ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Βραβείο Γ.Φ.Πιερίδης της Εν. Λογοτεχνών Κύπρου στο Χρίστο Χατζήπαπα

Ο συγγραφέας έχει διανύσει μια 45χρονη ευδόκιμη πορεία στα κυπριακά γράμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για το 2017 θα απονεμηθεί στον ποιητή και πεζογράφο Χρίστο Χατζήπαπα μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου έχει καθιερώσει το βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης από το 2009, στο όνομα του πρώτου προέδρου και αργότερα επίτιμου προέδρου της Ένωσης. Το βραβείο απονέμεται σε καταξιωμένους Κύπριους λογοτέχνες, με απόφαση του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης,  Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου και Μαρία Αβραμίδου.

Λογοτεχνική πορεία 45 χρόνων

Ο Χρίστος Χατζήπαπας γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε Κτηνιατρική στη Σόφια. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, με τελευταία «Τα πηγάδια της Ιστορίας», εκδ. Γαβριηλίδης, 2012. Έχει εκδώσει επίσης τρία μυθιστορήματα και τέσσερις συλλογές διηγημάτων.

Δύο μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων του τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.  Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Στο μάτι του φιδιού», εκδ. Καστανιώτης, 2000, κυκλοφόρησε στα βουλγάρικα. Η συλλογή διηγημάτων του «Το Ασταθές βήμα», εκδ. Γιαβριηλίδης, 2012, κυκλοφόρησε στα γαλλικά, βουλγάρικα και τούρκικα. Ποιήματα και διηγήματά του  έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Ο Χρίστος Χατζήπαπας διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Είναι επίσης για πολλά χρόνια μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Εποχή».   


Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου ο Χρίστος Χατζήπαπας πραγματοποιεί μια εκδήλωση με αφορμή τα λογοτεχνικά του γενέθλια και την 45χρονη πορεία του στη λογοτεχνία, στις 7:00 μ.μ. στο Υφαντουργείο. Θα παρουσιαστούν τρία διηγήματα από την υπό έκδοση συλλογή «Παραγωγικός Έρως» τα οποία θα διαβάσουν η λογοτέχνις Μυρτώ Αζίνα και οι ηθοποιοί Ανδρέας Τσουρής και Μανόλης Μιχαηλίδης.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη, 4 Μαΐου, ώρα 7.30μ.μ., στην αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση