ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιόδοξος για το μέλλον του Ριάλτο ο Κ. Καζαμίας

Σε αναμονή των τελικών αποφάσεων για τον φορέα που για την ώρα δεν πιέζεται

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Καμία ανησυχία προς το παρόν για το Ριάλτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Θεάτρου Κίκη Καζαμία. Ο κ. Καζαμίας δήλωσε στην «Κ» ότι μπορεί να βγάλει τη χρονιά σύμφωνα με τον τρέχοντα προϋπολογισμό και τα οικονομικά που έχει διαθέσιμα. Ο κ. Καζαμίας είπε ότι έχει κάνει μία πρώτη επαφή με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για το τι μέλλει γενέσθαι και στη συνάντησή τους σε 10-15 μέρες ευελπιστεί ότι θα έχει ξεκαθαρίσει περαιτέρω το τοπίο, «Υπάρχει μία θετική προδιάθεση να βρεθεί μία φόρμουλα που θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του Ριάλτο», σημείωσε ο κ. Καζαμίας.


Η αποξένωση του Ριάλτο από την Ελληνική Τράπεζα δεν είναι ένα απίθανο σενάριο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν αποτελεί χρηματοπιστωτική δραστηριότητα αλλά πολιτιστική. Η μόνη περίπτωση να μην αποξενωθεί το Ριάλτο από τις δραστηριότητες της Ελληνικής Τράπεζας είναι η ίδια να ζητήσει να το συμπεριλάβει στις νέες δραστηριότητές της. Ο κ. Καζαμίας μάλιστα πριν από δύο περίπου μήνες είχε αποστείλει επιστολή στον Συνεργατισμό για να  εκχωρηθούν τα δικαιώματα διαχείρισης του θεάτρου, για τα επόμενα 20 χρόνια, στο Διοικητικό Συμβούλιο «Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να λάβουμε απάντηση». Όπως τόνισε ο κ. Καζαμίας αν η Ελληνική Τράπεζα επιλέξει να διατηρήσει το Ριάλτο ως πολιτιστικός φορέα αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Σε περίπτωση που η Ελληνική θελήσει να απεμπλακεί από το Ριάλτο μία άλλη πρόσφορη λύση θα είναι η αξιοποίησή του από την ίδια την κυβέρνηση και όπως σημείωσε ο κ. Καζαμίας «η κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει έναν φορέα για να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που της μεταβιβαστούν, μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ριάλτο, άλλωστε είναι σταθερός συνεργάτης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα μπορούσε να τους απασχολήσει θετικά η συνέχιση του έργου που επιτελεί το Ριάλτο», προσθέτοντας «Το Ριάλτο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αυτό του δίνει μία ευελιξία. Μάλιστα ανέκαθεν ενδιέφερε την κυβέρνηση να συνεργάζεται με ένα φορέα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού με το οποίο να μπορεί να υλοποιεί πολιτιστική πολιτική. Δεν νομίζω να ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν δυσκίνητο κρατικό φορέα».

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα κατά πόσο η Ελληνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να συνεχίσει να διατηρεί έναν πολιτιστικό φορέα στα πρότυπα άλλων τραπεζικών φορέων, συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία παράδοση που φέρνει μακροπρόθεσμα κέρδη στην κοινωνία.

Η χρηματοδότηση

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ριάλτο αυτή προέρχεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και από το μερίδιο της χορηγίας που έπαιρνε από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Αυτό το μερίδιο είναι που τίθεται εν αμφιβόλω πλέον και αυτό το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση αποξένωσης του Ριάλτο από την Ελληνική θα πρέπει να καλυφθεί. Ο κ. Καζαμίας ανέφερε σχετικά «Αν η Ελληνική δεν ενδιαφερθεί για το Ριάλτο και τελικά αποξενωθεί από τον τραπεζικό οργανισμό, αυτό το κενό θα μπορούσε εν μέρει να καλυφθεί από αύξηση της κρατικής υποστήριξης, αύξηση που μπορεί να δικαιολογηθεί, λόγω των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, όμως, σε περίπτωση αποξένωσης το ίδιο το Ριάλτο θα είναι περισσότερο ευέλικτο στην αναζήτηση εξωτερικών χορηγιών από τον ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Καζαμίας, ωστόσο, είπε ότι καλύτερα προς ώρας να αναμένουμε για το τι μέλλει γενέσθαι, «Δεν υπάρχει πίεση του χρόνου για άμεσες αποφάσεις, μιας και τα οικονομικά του Ριάλτου για να εκτελεστεί ο τρέχων προγραμματισμός είναι εξασφαλισμένα, δεν υπάρχουν οφειλές προς κανέναν, άλλωστε υπάρχει και η 15μηνη μεταβατική περίοδος, άρα υπάρχει ο χρόνος για νηφάλιες αποφάσεις και σώφρονες ενέργειες».

Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία πρέπει να αναγνωριστεί η προσφορά του Ριάλτο, το οποίο τον χρόνο κάνει 200 παραστάσεις, έχει 80.000 θεατές, με τις 15.000 να είναι παιδιά κάτω των 13 ετών, και υπάρχει άριστη διαχείριση των οικονομικών του κάτι που εγγυάται.

Καταληκτικά ο Κίκης Καζαμίας μας είπε ότι το Ριάλτο θα μπορούσε να καταστεί ο πυρήνας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού, διατηρώντας, ωστόσο, είναι η διατήρηση της σημερινής του νομικής οντότητας, δηλαδή ως Νομικό Πρόσωπο μη Κερδοσκοπικό Ιδιωτικού Δικαίου. «Ελπίζω ότι μία σωστή απόφαση θα βάλει το Ριάλτο σε μία νέα πορεία, γιορτάζοντας το 2019 τα εικοσάχρονα από την επαναλειτουργία του και γιατί όχι πιο αναβαθμισμένη» η ευχή του κ. Καζαμία.

Εμείς αναμένουμε να δούμε πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα και ελπίζουμε ότι όποιος αναλάβει τον φορέα να έχει όραμα πολιτιστικό και να υπηρετήσει το Ριάλτο με την ίδια τραπεζική πίστη που είναι απαραίτητη για τις χρηματοπιστωτικές του συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X