ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέθανε ο Έττορε Σκόλα σε ηλικία 84 ετών

Το 1976 είχε κερδίσει Χρυσό Φοίνικα για την καλύτερη σκηνοθεσία στο φεστιβάλ των Καννών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Εττορε Σκόλα πέθανε σε ηλικία 84 ετών σε νοσοκομείο της Ρώμης, έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ο μεγάλος σκηνοθέτης είχε δουλέψει πάνω από 30 ταινίες και είχε βραβευτεί επανειλημμένως για τη δουλειά του. Δούλεψε σε πάρα πόλλές ταινίες και ως σκηνογράφος, επίσης με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Με τα αριστουργήματά του "C'eravamo tanto amati" (1974), "Brutti, sporchi e cattivi" (1976), "Una giornata particolare" (1977) και "La famiglia" (1987) μίλησε για την Ιταλία που μόλις συνερχόταν από την εικοσαετία του φασισμού και προχωρούσε προς το ιταλικό θαύμα των δεκαετιών '60 και '70. Η σκηνοθετική ματιά του Εττορε Σκόλα κοιτούσε κατάματα την ιταλική κοινωνία και τις αλλαγές στην κοινωνία της και τις δομές της, έβλεπε ξεκάθαρη και την άλλη Ιταλία, την πολυπρόσωπη ιταλική κοινωνία που πάσχιζε να επιβιώσει, να αποκατασταθεί και να πείσει.

Ήξερε να αποτυπώνει την πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, χωρίς να φείδεται κανενός, σατιρικός και κριτικός έναντι πάσης εξουσίας, ένας πραγματικός "αντιστασιακός" του κινηματογράφου. To 2012, όταν έλαβε το Μεγάλο Βραβείο του Τορίνου. το επέστρεψε, λέγοτας ότι θα επέστρεφε να το παραλάβει μόνο εάν κατέληγε θετικά το ζήτημα των εκτάκτων εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου.

Η τελευταία ταινία του, κάτι σαν ντοκιματέρ, με τίτλο "Ridendo e scherzando'', δημιούργημα των θυγατέρων του, Silvia και Paola, ουσιαστικά παρουσίαζε τον σκηνοθέτη, τον πατέρα και τον καλλιτέχνη. Κάπως έτσι θα ήθελε να τον θυμούνται, γελώντας και αστειεύοντας. Ο Εττορε Σκόλα μετά από πενήντα χρόνια στον κόσμο του κινηματογράφου κλείνει την τελευταία σκηνή, γελώντας και κάνοντας αστεία.

Μερικές ταινίες του:

1964: Se permettete parliamo di donne

1975: C'eravamo tanto amati Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μόσχας

1976: Brutti, sporchi e cattivi Καλύτερη Σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ των Καννών

1980: La terrazza

1981:  Passione d'amore Βραβείο Εfebo d'oro

1987: La famiglia

1991: Il viaggio di Capitan Fracassa Βραβείο Εfebo d'oro

1995: Romanzo di un giovane povero

2001: Concorrenza sleale

2003: Gente di Roma

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