ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μελαγχολική κανονικότητα της 67ης Μπερλινάλε

Ανοίγει η αυλαία του προγράμματος σήμερα και ολοκληρώνεται στις 19 Φεβρουαρίου

ΑΜΠΕ

Αν διαβάσει κανείς τις υποθέσεις των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της 67ης Μπερλινάλε, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 19 του μηνός, θα σχηματίσει την εντύπωση ότι ο κόσμος πορεύεται σε μια μελαγχολική κανονικότητα.

Ο έρωτας, ο θάνατος και το θρίλερ τροφοδοτούν την έμπνευση των σεναριογράφων, ενώ το προσφυγικό - μεταναστευτικό (που πέρυσι ως θέμα κυριάρχησε με το ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» του Τζιανφράνκο Ρόζι να αποσπά τη Χρυσή Αρκτο) ανιχνεύεται στην ταινία του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι «The other side of hope»· είναι η ιστορία ενός πρόσφυγα από τη Συρία που ζητεί άσυλο στη Φινλανδία. Συνολικά συμμετέχουν 23 ταινίες στο επίσημο πρόγραμμα (17 εντός και 6 εκτός συναγωνισμού).

Η σημερινή έναρξη είναι αφιερωμένη στη μουσική, με πολιτικό συμβολισμό. Το «Django» του Ετιέν Κομάρ αναφέρεται στη ζωή του διάσημου Τσιγγάνου μουσικού Τζάνγκο Ράινχαρντ (τον υποδύεται ο Ρέντα Κατέμπ), στη φυγή του από το Παρίσι το 1943 μετά την εισβολή των Ναζί και τα βασανιστήρια που υπέστη η οικογένειά του. Ο Τζάνγκο Ράινχαρντ (1910-1953) ήταν βιρτουόζος κιθαρίστας της τζαζ και συνθέτης, που ξεχώρισε για την τεχνική και τη δεξιοτεχνία του. Από τις υπόλοιπες ταινίες ξεχωρίζουμε: «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ (θα τη θυμόμαστε πάντα για το «Ορλάντο» 1992).

Μια ιστορία που ξεκινάει σαν γιορτή και τελειώνει σαν τραγωδία (με τους Πατρίσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκανς, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, κ.ά.). Δεύτερη ενδιαφέρουσα γυναίκα σκηνοθέτις η Ανιέσκα Χόλαντ με το «Pokot», ένα υπαρξιακό θρίλερ με ηρωίδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη στην πεδιάδα του Κλόντζκο (στα σύνορα Πολωνίας - Τσεχίας), όπου συμβαίνουν μια σειρά από μυστηριώδη εγκλήματα.

Ο Ορεν Μόβερμαν (ΗΠΑ) μεταφέρει στον κινηματογράφο «Το δείπνο» (το μυθιστόρημα του Χέρμαν Κοχ) με ένα ισχυρό καστ: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν, Ρεμπέκα Χολ και Κλοέ Σεβινί. «Το Δείπνο» εκτυλίσσεται σε μια βραδιά, στη διάρκεια της οποίας δύο εύπορα παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό και, καθώς περνά η ώρα, συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους έχουν διαπράξει ένα φρικτό έγκλημα.

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Κάλιν Πέτερ Νέτζερ (που έχει γυρίσει την «Οικογενειακή υπόθεση») συμμετέχει με το «Αννα, αγάπη μου», η ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα που επιβαρύνεται από την ψυχική ασθένεια· ο βετεράνος Φόλκερ Σλέντορφ (του «Μικρού τυμπανιστή») υπογράφει το «Return to Montauk», μια ρομαντική ιστορία μέσης ηλικίας που διαδραματίζεται στην Αμερική, με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Νίνα Χος.

Το ντοκιμαντέρ εκπροσωπείται από τον Γερμανό Αντρές Βίελ με το «Beuys» για τον καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις (1921-1986), εμπνευστή της «κοινωνικής γλυπτικής», έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους δημιουργούς με μεγάλη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ευρώπης και Αμερικής. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν το «T2 Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ, είκοσι χρόνια μετά το πρώτο «Trainspotting», το «Sage femme» («The Midwife») του Μαρτέν Προβόστ με τις Κατρίν Φροτ και Κατρίν Ντενέβ κ.ά.

Η 67η Μπερλινάλε φιλοξενεί και μια ελληνική συμμετοχή στις μικρού μήκους: το «Hiwa», της Ζακλίν Λέντζου. Το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα, ένα όνειρο που μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση