ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης του Πάφος2017

Η Αφροδίτη της Πάφου και η Πάφος της Ιστορίας, μία πόλη χίλιες εικόνες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Τελετή Έναρξης του Πάφος 2017 είχε απ’ όλα, χρώμα, ήχο, κέφι και πάνω απ’ όλα ικανοποίηση, ικανοποίηση για ό,τι κατάφερε μία μικρή πόλη να πετύχει, προσπερνώντας ποικίλες δυσκολίες και έχοντας να διαχειριστεί στενά οικονομικά. Η σημερινή βραδιά, αλλά και το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου, οπωσδήποτε είναι το σημείο απ’ όπου εκκινεί πολιτιστικά η Πάφος. Η Τελετή Έναρξης του Πάφος 2017 ξεκίνησε με χορωδίες από κάθε γωνιά της Κύπρου να καλωσορίζουν τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία του Δημαρχείου παρά το τσουχτερό κρύο. 

Η Αφροδίτη της Πάφου και η Πάφος της πολυαίωνης ιστορίας συμπλέχτηκαν σε μία τελετή που εκκινούσε από τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, τη γέννηση του καρπού του έρωτά τους. Από την αγάπη δύο μυθικών προσώπων, μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές μουσικών έργων, χορογραφίες, κινούμενες εικόνες και προβολές, παρουσιάστηκε η αγάπη για τους ανθρώπους, φτάνοντας στον Απόστολο Παύλο, και η όλη διήγηση να συνδιαλέγεται με πολιτισμούς διαφορετικούς με ό,τι διαφορετικό μπορεί να πλουτίσει μια πόλη, έναν άνθρωπο, μία κοινωνία.

Η σπουδαία αυτή εκδήλωση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Δημιουργική Ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών και διανοουμένων, σε συνεργασία με την ομάδα Walk the Plank. Στην Τελετή έλαβαν μέρος νέοι, παιδιά και εθελοντές από όλη την Κύπρο που δούλεψαν και ενώθηκαν καλλιτεχνικά και ανθρώπινα με επαγγελματίες από ολόκληρο το νησί. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές ένωσαν τις φωνές τους με χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Aarhus, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
 
Η Τελετής Έναρξης του Πάφος2017 έδειξε όχι μόνο τι μπορεί να κάνει μία μικρή πόλη, αλλά και το τι μπορεί να κάνει η Κύπρος του πολιτισμού όταν αποφασίσει να συνομιλήσει με το πολιτιστικό της εγώ.

Οι συντελεστές

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχει η Liz Pugh, τα κείμενα και τη δραματοποίηση ήταν της Έφης Κυπριανίδου, η σκηνοθεσία του Νεοκλή Νεοκλέους και τα εντυπωσιακά σκηνικά του Γιώργου Παπαδόπουλου. Η σύνθεση/ενορχήστρωση/επιμέλεια/συντονισμός ήταν της Χριστίνας Αθηνοδώρου. Συνεργάστηκαν ακόμη οι John Wassell, στις χορογραφίες οι Ido Τadmor και Jhonathan Hay Soutchy, στα κοστούμια η Μιράντα Θεοδωρίδου, επίσης οι Βέρα Παπασταύρου και Κυριάκος Κουσουλίδης στο 3D Mapping και ο Stephen Page στον σχεδιασμό φωτισμού. Την Τελετή παρουσίασε η Αντωνία Χαραλάμπους.

Φώτο: ΛΑΡΚΟΣ ΠΑΦΟΣ

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X