ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξαιρετικές εκδηλώσεις και αυτό το καλοκαίρι στην Αξιοθέα

Για 19η χρονιά το Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου εμπλουτίζει τα πολιτιστικά δρώμενα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για 19η χρονιά φέτος το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ατζέντα της πρωτεύουσας με ένα ποικίλο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον μοναδικό χώρο του Αρχοντικού Αξιοθέας. Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις η Αξιοθέα σίγουρα έχει κάτι να προσφέρει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς θεατές.

Στα 750 χρόνια του Δάντη
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου θα γιορτάσει τα 750 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή της Δύσης, του Δάντη, με ένα αφιέρωμα που συνδιοργανώνεται με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και θα φέρει στη Λευκωσία μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες ποιήτριες της Ιταλίας, ιστορικό της τέχνης και δοκιμιογράφο, την Antonella Anedda, η οποία θα μιλήσει για το έργο του Δάντη.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη «Θεία Κωμωδία» σε μετάφραση κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών, ενώ η σοπράνο Eleonora Aleotti και ο τσελίστας Jacopo Mosesso θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στη μεσαιωνική ιταλική μουσική (7 Ιουνίου, είσοδος ελεύθερη).

Μουσική όλων των εποχών
Το μουσικό μέρος του προγράμματος και το ίδιο το Φεστιβάλ ξεκινούν με ένα αφιέρωμα στη μεγάλη παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού που επηρέασε αλλά και προσδιόρισε έναν ολόκληρο λαό με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα η κατεξοχήν έκφραση της ελληνικής ψυχής. Τρία σχήματα –«Αρχή διά του Ρεμπέτικού», «Λαϊκή Τετρακτύς» και «Λουλλαδάκια του Μπαχτσέ»– θα αναπαράγουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα των παλιών ρεμπετάδικων όπου η μουσική ηχούσε ατόφια, χωρίς μικρόφωνα, ηχητική ενίσχυση και «μοντέρνες» προσθήκες (30 Μαΐου, είσοδος ελεύθερη).

Στη σύγχρονη εποχή θα μας μεταφέρει το ροκ συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα» των αδελφών Αλέξανδρου και Γιώργου Παντελιά, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους «Κίτρινα Ποδήλατα – the acoustic project» σε μια ξεχωριστή συναυλία με την οποία θέλουν να αποδείξουν για ακόμη μία φορά πως η εσωτερική δύναμη και το νόημα των τραγουδιών μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη αξία πάνω στις χορδές από δυο κιθάρες (3 Ιουνίου).

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη «Continuum 2016» που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Μουσικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αξιοθέας θα υποδεχτεί τον καταξιωμένο βρετανό καλλιτέχνη Peter Sheppard Skaerved, ο μόνος εν ζωή βιολιστής ο οποίος έχει παίξει τα βιολιά των Niccolo Paganini, Joseph Joachim και G B Viotti, σε μια συναυλία η οποία αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν – τις διασυνδέσεις, τις ροές, τις αντιθέσεις, τις συμφωνίες και παραφωνίες που πάλλονται στις χορδές ενός παλιού βιολιού. Θα ακουστούν έργα των Biagio Marini, Εύη Σαμμούτη, Michael Alec Rose, Jean-Jacques Rousseau, Judith Bingham, Heinrich Biber, Giovanni Bassano, Paul Pellay, Ιάννη Ξενάκη και Locatelli (13 Ιουνίου, είσοδος ελεύθερη).

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιείται και το ρεσιτάλ κιθάρας του κύπριου καλλιτέχνη Τιμόθεου Στυλιανίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει μια επιλογή έργων που αναδεικνύει τις επιρροές της παραδοσιακής μουσικής στο ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον Debussy από τον De Falla, καταλανικές ενορχηστρώσεις του Llobet, τη σύνθεση σε τέσσερις κινήσεις του Frank Martin, τη «Φαντασία» του R. Gerhard, το «Nocturnal» του B. Britten, την «Toccata» του J. Rodrigo και το «Usher Waltz» του N. Koshkin (14 Ιουνίου, είσοδος ελεύθερη).

