ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσπερινή Δημοπρασία για το Fine Art Auction της Cypria

146 έργα προς δημοπράτηση ανάμεσα στα οποία υπάρχουν εμβληματικά έργα τέχνης Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το νέο sale της Cypria αριθμεί 146 έργα προς δημοπράτηση ανάμεσα στα οποία υπάρχουν εμβληματικά έργα τέχνης Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τα τέλη του 19ού αιώνα μέχρι σήμερα. Επίσης, στη μοναδική συλλογή της Cypria περιλαμβάνει επίσης σπάνιους χάρτες και εκδόσεις, καθώς και υπέροχα κεραμικά. Ανάμεσα στα εμβληματικότερα έργα προς δημοπράτηση της Cypria περιλαμβάνεται ο σπανιότατος Σταυρός Επίσκεψης Τέμπλου (εκτ. €25.000 – 40.000), ο οποίος τον 18ο αιώνα είχε κοσμήσει το εικονοστάσι που οδηγεί στο βωμό σε μια ελληνική ενοριακή εκκλησία πιθανότατα στην Μικρά Ασία αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το ενθουσιώδες ενδιαφέρον των συλλεκτών. Ο πολύτιμος εσταυρωμένος του ελληνικού ορθόδοξου κόσμου είναι ο ίδιος ένα έργο τέχνης, καθώς και ένα από τα πολυτιμότερα έργα της δημοπρασίας. Τα χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής: Gesso, φύλλο χρυσού και χρυσό βερνίκι σε ξύλο, 155 x 127 x 10 εκ. Προέλευση: Christie’s Λονδίνο, Ιδιωτική Συλλογή Η.Β.

Το άψυχο σώμα του Ιησού επάνω στον Σταυρό πλαισιώνεται από τις Αποκαλυπτικές προσωποποιήσεις των Ευαγγελιστών. Ο Σταυρός πλαισιώνεται από εκτεταμένα ξύλινα σκαλίσματα τα οποία εναλλάσσονται με επίχρυσα φυλλώματα τα οποία παραπέμπουν σε ελληνικά εικονογραφικά και στυλιστικά χαρακτηριστικά εκκλησιών της Μικράς Ασίας του 18ου αιώνα.
Στα έργα με υψηλή εκτιμώμενη τιμή περιλαμβάνονται επίσης οι «Κανάτα και Μήλα» (εκτ. €8.000 – 12.000) του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Jean Souverbie (1891 – 1981). Πρόκειται για λάδι σε καμβά, 47 x 38.5 εκ. Προέλευση: Christie’s London, Ιδιωτική Συλλογή Η.Β. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Souverbie υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Γαλλίας. Άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο. Πολλά από τα έργα του φυλάσσονται σε μουσεία στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει την υλοποίηση τεραστίων διαστάσεων έργων σε όλο τον κόσμο. Στη δεκαετία του 1920, ο Souverbie είχε στραφεί στον κυβισμό, επηρεασμένος κυρίως από το έργο του Braque. Μια ανάλυση του «Κανάτα και Μήλα», της υπέροχης νεκρής φύσης που ζωγράφισε το 1963, αποκαλύπτει τις κυβιστικές επιρροές του ζωγράφου. Η χρωματική ένταση της σύνθεσης έρχεται σε αντίθεση με το πιο «ήσυχο» φόντο τονίζοντας έτσι το δραματικό στοιχείο και αποδίδοντας στο έργο μια μυστικιστική ποιότητα.

Η «Νεκρή Φύση με Αστακό» (εκτ. €7.000 – 12.000) του Περικλή Πανταζή, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ιμπρεσιονιστές του 19ου αιώνα. περιλαμβάνει κυρίως σκηνές της καθημερινότητας, νεκρές φύσεις και πορτρέτα. Η μετα-ιμπρεσιονιστική Νεκρή Φύση με Αστακό γοητεύει τον θεατή με την πλούσια χρωματική της γκάμα. Οι γρήγορες πινελιές δημιουργούν μια χορευτική σχεδόν κίνηση που «ζωντανεύει» ολόκληρη την σύνθεση ενώ ο τρόπος που ο ζωγράφος χειρίζεται τα πράσινα και κίτρινα χρώματα δημιουργεί μια αίσθηση αιώρησης προς τα πάνω που θυμίζει αναγέννηση αποδίδοντας στο έργο ένα μυστηριακό φως.

