδραση που θα δείτε σε λίγο ανάλαβε ο Ανδρέας Αραούζος και η Alpha Square.

Χρυσή Συλλογή

Τον Δεκέμβριο του 2018, εγκαινιάζαμε εδώ, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία της την έκθεση «Ιστορίες Χρυσού» - με 12 χρυσά νομίσματα από τη συλλογή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να αφηγούνται, με τον δικό τους τρόπο, πάνω από 2000 χρόνια ιστορίας.
Τον Ιανουάριο του 2020 ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας εγκαινίασε μια νέα, ξεχωριστή μόνιμη έκθεση- Τη Χρυσή Συλλογή-. Η μόνιμη αυτή έκθεση της Χρυσής Συλλογής του Αναστασίου Γ. Λεβέντη υπογραμμίζει την μακρόχρονη δέσμευση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης για την προαγωγή του πολιτισμού, της γνώσης και της αγάπης για την τέχνη.
Σήμερα τον Μάϊο του 2021 παρουσιάζουμε την ολοκληρωμένη έκδοση με τίτλο Χρυσή Συλλογή που στόχο έχει να παρουσιάσει, μέσα από την συλλογή χρυσών νομισμάτων του ιδρυτή, Αναστασίου Γ. Λεβέντη, μια διαφορετική θεώρηση της ιστορίας - χρησιμοποιώντας ως μέσο -ως όχημα- το νόμισμα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση που συλλέκτες νομισμάτων και νομισματικά μουσεία από όλο τον κόσμο περίμεναν εδώ και καιρό την κυκλοφορίας της. Σπάνια νομίσματα, ολοκληρωμένες συλλογής και μετάλλια αποτελούν μια ολοκληρωμένη θα λέγαμε ανασκόπηση της ιστορίας Χρυσών Νομισμάτων που κυκλοφόρησαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η έκδοση ουσιαστικά πέραν από την παρουσίαση του κάθε νομίσματος και την αναλυτική καταγραφή της ιστορίας του καλεί τον αναγνώστη και σε μια διαφορετική ανάγνωση του κόσμου, και των γεγονότων που τον σημάδεψαν σε επίπεδο ιστορικό, πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό από τα αρχαία χρόνια ως τον 20ο αιώνα.

Ως συλλέκτης νομισμάτων, ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, συνειδητά επέλεξε χρυσά νομίσματα που αποτυπώνουν εξέχουσες μορφές βασιλέων, ηγετών και ηγεμόνων, αλλά και ολόκληρες ιστορικές περιόδους, ή σημαντικές χρονικές συγκυρίες. Πρόσωπα με τα οποία ταυτίζονται μεγάλα πολιτικοκοινωνικά συμβάντα. Μορφές, συχνά με παγκόσμια εμβέλεια, που σημάδεψαν την εποχή τους. Πολλά από τα νομίσματα αυτά είναι σπάνια. Άλλα, αντιπροσωπεύουν σταθμούς στην νομισματική και όχι μόνο ιστορία. Άλλα ακόμη αποτυπώνουν γεγονότα-σταθμούς στην ιστορία. Όλα ανεξαιρέτως είναι έργα τέχνης που εκπροσωπούν, με τον δικό τους τρόπο, και παρόλη την ιδιαιτερότητα του χρυσού, και του νομίσματος, ως εικαστικού μέσου, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της εποχής τους.

Μια παρουσίαση επιτρέπει στον αναγνώστη όχι μόνο να θαυμάσει αυτήν την εξαιρετική συλλογή 605 νομισμάτων από 25 χώρες, αλλά και να ανιχνεύσει και το ιδιαίτερο σκεπτικό του συλλέκτη. Την επιμονή του να αποκτήσει αυτά τα χρυσά νομίσματα με την ιδιαίτερη ιστορική σημασία που σήμερα παρουσιάζονται προς όφελος του κοινού.

Για την επιστημονική τους συμβολή και μελέτη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις δύο συμβούλους του Ιδρύματος, Λευκή Μιχαηλίδου και Ελένη Ζαπίτη, που μελέτησαν και αποτύπωσαν την ευρύτερη νομισματική συλλογή του Αναστασίου Λεβέντη και την κατέστησαν έτσι προσβάσιμη στους ερευνητές και στο κοινό, ως αναπόσπαστο τμήμα των συλλογών της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Ευχαριστίες ανήκουν και στον Πρόεδρο του Cyprus Institute, Κώστα Παπανικόλα, και στην ερευνητική ομάδα του Science and Technology in Archaeology Research Center [STARC], ιδίως στον διευθυντή Professor Thilo Rehren, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλα Μπακιρτζή και τον ειδικό ερευνητή Ροπέρτο Γεωργίου για την συμβολή του στην εξειδικευμένη φωτογράφιση των νομισμάτων. Την επιμέλεια του αγγλικού κειμένου ανέλαβε η συνεργάτισα μας Alexandra Pel ενώ τον σχεδιασμό της έκδοσης ανάλαβαν οι Appios Communication που είχαν αναλάβει την ήδη βραβευμένη έκδοση Ιστορίες Χρυσού που συνόδευε την έκθεση το 2018.


