ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαναπατρισμός μιας ακόμη αρχαιότητας στην Κύπρο

Πρόκειται για άλογο με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται το 700 περίπου π.Χ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων επαναπατρίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ένα αρχαίο πήλινο ειδώλιο, που εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου. Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Ιούλιο 2016 το παρέδωσε στις Κυπριακές αρχές.

Το επαναπατρισθέν αντικείμενο είναι ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ).

Συλλογή Χατζηπροδρόμου
Η αρχαιότητα που επαναπατρίστηκε ήταν κομμάτις της δηλωμένης ιδιωτικής συλλογής Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Μετά την εισβολή η οικία λεηλατήθηκε και τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Η συλλογή περιελάμβανε 1254 αντικείμενα και οι πρώτες ενδείξεις για τη λεηλασία έγιναν γνωστές το 1976, όταν εμφανίστηκαν προς πώληση στον Οίκο Christies έξι πικρολιθικά ειδώλια. 

Εν τω μεταξύ μόλις εχθές το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη δωρεά του κ. Χριστάκη Χατζηπροδρόμου προς το Τμήμα ενός ειδωλίου της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι). Διαβάστε εδώ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση