ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύο συγγραφείς συζητούν και αναζητούν λογοτεχνικό έδαφος

Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι, η θεματική μεταξύ Σκαμπαρδώνη και Μαλόρη

Newsroom K

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη των εκδόσεων Πατάκη διοργανώνει τη συνάντηση των συγγραφέων Γιώργου Σκαμπαρδώνη και Αντρέα Μαλόρη στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο. Οι δύο συγγραφείς θα συζητήσουν γύρω από τη θεματική «Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι» και τον συντονισμό θα έχει η Ζέλεια Γρηγορίου, ποιήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Αντρέας Μαλόρης συνομιλούν για τη γραφή ως τρόπο θέασης του κόσμου και ως τρόπο ζωής και αναζητούν τις σχέσεις και τις βασικές διαφορές διηγήματος και μυθιστορήματος. Η διαχείριση του χρόνου, των προσώπων και της δομής, η σημασία της γλώσσας, ο ρυθμός, ο τόνος, το μοντάζ, η πύκνωση και η έκταση σε ένα κείμενο θα αποτελέσουν στοιχεία του διαλόγου ανάμεσα στους δύο συγγραφείς, αλλά και το κοινό.

Και κάπως έτσι θα αναμετρηθούν με τα είδη οι συγγραφείς...

– Πώς θα όριζες με τρεις λέξεις τη λογοτεχνία;
– Μετόχι στην Ουτοπία. Πυρετός καθ’ έξιν. Ζήλος κατ’ επίγνωσιν. Εργόχειρο του άρρητου. Λαθροθηρία καθρεφτιζόμενων κορυδαλλών. Οι ορισμοί είναι άπειροι, επειδή η λογοτεχνία δεν ορίζεται.
Γιώργος Σκαμπαρδώνης


-Γιατί γράφετε;
Για όλα όσα εκείνα που μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας περνούν απαρατήρητα. Για τα περιθωριακά που καθορίζουν, τα ασήμαντα που στιγματίζουν, τις απλές εικόνες που γλυκαίνουν, τις λεπτεπίλεπτες χειρονομίες που ορίζουν τις σχέσεις μας.
Ανδρέας Μαλόρης

 

Πότε/πού: Τετάρτη 23 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ. Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός

Πληροφορίες: Τηλ. Επικοινωνίας 99667599, www.facebook.com/bibliotropioorg/

 

Οι συμμετέχοντες

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα είναι δρόμος" σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και τα περιοδικά "Θ-97" (Βραβείο Ιπεκτσί), "Τάμαριξ" και "Χίλια Δέντρα". Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού "Πανσέληνος" της "Κυριακάτικης Mακεδoνίας" που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο EuropeanNewspaperdesignAwards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του "Η στενωπός των υφασμάτων" τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Πέτρος Χάρης" για το βιβλίο του "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω" (Εκδόσεις Πατάκη).
Εργογραφία:
- "Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό", διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1989. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.
- "Η ψίχα της μεταλαβιάς", διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Τραμ, 1990.
- "Η στενωπός των υφασμάτων", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.
- "Πάλι κεντάει ο στρατηγός", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.
- "Ακριανή λωρίδα. Η ψίχα της μεταλαβιάς", διηγήματα. Αθήνα, Καστανιώτης, 1998.
-"Γερνάω επιτυχώς", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2000.
- "Ουζερί Τσιτσάνης", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2001.
- "Επί ψύλλου κρεμάμενος", Αθήνα, Κέδρος, 2003.
- "Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου", μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2006.
- "Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας", μυθιστόρημα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2008.
- "Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος", Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2009.
- "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω", Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2011.

Ο Ανδρέας Μαλόρης γεννήθηκε στην Αχέλεια της Πάφου. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και από το 1991 εργάζεται στη Λεμεσό.
Το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα με τη συμμετοχή του στον Πρώτο Πανελλαδικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. όπου και βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο Ποίησης.
Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τα τριάντα ποιήματα».
Το 1997 εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τα μπαλόνια άφαντα» η οποία και βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Το 2003 εξέδωσε την δεύτερη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τίποτα, τίποτα» η οποία επίσης βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο.
Το 2012 εξέδωσε την τρίτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Εκκαθάριση προσωπικού».
Το 2015 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Με διαστρέβλωση ελαχίστη».
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Τουρκικά και Βουλγαρικά.

Η Ζέλεια Γρηγορίου γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1968. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Illinois at Urbana-Champaign των ΗΠΑ. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Illinois at Urbana-Champaign στη Φιλοσοφία της Παιδείας. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία από Koshu Kunii on Unsplash

5+1 βιβλία για τον ρατσισμό

Σας προτείνουμε μερικά βιβλία τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση, να ανοίξει το μυαλό μας ...
Newsroom K
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X