Στους ρυθμούς της τζαζ θα κινηθούν τα μέλη του «Αντρέας Ροδοσθένους Τρίο» (Αντρέας Ροδοσθένους – μπάσο, Στέλιος Ξυδιάς – τύμπανα και Γιώργος Μορφίτης – πιάνο) με τη συμμετοχή του Αντρέα Πολυζογόπουλου στην τρομπέτα, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη προσέγγιση στην τζαζ μέσα από συνθέσεις από τον πρώτο ψηφιακό δίσκο του σχήματος με τίτλο «Απλότητα» (16 Ιουνίου).

Η καταξιωμένη και αγαπημένη κύπρια ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου μεταφέρει τις μνήμες από τα πολλά ταξίδια της σε μια οργανική σύνθεση τραγουδιών του κόσμου αλλά και δικών της, με συνοδοιπόρους τους Κάρλος Μπερνάρντο (ενορχηστρώσεις, κιθάρα, ιρλανδικό μπουζούκι, kalimba, charango, melodica), Ινόρ Σοτολόγκο (κρουστά) και Στέλιο Πίττα (βιολοντσέλο) (20 Ιουνίου).

Μιαν άλλη οργανική σύνθεση, μεταξύ μουσικής και εικαστικής δράσης, προτείνει ο μουσικός Δημήτρης Σπύρου με τη σύμπραξη των εικαστικών performer Χριστίνας Παπακυριακού και Τζούλιας Γεωργιάδου που συναντιούνται σε μια «άσκηση ήχου και όρασης» στην οποία ιστορίες, ποιήματα και εικόνες γεννιούνται και συνυπάρχουν μέσα σε μια παλέτα από χρώματα και ήχους (26 Ιουνίου).

Τους ήχους και τους μύθους της Κρήτης θα ζωντανέψουν επί σκηνής οι Μαρίνα Κατσαρή (αφήγηση), Άλκης Αγαθοκλέους (νέυ, κρουστά), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (λύρα, φωνή), Βαγγέλης Γέττος (λαούτο, φωνή) και Γιάννης Σουλτάτος (μαντολίνο, φωνή) σε μια παράσταση στην οποία το χθες και το αύριο σμίγουν σε ένα αιώνιο τώρα (28 Ιουνίου).

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης και το κιθαριστικό σύνολο «Acordes» θα παρουσιάσουν μια επιλογή από διασκευές για κιθάρες που σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στη μουσική παράδοση της Κύπρου ή σε άλλα αγαπημένα δημοτικά, καθώς και σε συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Μιχάλη Χριστοδουλίδη κ.ά. (30 Ιουνίου).

Άλλου τύπου έργα από το κιθαριστικό ρεπερτόριο θα εκτελέσει το Cyprus Guitar Trio (Βασίλειος Αβραάμ, Γιώργος Χριστοφή, Σωκράτης Λεπτός) που προτείνει ένα ταξίδι στον χρόνο από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι τον 20ό αιώνα, μέσα από ένα ρεπερτόριο με έργα σπουδαίων συνθετών όπως οι Boccherini, Vivaldi, Bizet, Guridi, διασκευασμένα για τρεις κιθάρες, καθώς και αυθεντικά έργα των Farkas, Pujol, Kaps, Dyens, Hindemith και Gragnani (3 Ιουλίου).

Το γνωστό Τρίο Αθηνών έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με μεσογειακό ηχόχρωμα που περιλαμβάνει γνωστές και χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες, επεξεργασμένες αριστοτεχνικά από συνθέτες όπως οι Σόλων Μιχαηλίδης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, Γιώργος Κάρβελλος, Άλκης Μπαλτάς (13 Ιουλίου).