Τέλος θα ήθελα να δώσω το βήμα στις δύο επιμελήτριες- συγγραφείς για να παρουσιάσουν εν συντομία και να σκιαγραφήσουν την Χρυσή Συλλογή.

Directors Choice

Ο Εκδοτικός οίκος Scala με εκδόσεις παγκόσμιας κυκλοφορίας εξειδικεύεται σε εκδόσεις βιβλίων τέχνης και ιστορίας της Τέχνης εδώ και 40 χρόνια. Μια από τις πιο πετυχημένες τους σειρά εκδόσεων είναι και αυτή που φέρει τον τίτλο DIRECTORS CHOICE. Η σειρά αυτή προσκαλεί διευθυντές μουσείων από όλων τον κόσμο να διαλέξουν και να περιγράψουν τις δικές τους επιλογές αντικειμένων από τα μουσεία τους έτσι ώστε να προσφέρουν στον αναγνώστη μια σύντομη περιήγηση και εξιστόρηση των συλλογών του Μουσείου τους.

Η πρόταση λοιπόν του εκδοτικού οίκου να συμπεριλάβει και την Λεβέντειο Πινακοθήκη θεωρήθηκε από όλους ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση. Τιμή γιατί η Λεβέντειος Πινακοθήκη και οι συλλογές της ξεχώρισαν στο διεθνή σκηνικό του κόσμου των Μουσείων και πρόκληση γιατί σίγουρα έπρεπε να ανταποκριθούμε ανάλογα για να ανταπεξέλθουμε επάξια στην τιμή αυτή που μας έγινε.

Η Διευθύντρια μας Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ επέλεξε τα έργα που θεώρησε κατά τη δική της κρίση σημαντικά πρώτον γιατί έδιναν μια ολοκληρωμένη εικόνα των συλλογών της πινακοθήκης και δεύτερον επέλεξε έργα που για η ίδια ένοιωθε ότι την αγγίζουν με το δικό τους τρόπο καλύτερα.

Από την έκδοση επιλέγω να σας παρουσιάσω ένα παράδειγμα: Το έργο του μεγάλου Γιάννη Τσαρούχη “Πήλινο Βάζο με Κρίνα”, της δεκαετίας του 1960

Ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται ηγετική φιγούρα της γενιάς του '30, και το έργο του έχει σημαδέψει αποφασιστικά τα καλλιτεχνικά πράγματα στην Ελλάδα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά.

Το «Πήλινο Βάζο με Κρίνα» της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι χαρακτηριστικό των συνθέσεων του Τσαρούχη, οι οποίες αναπαριστούν άνθη της εξοχής σε πήλινα βάζα. Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται να δώσει ένα πολυτελές ή στυλιζαρισμένο αποτέλεσμα, αλλά εντοπίζει την ομορφιά μέσα στις καθημερινές εικόνες του ελληνικού κόσμου, τη γυαλιστερή, στιλπνή κεραμική επιφάνεια που έρχεται σε αντίθεση με την αδρή, θαμπή επιφάνεια του πηλού και τη φρεσκάδα των μίσχων, των φύλλων και των πετάλων των λαμπερών άσπρων λουλουδιών. Ένα φαινομενικά απέριττο φόντο τονίζει το σεμνό μπουκέτο από δροσερά άνθη που ζωντανεύουν με τις δεξιοτεχνικές πινελιές του καλλιτέχνη.

Κλείνοντας να αναφερουμε ότι η έκδοση ήδη έχει κυκλοφορίσει σε πωλητήρια άλλων μουσείων και πωλείται στο διαδίκτυο τόσο από το δικό μας e-shop όσο και από αυτό του SCALA καθώς και άλλες πλατφόρμες πωλήσεων.

Παράλληλα οι επιλεγμένοι πίνακες έχουν γίνει σύντομα φιλμάκια όπως επιμελήτριες των συλλογών της πινακοθήκης και άλλα μέλη του προσωπικού ξεναγούν τον επισκέπτη. Τα φιλμάκια αυτά βρίσκονται στο κανάλι της Λεβεντείου πινακοθήκης στο YouTube.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση