ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:03
 

Κυκλοφορεί το α΄ τεύχος της Κυπριακής Εστίας 

Πρόκειται για νέο φιλολογικό και λογοτεχνικό περιοδικό και θα κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες

Newsroom K

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του νέου κυπριακού φιλολογικού και λογοτεχνικού «Νέα Εστία». Στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού συμμετέχουν σημαντικοί μελετητές των κυπριακών γραμμάτων και λογοτέχνες. Στους συνεργάτες του περιοδικού περιλαμβάνονται και πολλοί νέοι και νέες των κυπριακών γραμμάτων.

Στο προλογικό σημείωμα του πρώτου τεύχους της Κυπριακής Εστίας αναφέρονται τα εξής: «Θεωρούμε ευοίωνη συγκυρία το ότι η κυκλοφορία της Κυπριακής Εστίας συνέπεσε με τα 170χρονα από τη γέννηση του σημαντικού ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Κρίναμε, ως εκ τούτου, ότι καλό θα ήταν το περιοδικό αυτό, το οποίο έχει ως έναν από τους προγραμματικούς στόχους του την προβολή της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής, να ξεκινήσει την πορεία του με ένα τεύχος αφιερωμένο στη μνήμη του λευκονοικιάτη ποιητή, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, αποτελεί τη βάση της σύγχρονης κυπριακής λογοτεχνίας. Έτσι, όλα τα κείμενα του πρώτου και του δεύτερου μέρους του περιοδικού αρύονται τη θεματική τους από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη».

Η «Κυπριακή Εστία» θα κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες και φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη των κυπριακών γραμμάτων με τη δημοσίευση ποικίλων λογοτεχνικών και φιλολογικών κειμένων. Το περιοδικό, όπως σημειώνεται στο προλογικό σημείωμα θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς σπονδύλους: στο πρώτο μέρος του θα φιλοξενούνται αδημοσίευτα, έμμετρα και πεζά, κείμενα λογοτεχνών τόσο της κυπριακής εντοπιότητας όσο και του ευρύτερου ελληνόφωνου χώρου. Στο δεύτερο μέρος, το οποίο θα αποτελεί το κέντρο του περιοδικού, θα δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες, η θεματολογία των οποίων θα αφορά, αφενός, την κυπριακή λογοτεχνία και, αφετέρου, τις σχέσεις και τη συνάφειά της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία. Τέλος, στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνονται εκτενείς βιβλιοκρισίες, ενδεικτικές πάντα της κυπρογενούς δημιουργίας.

 Παρουσίαση 

Η παρουσίαση του περιοδικού θα γίνει την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ., στο Ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Παύλος Παρασκευάς, δρ Κυπριανός Λούης και Ηλίας Επιφανίου, ενώ για το περιοδικό θα μιλήσει ο δρ Κυριάκος Ιωάννου. Στη συνέχεια, καταξιωμένοι λογοτέχνες (Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Λεωνίδας Γαλάζης, Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, Μιχάλης Κτίστης, Κώστας Πατίνιος) θα διαβάσουν άγνωστα ποιήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού. Θα ακολουθήσει δεξίωση και δωρεάν διάθεση του περιοδικού στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Πότε/πού: Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 7:00 μ.μ. Ισόγειο Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ιφιγενείας 27, Στρόβολος - Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αυξήθηκε σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή

«Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο σήμερα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  04:59

Με άνοδο έκλεισε την Μ. Πέμπτη το ΧΑΚ

« Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο σήμερα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  04:56

Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο απολογισμός των νεκρών στη Σρι Λάνκα

« Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο σήμερα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
matto gregio  |  04:52

Επτά φόνους ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης»

«φέρει και η βουλή τις ευθύνες της και περισσότερο εκείνοι που τώρα φωνάζουν γιατί 2 φορές αρνήθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  21:20

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

H κατάθλιψη μπορεί να είναι η έσχατη άμυνα των αγνών οργανισμών απέναντι στο εικονικό πανηγύρι της στιγμιαίας επιβράβευσης και της ματαιοδοξίας.

Εφηβοι δεσμώτες των smartphones

H δημοσιογράφος Νάνσι Τζο Σέιλς πιστεύει ότι πρέπει όλα να ξεκινούν από τη μόρφωση και στο τέλος του βιβλίου προτρέπει: ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η νεκρική πομπή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Α΄ Νεκροταφείο. Τον Γιώργο Σεφέρη συνοδεύουν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους πιο καταξιωμένους, και διεθνώς, Ελληνες ποιητές, πολεμήθηκε όσο λίγοι στο λογοτεχνικό πεδίο. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
H  απεικόνισή προέδρων των ΗΠΑ σε γραμματόσημα έχει πάντα πολλαπλές αναγνώσεις...

Φτιάχνοντας «πλανητάρχες»

Ορισμένοι Αμερικανοί πρόεδροι αποθεώθηκαν, άλλοι ξεχάστηκαν μετά το τέλος της θητείας τους, μνημεία, πόλεις και πολιτείες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X