ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:17
 

Η «γυμνή Τζοκόντα» πιθανώς είναι έργο του ίδιου του ντα Βίντσι

Tο σκίτσο, που είναι γνωστό ως «Monna Vanna», ή «γυμνή Τζοκόντα», φτιάχτηκε στο εργαστήριο του ντα Βίντσι και πιθανότατα είναι έργο του ιδίου.

ΠΗΓΗ: CNN

Οι ειδικοί ίσως έλυσαν επιτέλους ένα γρίφο που τους απασχολεί επί χρόνια: Εάν ένας πίνακας που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα που μοιάζει με τη Μόνα Λίζα και ονομάζεται «η γυμνή Τζοκόντα», είναι ή δεν είναι έργο του ίδιου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Μετά από πολλές εξετάσεις και έρευνες που έγιναν, το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης του γαλλικών Μουσείων (C2RMF) λέει ότι το σκίτσο, που είναι γνωστό ως «Monna Vanna», ή «γυμνή Τζοκόντα», φτιάχτηκε στο εργαστήριο του ντα Βίντσι και πιθανότατα είναι έργο του ιδίου. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το έργο ανήκε σε κάποιον από τους μαθητές του.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το σκίτσο δημιουργήθηκε από κάποιον αριστερόχειρα καλλιτέχνη, κάτι που συνηγορεί στην υπόθεση ότι πρόκειται για τον ίδιο τον ντα Βίντσι.

Ο Ματιέ Ντελντίκ, Διευθυντής του Μουσείου Condé, στο οποίο φιλοξενείται το έργο από το 1862, είπε ότι η ανάλυση έχει αποκαλύψει πολλά νέα στοιχεία. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ο πίνακας έχει φτιαχτεί με την αγαπημένη τεχνική του ντα Βίντσι, το «σφουμάτο», τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία ο καλλιτέχνης περνάει αργά από τον ένα τόνο στον άλλο χωρίς αισθητή οπτική διαφοροποίηση.


«Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Λεονάρντο να έφτιαξε το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα», λέει ο Ντελντίκ, «πρόκειται για ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, φτιαγμένο από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη». Συμπλήρωσε ότι πιθανότατα είναι ένα προσχέδιο για μια ελαιογραφία.

Για πρώτη φορά οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το έργο μπορεί να ανήκει στον ντα Βίντσι, όταν διαπιστώθηκε ότι είναι σύγχρονο του ζωγράφου. Πίστευαν όμως ότι είχε φτιαχτεί από δεξιόχειρα καλλιτέχνη, αποκλείοντας έτσι τον ίδιο το ντα Βίντσι.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντελντίκ παραμένει προσεκτικός. «Πρέπει να βεβαιωθούμε απόλυτα πριν προβούμε σε ανακοινώσεις», λέει.

Τον Ιούνιο, η «Monna Vanna» θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι μιας έκθεσης στο Μουσείο Condé, στο Σαντιγί της νότιας Γαλλίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 500 ετών από τη γέννηση του ντα Βίντσι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Σχόλια αναγνωστών

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X