ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η Απεικόνισις του Αοράτου» στο Πάφος2017

Στην «Εν πλω», η αξιόλογη έκθεση της Χριστιανικής Τέχνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Τετάρτης από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Κύπρο Χρυσόστομο στην αίθουσα «Εν πλω», στην Κάτω Πάφο η έκθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, Η Απεικόνισις του Αοράτου. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη έκθεση με επίκεντρο την Χριστιανική Τέχνη, από την Συλλογή Χριστοφόρου.

Χριστιανική Τέχνη-Συλλογή Χριστοφόρου

Ιστορία Τέχνης επτά αιώνων (13ος– 20ός ) διατρέχει η Συλλογή Χριστοφόρου. Διακόσια πενήντα (250) έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής και Γλυπτικής (μικρογλυπτικής ), από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική παρουσιάζουν ενδεικτικά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα της Τέχνης αυτών των αιώνων, με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους από τη Χριστιανική θρησκεία.

Το στοιχείο αυτό λειτουργεί συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης Συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης του ίδιου θεματικού ερεθίσματος. Στην πλειονότητά τους τα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο σε αρκετά οι υπογραφές φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο: Οι Ιταλοί Filippo Abbiati, Giovanni Battista Tiepolo, Giovanni Battista Salvi, η Γαλλίδα Carola Sorg, οι Ισπανοί Isidoro Tapia, Juan Carlos Angles, oι Φλαμανδοί Jan Tengnangel, Guillam Forschondt.

Eξαιρετικά ενδιαφέρον το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων- Rafael, Tintoretto, da Cortona, Guercino, Rubens- που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους. Εδώ περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Durer και Rembrandt. Mεγάλος αριθμός ρώσικων εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές. Εκφραστικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής.

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρονται: Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χ΄Κυριάκος Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Γεωργίου, Κισσονέργης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου, Γκολφίνος, Λανίτης. Αξιοπρόσεκτη πτυχή της Συλλογής καταρτίζουν τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, τα φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αι., καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων.

Η Συλλογή είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη. Γι’ αυτό ακριβώς απουσιάζουν η φιλοδοξία του εύκολου εντυπωσιασμού και τα πρακτικά κίνητρα. Η θητεία του Χαράλαμπου Χριστοφόρου στο Διπλωματικό Σώμα με τις πολλαπλές μετακινήσεις, έδωσε την δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διαδικασία απόκτησης των έργων.

Η έκθεση της Συλλογής παρουσιάζεται στον χώρο «Εν πλω» του Δήμου Πάφου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017.

Συνοδεύεται από έκδοση βιβλίου 350 σελίδων με εικονογράφηση και θεωρητικά κείμενα. Η έρευνα και η ταξινόμηση των έργων είναι της Νέλλης Κυριαζή, Ιστορικού της Τέχνης, η οποία έγραψε τα κείμενα και ανέλαβε την επιμέλεια του Λευκώματος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε η γραφίστρια Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Παράλληλα με τα εγκαίνια στην Πάφο, η Συλλογή Χριστοφόρου με την ομότιτλη έκδοση θα παρουσιασθούν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μονής Κύκκου, την Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, ώρα 7:00 μμ, με προβολή και διάλεξη της Νέλλης Κυριαζή.

Διάρκεια Έκθεσης: 10 Μαρτίου - 12 Μαΐου 2017

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X