ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eικαστική Έκθεση «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά»

H Έκθεση παρουσιάζει 33 έργα 21 σύγχρονων καλλιτεχνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αφορμή και έμπνευση για την εικαστική Έκθεση «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» είναι τα Κειμήλια της Μόνιμης Συλλογής του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Πέραν των τριακοσίων κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα οποία δωρίστηκαν στον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, απέκτησαν μετά από 92 χρόνια μόνιμη στέγη στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος, εμπλουτίζοντας την Εθνογραφική Συλλογή της Πινακοθήκης, η οποία σκοπό έχει να εξάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες του Ελληνισμού, από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας.

H Έκθεση παρουσιάζει 33 έργα 21 σύγχρονων καλλιτεχνών ( Άννα Βασιλείου, Αντριάνα Γεμέττα-Κεδαρίτη, Γιώργο Γεροντίδη, Ελένη Θεοδούλου, Γιώργο Θεοχάρους, Βάσω Θούπου, Έφη Ιωακείμ, Αργύρη Κωνσταντίνου, Γιώργο Κωνσταντίνου, Έλενα Κούμα, Σάββα Κουρέα, Κυπριανό Κυπριανού, Λία Λαπίθη, Στέλιο Παπαμάρκου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Παναγιώτη Πασάντα, Μαίρη Πλαντ, Αννέττα Στυλιανού, Ανδρέα Τόμπλιν, Ματθαίο Χρίστου και Ελεάνα Χρυσάνθου-Πετούση). Οι καλλιτέχνες απεικόνισαν σε καμβά, γύψο, μεικτές τεχνικές κ.ά. τις εντυπώσεις από την Έκθεση και τον Κατάλογο, ξεδιπλώνοντας στα μάτια του θεατή τη δική τους οπτική γωνία για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς Κύπρου και Μικρασίας.


Την ημέρα των Εγκαινίων θα παρουσιαστεί εικαστικό δρώμενο με τίτλο «Ταξίδι Ψυχών» από τη Λία Λαπίθη και Food Performance (γαστρονομικό δρώμενο) με τη Μαριλένα Ιωαννίδου να προσφέρει μικρασιατικό γλυκό σεκερπαρέ.

Την Έκθεση συνοδεύει ένας πολυτελής κατάλογος 68 σελίδων με όλα τα έργα και τα κειμήλια που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες.

Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 6:00 μ.μ. από τον δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Έπειτα η Έκθεση θα μεταφερθεί στη Λεμεσό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 14 έως 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση