ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ινδιάνοι «έρχονται» στο Met της Ν. Υόρκης μέσω 91 έργων τέχνης

Τα «ινδιάνικα» αντικείμενα παρουσιάζονται κυρίως μαζί με άλλα «εξωτικά» εκθέματα από την Αυστραλία

Kathimerini.gr

H αμερικανική πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης διαθέτει (σχεδόν) τα πάντα: Δωμάτια Ιστορίας που αναβιώνουν την εγχώρια αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων από το 1680 έως το 1915, πορτρέτα επιφανών αποίκων, πίνακες ζωγραφικής με την υπογραφή καλλιτεχνών γεννημένων μετά το 1876 στο τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, δείγματα της σχολής Ash Can από τις αρχές του 20ού αιώνα, μνημειώδη γλυπτά στο αίθριο Charles Engelhard, διακοσμητικά αντικείμενα από πηλό, γυαλί και πολύτιμα μέταλλα στα «μπαλκόνια» του κτιρίου.

Μέχρι σήμερα, όμως, ηχηρή είναι η απουσία έργων αυτόχθονων Αμερικανών από τη συλλογή, αφού τα λιγοστά «ινδιάνικα» αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονταν κατά κύριο λόγο μαζί με άλλα «εξωτικά» εκθέματα από την Αυστραλία, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική, ενώ οι μόνες απεικονίσεις γηγενών Αμερικανών ήταν φιλοτεχνημένες από μη αυτόχθονες καλλιτέχνες.

Αποφασισμένοι να διορθώσουν αυτήν την «παράλειψη», οι συλλέκτες Charles και Valerie Diker, οι οποίοι τα τελευταία 45 χρόνια αγωνίζονται για να αναδείξουν την αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς των γηγενών της Βορείου Αμερικής, δώρισαν στο μουσείο 91 επιλεγμένα έργα από τη μοναδική στο είδος της συλλογή τους. Ανάμεσά τους, τεκμήρια από την περίοδο πριν από την άφιξη των αποίκων προερχόμενα από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και μεταγενέστερα δείγματα της τέχνης φυλών όπως οι Sioux, οι Hopi, οι Navajo και οι Lakota.

Ξεχωρίζουν, ένα κυνηγετικό μαχαίρι του 18ου αιώνα με λαβή σε σχήμα προσώπου, μία ασπίδα ζωγραφισμένη από τον τεχνίτη Joseph No Two Horns στον καταυλισμό Standing Rock και ένα περίτεχνα διακοσμημένο δοχείο, δείγμα της δουλειάς της φημισμένης κεραμίστριας Nampeyo (1859-1942), το όνομα της οποίας σημαίνει «φίδι που δεν δαγκώνει». «Ανέκαθεν αισθανόμασταν ότι αυτό που συλλέγουμε είναι αμερικανική τέχνη και έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να εκτίθεται», δήλωσε στους New York Times ο Charles Diker. Στο διαμέρισμα του ζευγαριού, στη Νέα Υόρκη, αγγεία των αρχαίων Pueblo συνυπάρχουν αρμονικά με δημιουργίες του Ρόθκο, του Μιρό και της Agnes Martin.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Native American Masterpieces from the Charles and Valerie Diker Collection», που περιλάμβανε ένα μικρό δείγμα της συλλογής Diker (όμως φιλοξενήθηκε σε άλλη πτέρυγα του μουσείου).

Τις προηγούμενες δεκαετίες, το ζεύγος είχε προσφέρει άλλα 21 αντικείμενα στο Met, με αποτέλεσμα η νεοσυσταθείσα συλλογή του μουσείου να αριθμεί πάνω από 100 εκθέματα. Εντούτοις, το κοινό θα πρέπει να περιμένει ενάμιση χρόνο για να πάρει πραγματική γεύση της ποικιλομορφίας της, αφού η πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2018.

«Με την προσθήκη αυτών των έργων, το Met θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους επισκέπτες μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης της Βορείου Αμερικής, που θα περιλαμβάνει κριτικές προσεγγίσεις του παρελθόντος μας», αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου η αναπληρώτρια διευθύντρια συλλογών και διοίκησης του μουσείου, Carrie Rebora Barratt.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X