ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:35
 

Άνοιξε τις πύλες της η 2η ατομική έκθεση του Γ. Σακέλλη με τίτλο «Fener / Φανάρι»

Στην έκθεση, τελευταία της φετινής χρονιάς για την γκαλερί, φιλοξενούνται μια σειρά από τα πιο ιδιαίτερα έργα του καλλιτέχνη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άνοιξε χτες βράδυ τις πύλες της  η  δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Σακέλλη με τίτλο Fener / Φανάρι, στις εγκαταστάσεις της γκαλερί Blue Iris στο κέντρο της Πάφου.

Στην έκθεση, τελευταία της φετινής χρονιάς για την γκαλερί, φιλοξενούνται, όπως αναφέρθηκε,  μια σειρά από τα πιο ιδιαίτερα έργα του καλλιτέχνη, αποτέλεσμα μακρόπνοης και βαθύτατα προσωπικής εργασίας, η παρουσίαση της οποίας αποτελεί κορύφωση ενός εικαστικού περιπάτου που διαρκεί περί τα δέκα χρόνια. 

Ο Σακέλλης, που η ίδια η ζωή τον όρισε σε βιωματική σχέση με τη Κωνσταντινούπολη, υπερβαίνει τις όποιες αυτοβιογραφικές του δεσμεύσεις, και περιηγείται στην πιο ιστορική περιοχή της αλλοτινής βασιλεύουσας, στο Φανάρι, με την ψυχραιμία του ερευνητή και το πάθος του μανιώδους συλλέκτη. 

Συγκεκριμένα,  όπως ο καλλιτέχνης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ίδιος  επισκέφτηκε τα γκρεμισμένα σπίτια του Φαναρίου, σταχυολογώντας αρώματα και μουσικές, μυστικές εικόνες, ανεξιχνίαστα θαύματα, τα βάσανα και τους καημούς των ανθρώπων.

Με 13 αυστηρά, δωρικά σχέδια, είπε ο καλλιτέχνης Γιάννης  Σακέλλης ενεργοποιεί ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τις σκιές, διεκδικώντας το απαραίτητο φως, κατά την κρίσιμη, αλλά και διαρκή στιγμή, όταν νυχτώνει στον κόσμο ή όταν ο κόσμος όλος γκρεμίζεται. 

Στην περιήγηση, ο  χώρος της έκθεσης εισαγάγει τους παρευρισκόμενους σε  μια συναφής με τα σχέδια εγκατάσταση, ενώ τα ίδια τα σχέδια πλαισιώνονται από φωτογραφικά στιγμιότυπα της Κωνσταντινούπολης. 

Το πολυσχιδές εγχείρημα συμπληρώνει ένας κατάλογος (ή ένα βιβλίο-κατάλογος) που περιέχει τις σημειώσεις περιπάτου και τη συνακόλουθη αφήγηση, από τον συγγραφέα Κυριάκου Μαργαρίτη. 

Ο τελευταίος μάλιστα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γιάννη Σακέλλη, και τον συνόδεψε σε ένα οδοιπορικό στο Φανάρι, η τεκμηρίωση του οποίου αποτελεί το θέμα του καταλόγου, μια συνομιλία ανάμεσα σε εικόνες και λέξεις, που φέρει τον τίτλο "Το κυοφορούμενο φως", και που θα διατίθεται στην γκαλερί, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επτά φόνους ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης»

«φέρει και η βουλή τις ευθύνες της και περισσότερο εκείνοι που τώρα φωνάζουν γιατί 2 φορές αρνήθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  21:20

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X