Το μουσικό μέρος του καλοκαιρινού προγράμματος της Αξιοθέας κλείνει το project «Doc-fic-oh» του Μιχάλη Σιγανίδη και του Συγκροτήματος Λαμπράκη που αποτελεί μια «μουσική σύναψη» μεταξύ καταγραμμένου ηχητικού υλικού και ζωντανής μουσικής δράσης και συνδυάζει μουσική, ποίηση και βίντεο. Συμμετέχουν οι Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples), Χάρης Λαμπράκης (νέι, πλήκτρα, samples), Αλέξανδρος Γαγάτσης (μαρίμπα, τύμπανα) και Ζωή Πατίνη-Κεσελοπούλου (τραγούδι, κρουστά) (25 Ιουλίου).

Θέατρο για μικρούς και μεγάλους

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση στο θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι η παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη», η οποία φέτος έχει ξαναδουλευτεί προς την κατεύθυνση της πολιτικής διάστασης των ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή για τη Συρία και τη διαχρονική τους ισχύ που σχολιάζει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα. Σ’ αυτή του τη μορφή, το έργο σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή και μουσική Ευαγόρα Καραγιώργη, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Παλέρμο, στις αρχές του Μάη, ενώ αναμένεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο και στην Αθήνα (1 Ιουνίου).

Για τους μικρούς φίλους της Αξιοθέας, το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ετοιμάσει τρεις ελκυστικές προτάσεις. Ο καραγκιοζοπαίχτης Θοδωρής Κωστιδάκης θα παρουσιάσει την κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης γραμματικός», προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και αισθητική, με φρέσκο μάτι αλλά και με σεβασμό στην παράδοση (22 Ιουνίου, είσοδος ελεύθερη). 

Η χορογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτις Στέλλα Μιχαηλίδου θα προσφέρει ένα Σεμινάριο-θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 3–13 χρονών, το οποίο στοχεύει να ενεργοποιήσει την έμφυτη διάθεση των παιδιών να εκφραστούν μέσα από την κίνηση και το θέατρο (14 Ιουλίου, δωρεάν συμμετοχή).

Η μουσικοθεατρική παράσταση «O Γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος» θα γνωρίσει στα παιδιά ένα παραμύθι, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ, για την περιπέτεια της ζωής ενός παραχαϊδεμένου γαϊδουριού και την πορεία του προς την ενηλικίωση. Συμμετέχουν οι Στέλλα Μιχαηλίδου (κείμενο, αφήγηση, σκηνοθετική επιμέλεια), Κώστας Βόμβολος (μουσική, πιάνο, αφήγηση), Μύρια Χατζηματθαίου (αφήγηση), Χριστίνα Πιερή (τραγούδι), Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (τραγούδι), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Γαγάτσης (τύμπανα) και τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο της προηγούμενης ημέρας (15 Ιουλίου).

Τις εκδηλώσεις του καλοκαιρινού προγράμματος της Αξιοθέας συμπληρώνουν οι παραστάσεις του Θεάτρου Ένα με το έργο «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη και μουσική Σάββα Σάββα (27, 28, 29, 30, 31 Ιουλίου).

Παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. εκτός Αξιοθέας

Το φετινό καλοκαίρι το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει μια φιλανθρωπική παράσταση της κυπριακής «Λυσιστράτης» του Μόντη στο Προεδρικό Μέγαρο (6 Ιουλίου) προς ενίσχυση του κοινωφελούς σκοπού της Λέσχη Λαϊονές Λευκωσίας-Κερύνειας, καθώς και δύο παραστάσεις του «Χρονικού της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου (11 Ιουλίου) και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου (19 Ιουλίου).

Τον Σεπτέμβριο το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας. Η περιοδεία του «Χρονικού», η οποία πραγματοποιείται με την επιχορήγηση της εταιρείας Medochemie στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαραντάχρονά της, θα κλείσει το φθινόπωρο, στο Αρχοντικό Αξιοθέας.

Πληροφορίες: Το πλήρες πρόγραμμα του πρώτου μέρους του 19ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: www.ucy.ac.cy.

Εισιτήρια: κανονικό €15, φοιτητικό/μειωμένο €7. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Μάιος – Ιουλίου: €60.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 22894531-2.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