Το έργο «Μια Παρτίδα Σκάκι» (εκτ. €4.000 – 6.000) του διάσημου Βρετανού ζωγράφου Terry Frost αποτελεί μια εξίσου μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Ο καλλιτέχνης χειρίζεται επιδέξια το μπλε και το μαύρο, καταφέρνοντας να φτάσει στην αφαίρεση. Στο sale της Δευτέρας περιλαμβάνονται επίσης η λυρική νεκρή φύση του Τηλέμαχου Κάνθου (1910 – 1993) με τον τίτλο «Ασπρη μαντηλιά, φρούτα στην πήλινη τσούκα» (εκτ. €4.500 – 7.000) και η «Καθιστή Γυναίκα» (εκτ. €4.000 – 6.000) μια κυβιστική σύνθεση με καθαρές γραμμές του Χριστόφορου Σάββα, έργα τα οποία αναμένεται επίσης να προσελκύσουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα δείξει το κοινό για τα έργα «Αρένα Ν1» (εκτ. €5.000 – 7.500) του Απόστολου Γιαγιάνου και «Φιγούρες σε Κόκκινο (εκτ. €6.500 – 10.000) του Δημήτρη Μυταρά.

Τα έργα προς δημοπράτηση παρουσιάζονται στην Γκάλερι Κ και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου. Η δημοπρασία θα γίνει στον Πολυχώρο Εν Τύποις στη Λευκωσία και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας www.invaluable.com όπου επενδυτές και συλλέκτες από οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούν να συμμετάσχουν με online bidding.

Ο ναΐφ Κάσιαλος

Ένας από τους πίνακες που πρόκειται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων και των επενδυτών στο Fine Art Auction της Cypria είναι το έργο «Παλιό Έθιμο του Γάμου» του σπουδαιότερου Κύπριου ναΐφ του 20ού αιώνα Μιχάλη Κάσιαλου (1885 – 1974), λάδι σε καμβά 72 x 102 εκ. Η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Cypria λέει γι’ αυτόν τον σαγηνευτικό πίνακα: «Λατρεύω αυτόν τον πίνακα του Κάσιαλου, όπως αγαπώ κάθε τι αυθεντικό και αμίμητο. Ο καμβάς του προσφέρει την εμπειρία μιας μνήμης που παρότι είναι αποτυπωμένη με ακρίβεια εντούτοις φαντάζει αιθέρια και απόλυτα σαγηνευτική». Το έργο «Παλιό Έθιμο του Γάμου» εκτιμάται μεταξύ €22.000 – 35.000. Τα θέματά του είναι η αγροτική Κύπρος του 20ού αιώνα, που τα προσεγγίζει με διάθεση να τα οργανώσει σε κοινωνική εμπειρία, ενώ καθοδηγούμενος από το καλλιτεχνικό του ένστικτο, προσπαθεί να αποκαλύψει αυτό που πάντα διαφεύγει από την αντίληψή μας. Σχετικά με το «Παλιό Έθιμο Γάμου» υπάρχει μια θρησκευτικότητα στον τρόπο που ο Κάσιαλος προσεγγίζει το έργο, την οποία αποπνέει έντονα η απόκοσμη φιγούρα της λευκής νύφης. Οι κόκκινες γραμμές που «προσομοιώνουν» την οπτική διαδρομή του φωτός που εκπέμπεται από τη λάμπα της οροφής μοιάζουν να απο-ϋλοποιούν τον χώρο, μεταφέροντας τη σύνθεση σ’ ένα αιθέριο πεδίο. Υπάρχει μια «ησυχία» στον συγκεκριμένο πίνακα που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικειότητας ανάμεσα στις μορφές και τον θεατή, καθιστώντας το έργο ένα από τα ωραιότερα της σειράς των Παλιών Εθίμων του Γάμου που ζωγράφισε ο Κάσιαλος.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cypriaauctions.com

Εσπερινή Δημοπρασία, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 7:00 μ.μ. στον χώρο της Cypria/Gallery K, οδός Έβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση