ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουσείο Τσίλλερ – Λοβέρδου: Αποδίδεται σήμερα στο κοινό

Συμβολικά, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Την πρώτη τους γνωριμία με το αποκατεστημένο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου έχουν από σήμερα οι Αθηναίοι, οι οποίοι μπορούν να περιηγηθούν στην αποκατεστημένη νεοκλασική κατοικία και στην έκθεση της συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου. Το νέο μουσείο, που αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΜΧ), ανοίγει συμβολικά τις πόρτες του σήμερα, ανήμερα τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, και στα δωμάτιά του έχουν μεταφερθεί και αναρτηθεί οι εικόνες της συλλογής και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα (18ος, 19ος αιώνας), περίπου 200, συνολικά, αντικείμενα. Το κτίριο διαθέτει ημιυπόγεια αίθουσα δεξιώσεων, το λεγόμενο «ελληνικό δωμάτιο», παρεκκλήσι με τρούλο, εσωτερικό κήπο όπου θα λειτουργήσει καφέ, όροφο και δώμα.

Στους επισκέπτες θα διανέμονται φυλλάδια που θα τους καθοδηγούν στις εκθεσιακές ενότητες (Επτανησιακός νατουραλισμός, Αφιερωτές και Παραγγελιοδόχοι, Κρητική Σχολή, Αίθουσα Θεοτόκων κ.ά.), ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στο μουσείο μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 30 άτομα, διαμοιρασμένα στις αίθουσές του.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το ελληνικό τμήμα του ICOΜ επέλεξε φέτος ως τιμώμενο μουσείο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την έκθεσή του «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21», με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πέρυσι η αντίστοιχη ημέρα γιορτάστηκε ψηφιακά. Μπορεί φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων να συμπίπτει με μια γενικότερη αίσθηση επανεκκίνησης του πολιτισμού, αλλά ούτε τα μουσεία μπορούν να διαφύγουν από τη συνθήκη μέσα στην οποία καλείται ο κόσμος να λειτουργήσει: ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο, λόγω της πανδημίας, ελάχιστα μπορούμε να ελέγξουμε.

Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν τα μοντέλα λειτουργίας τους, την οργάνωση των εκθέσεών τους, τους τρόπους άντλησης πόρων και χορηγιών, προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και προσπαθούν να ψηλαφήσουν το περιβάλλον μετά την COVID-19. Δικαίως λοιπόν το ICOM επέλεξε ως θέμα του φετινού εορτασμού «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Η επανεκκίνηση συμβαίνει. Ο αναστοχασμός;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X