ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Δημήτρης Μυταράς πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών

Ήταν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ζωγράφους της Ελλάδας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο σπουδαίος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς πέθανε την Πέμπτη το απόγευμα. Ο σπουδαίος ζωγράφος αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε χάσει το το 90% της όρασής του. Ο Μυταράς τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλες δυσκολίες να ζωγραφίσει.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνογραφία στο École Nationale des Arts Decoratifs και εσωτερική διακόσμηση στο École des Arts et Métiers. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ έχει κερδίσει δύο φορές το πρώτο βραβείο στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1958, 1961).

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Ζυγός», «Άστορ», «Μέρλιν», αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά.

Το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απένειμε στον Δημήτρη Μυταρά  τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, ενώ το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η σύζυγός του Χαρίκλεια Μυταρά, επίσης ζωγράφος, την οποία είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, πηγαινοερχόταν  στη Χαλκίδα, στο Εργαστήρι Τέχνης που έφτιαξε το 1978 με τον Δημήτρη Μυταρλα και τον τότε δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σπανό, για να παρακολουθεί την πρόοδο των μικρών μαθητών του εργαστηρίου τους.

Τον είχε διαγράψει η Ακαδημία Αθηνών

Ο Δημήτρης Μυταράς το 2008 (δείτε εδώ το σκεπτικό της εκλογής το 2008) είχε εκλεγεί στην Τάξη της Ζωγραφικής της Ακαδημίας Αθηνών, και διαγράφηκε το 2013 εξαιτίας ακριβώς της ασθένειάς του στην όρασή του.  Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο ζωγράφος είχε ενημερώσει την Ακαδημία για τους λόγους απουσίας του από τις συνεδριάσεις, κάτι που ωστόσο στην Ακαδημία δεν έλαβαν υπόψη τους και τον διέγραψαν από τακτικό μέλος του ιδρύματος, σύμφωνα με άρθρο του νόμου 4398 του 1929 για τον οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας, αν κάποιο τακτικό μέλος απουσιάζει συνεχώς πλέον του έτους, χωρίς άδεια ή ειδική εντολή της κυβέρνησης, «διατηρεί μεν τον τίτλο του τακτικού μέλους, αλλά θεωρείται ως παραιτηθέν αυτής της έδρας αυτού λογιζομένης ούτως ως κενής». Μπορεί όμως να ανακαταλάβει την έδρα, εάν το ζητήσει ο ίδιος και το προτείνει η Τάξη και η Ολομέλεια, αφού ο Κανονισμός αναφέρει ότι με τρεις απουσίες του Ακαδημαϊκού από τις συνελεύσεις αυτός διαγράφεται. Η διαγραφή του από την Ακαδημία Αθηνών τον είχε δυσανασχετήσει και είχε διερωτηθεί «αν κάποιος αρρωστήσει τον πετάνε έξω;».


Αγαπώ την Κύπρο

Ο Δημήτρης Μυταράς είχε εκθέσει πολλές φορές στην Κύπρο, και διατηρούσε σχέσεις με πολλούς φιλότεχνους, όπως ο συλλέκτης Δημήτρης Πιερίδης, πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος. Είχε δηλώσει ότι «Θυμάμαι πάντα με νοσταλγία τη Λάρνακα, την Πάφο, τον Τρόοδο, τη Λευκωσία. Η Κύπρος είναι ένα αγαπητό μου νησί και έχω εκθέσει έργα μου πολλές φορές στους φιλόξενους χώρους της».

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση