ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών στη Μονή Ευαγγελισμού της Σκιάθου

Ενα νοερό ταξίδι στους Αγίους Τόπους θα πραγματοποιήσουν φέτος οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Σκιάθου

Kathimerini.gr

Ενα νοερό ταξίδι στους Αγίους Τόπους θα πραγματοποιήσουν φέτος οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Σκιάθου, καθώς το νησί των Σποράδων φιλοξενεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του καλοκαιριού, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί και στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού. Πρόκειται για το αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το οποίο διοργανώνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Ο χώρος της Μονής θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού. Η ίδρυσή της σχετίζεται με την έριδα των Κολλυβάδων του Αγίου Ορους, οι οποίοι κήρυτταν την επιστροφή στην παράδοση της εκκλησίας κατά τον 18ο αιώνα. Η διένεξη κράτησε πάνω από πενήντα χρόνια, και κάποιοι εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Αθω και να εγκατασταθούν αλλού. Ορισμένοι κατέληξαν στη Σκιάθο και το 1794 άρχισαν να κτίζουν τη Μονή.

Σε αυτόν τον ιδιαίτερου κάλλους τόπο φιλοξενείται αυτήν την περίοδο η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», η οποία διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Ο στόχος της είναι να γίνει μια αναδρομή στο προσκυνηματικό ταξίδι μέσα από τα έντυπα, εικονογραφημένα, προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονταν στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και έδιναν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού.

Μέσα από επιλεγμένα χαρακτικά αναπτύσσεται η πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, η οποία αποτελούσε και τον βασικότερο σταθμό του μακρινού ταξιδιού. Εκεί βρίσκεται άλλωστε το σημαντικότερο προσκύνημα και το κατεξοχήν λατρευτικό μνημείο του Χριστιανισμού: το σύνθετο και πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως. Παρουσιάζονται όμως και οι ναοί και οι μονές εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, καθώς και τα προσκυνήματα στον ευρύτερο χώρο των Αγίων Τόπων, τα οποία αναλυτικά περιγράφονται και εικονογραφούνται στα προσκυνητάρια του 17ου-19ου αι.

Τα ζωγραφικά προσκυνητάρια ήταν τα ενθυμήματα που μετέφερε στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο προσκυνητής. Η εικονογράφησή τους συνδέεται άμεσα με το κείμενο των έντυπων προσκυνηταρίων. Μεταφέρονταν εύκολα σε μορφή ρολού και αποτελούσαν τη χειροπιαστή μαρτυρία του προσκυνηματικού ταξιδιού.

Σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε η φωτογραφία, τα τεκμήρια αυτά μάς βοηθούν να αντιληφθούμε πώς αντιμετώπιζαν οι πιστοί αυτό το σημαντικό ταξίδι στον βίο τους και πώς μπορούσαν να μεταδώσουν τις πληροφορίες αλλά και τις αναμνήσεις στις νεότερες γενιές. Η έκθεση, με επιμελητή τον αρχαιολόγο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αντώνη Μπεκιάρη, θα έχει διάρκεια μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