ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιτέκτονας νέου Κυπριακού Μουσείου στην «Κ»: Το μουσείο σαν ένα ανοικτό πεδίο πολιτισμού

Η αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη μιλάει στην «Κ» για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την παρουσία της στο 4ο Digital Agenda

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη, επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας για το Νέο Κυπριακό Μουσείο με αφορμή την παρουσία της στο 4ο Digital Agenda μιλάει στην «Κ» για το μεγαλύτερο έργο του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να αλλάξει την περιοχή πέριξ του κοινοβουλίου. Η κα Ξάνθη σημειώνει πως θέλησαν να κάνουν ένα κτίριο που θα ενσωματώνει την κυπριακή ταυτότητα και με αυτό τον τρόπο θα αυτοπροσδιορίζεται μονοσήμαντα ως το αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου. Οπωσδήποτε επιθυμούσαν έναν χώρο ζωντανό, που να απευθύνεται στους σύγχρονους ανθρώπους μέσα από την εμπειρία, τη γνώση και τη διεπαφή. «Έτσι, ενώ μιλά για τον Παρελθόντα χρόνο να ενσωματώνει και να αναφέρεται στον Ενεστώτα».

– Ποιο ήταν το όραμά σας, σχεδιάζοντας το νέο αρχαιολογικό μουσείο Λευκωσίας;

– Να κάνουμε ένα κτίριο αντάξιο της σημασίας του για την πόλη της Λευκωσίας και την Κύπρο. Τη ζώσα κιβωτό του κυπριακού πολιτισμού, που θα γίνει το όχημα για την προβολή και την ανάδειξή του, τόσο στη συνείδηση των Κυπρίων όσο και διεθνώς. Για τους Κύπριους, όπως και για όλους τους λαούς, το αρχαιολογικό μουσείο είναι η παρουσία της διαχρονικής τους ταυτότητας. Το πολύτιμο φορτίο αυτής της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ζωντανή μέσα στην πόλη, όχι μόνο μέσα από τα μνημεία και τα ιστορικά κατάλοιπα αλλά και μέσα από τη ζωντάνια της παράδοσης, τη γλώσσα και το τοπίο. Θέλαμε λοιπόν ένα κτίριο που θα ενσωματώνει αυτή την ταυτότητα και με αυτό τον τρόπο θα αυτοπροσδιορίζεται μονοσήμαντα ως το αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου. Με άλλα λόγια, ένα κτίριο που θα γεννιόταν από τον τόπο και όχι ένα κτίριο που θα ερχόταν να εγκατασταθεί στον τόπο. Αυτό ήταν που θα καθόριζε και τη μοναδικότητά του και όχι απλώς μια προσπάθεια νεωτερισμού ή αναπαραγωγής διεθνών μορφολογικών προτύπων. Ξέρετε σήμερα δεν σχεδιάζονται ευρέως νέα αρχαιολογικά μουσεία. Συνήθως, αυτά βρίσκουν καταφύγιο σε κτίρια ιστορικής αξίας ή σε υπάρχοντα κελύφη και άρα δεν είναι ζητούμενη η εκφορά του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αρχαίες μαρτυρίες που φιλοξενούνται σε παλιά κελύφη. ∆εν είναι η περίπτωσή μας. Εδώ έχουμε ένα νέο κτίριο, το οποίο έρχεται σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης όπου τα σύνορα και οι αντιλήψεις ενοποιούνται, να δηλώσει την ταυτότητά του. Παράλληλα με αυτό, είναι ένα κτίσμα σύγχρονο και τεχνολογικά άρτιο, ένας κτηριακός οργανισμός λειτουργικός και αποδοτικός, ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός μουσείου διεθνών προδιαγραφών αλλά και τις ανάγκες της κυπριακής αρχαιολογίας σε μεγάλο βάθος χρόνου. Το όραμά μας ήταν μια νέα εγκατάσταση πολιτισμού που θα αποτελεί μια γενναιόδωρη χειρονομία προς την πόλη, θα γεννήσει νέα περιβάλλοντα και θα τροφοδοτήσει μια νέα κοινωνική και πολιτιστική αποδοτικότητα. Το μουσείο σαν ένα ανοικτό πεδίο πολιτισμού.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Κουρουπάκη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση