ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από μετεωρίτη έχει κατασκευαστεί το στιλέτο στον τάφο του Τουταγχαμών

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα στιλέτο εντός του τάφου του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών (18η Δυναστεία, 14ος αι. π.Χ.) διαπιστώθηκε από ειδικούς επιστήμονες ότι είχε κατασκευαστεί από σίδηρο από έναν μετεωρίτη.

Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανέλυσαν το μέταλλο με φασματογράφο φθορισμού ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, και μαζί με τα επίπεδα του κοβαλτίου, «υποδηλώνει σαφώς μια εξωγήινη προέλευση». Οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, και βρήκαν παρόμοια επίπεδα σε έναν μετεωρίτη.

Αυτός ο μετεωρίτης, που ονομάζεται Kharga, βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Mersa Matruh, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν γνωστή ως Amunia.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science.

Αν και οι άνθρωποι είχαν εργαστεί με χαλκό, μπρούτζο και χρυσό από το 4.000 π.Χ., οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα και ήταν σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα μαυρισμένες χάντρες σιδήρου, που είχαν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν σφυρηλατηθεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και από ένα κράμα νικελίου – σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από ότι ο νεαρός φαραώ, που χρονολογείται στο 3.200 π.Χ.

«Καθώς τα μόνα δύο πολύτιμα αντικείμενα σιδήρου από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι στιγμής που αναλύθηκαν προέρχονται από μετεωρίτες» έγραψε η ομάδα που μελέτησε το στιλέτο, «προτείνουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στο σίδηρο των μετεωριτών για την παραγωγή διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων». Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εύρεση ενός στιλέτο κατασκευασμένου από μετεωρίτη δίνει νέο νόημα στη χρήση του όρου «σίδηρος» στα αρχαία κείμενα και σημείωσαν πως γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. ένας όρος που «κυριολεκτικά μεταφράζεται ως ‘σίδηρος από τον ουρανό’ άρχισε να χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου».

«Η εισαγωγή του νέου σύνθετου όρου υποδηλώνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ότι αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου έπεσαν από τον ουρανό ήδη από τον 13ο αιώνα π.Χ., ξεπερνώντας τον δυτικό πολιτισμό για περισσότερο από 2 χιλιετίες» σημειώνουν οι ερευνητές.


Πληροφορίες και φώτο από : http://onlinelibrary.wiley.com

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση