ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακαδημαϊκή παράδοση τιμά τη λαογραφία

«Πλάτανος Ευσκιόφυλλος» είναι ο πολύ ιδιαίτερος τίτλος του τιμητικού τόμου που κυκλοφορεί για τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ Μ.ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΥΣΚΙΟΦΥΛΛΟΣ
Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή
Μηνά αλ. αλεξιάδη
επιμ. Μ. Γ. Βαρβούνης και Μ. Γ. Σέργης
εκδ. Αντ. Σταμούλη

«Πλάτανος Ευσκιόφυλλος» είναι ο πολύ ιδιαίτερος τίτλος του τιμητικού τόμου που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σταμούλη για τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και θεματοποιεί τους μαθητές και τους συναδέλφους του τιμώμενου, που συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτόν στα χρόνια της υπηρεσίας του σε διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες, σαν τον κατεξοχήν τόπο συνάντησης της ελληνικής παράδοσης, τον σκιερό πλάτανο.

Ο Μηνάς Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε στην Κάρπαθο –τόπο εξαιρετικού λαογραφικού ενδιαφέροντος– το 1948 και οι σπουδές του τον οδήγησαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο University College του Λονδίνου και στο London School of Economics, όπου ασχολήθηκε με τη λαογραφία, την κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία και την εθνογραφία. Μαθήτευσε κοντά σε επιφανείς καθηγητές όπως ο Δημήτριος Λουκάτος, ο Μιχαήλ Μερακλής, ο I. M. Lewis και ο Alan Dundes, και υπηρέτησε τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ως διευθυντής του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Αρχείο με νέα επιστημονικά βιβλία και χειρόγραφα πρωτογενούς λαογραφικής ύλης, αντίστοιχα, ενώ με εισήγησή του ιδρύθηκε το 2012 το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου. Οπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκδοσης και μαθητές του καθηγητή Μηνά Αλεξιάδη, Μανόλης Βαρβούνης και Μανόλης Σέργης, «η σύνταξη και η δημοσίευση τιμητικών τόμων, με μελέτες μαθητών, συναδέλφων και φίλων του τιμωμένου, για ευδοκίμως υπηρετήσαντες την επιστήμη καθηγητές αποτελεί παλαιά ακαδημαϊκή παράδοση».

Ετσι, ακολουθώντας αυτήν την παράδοση, 46 Ελληνες και ξένοι επιστήμονες συνέγραψαν λαογραφικές εργασίες οι οποίες συγκεντρώθηκαν στον τόμο αυτόν. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται εργασίες των Μιχαήλ Μερακλή, π. Γεώργιου Μεταλληνού, Βάλτερ Πούχνερ, Γιώργου Κούζα, Βασιλικής Χρυσανθοπούλου και πολλών άλλων. Τέλος, οι εργασίες αυτές δεν απευθύνονται μόνο στο επιστημονικό κοινό, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το αντικείμενο της λαογραφίας, εφόσον είναι επεξηγηματικές και κατανοητές· τα ετερόκλητα θέματά τους εκτείνονται από τα καρπαθιακά παραμύθια μέχρι και τις επίκαιρες σπουδές φύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X