ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:47
 

Έκδοση του βιβλίου Το Ελληνορθόδοξο Χριστιανικό Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Ιστορία – Μητρώο

Πρόκειται για πρωτότυπη επιστημονική εργασία πρώτη στο είδος της στην κυπριακή βιβλιογραφία

Newsroom K

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου Κυθρέας, συνεχίζοντας την εκδοτική του δραστηριότητα, εξέδωσε το βιβλίο Το Ελληνορθόδοξο Χριστιανικό Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Ιστορία – Μητρώο (Λευκωσία 2019, σσ. 156) των Απόστολου Γ. Κουρουπάκη και Χρίστου Κ. Λαμπρία. Στο βιβλίο αποτυπώνεται η ιστορία του συλημένου σήμερα κοιμητηρίου του Νέου Χωρίου, από το 1945, οπότε καταγράφεται και η πρώτη ταφή έως τον Αύγουστο του 1974, όταν οι κάτοικοι της κοινότητας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, καθώς και τους προσφιλείς νεκρούς τους.

Στο βιβλίο καταγράφεται η ιστορία του κοιμητηρίου του Νέου Χωρίου, βάσει αρχειακών τεκμηρίων, σε συνδυασμό με προφορικές μαρτυρίες από εκτοπισμένους κατοίκους της κοινότητας, τον Τύπο της εποχής και από επιτόπια έρευνα των συγγραφέων. Η έκδοση περιλαμβάνει τέσσερα παραρτήματα, α) Μητρώο ευρεθέντων τάφων, β) Σύντομα βιογραφικά ταφέντων, γ) Στατιστικά στοιχεία κοιμητηρίου και δ) Κατάλογος ταφέντων από προφορικές μαρτυρίες. Η έκδοση εμπλουτίζεται από σπάνιες φωτογραφίες που παραχώρησαν εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας, καθώς και απόδημοι Νιοχωρίτες.

Από τις επιτόπιες επισκέψεις των συγγραφέων στον χώρο του κοιμητηρίου εντοπίστηκαν 96 ταφές, με την πρώτη το 1947 και την τελευταία το 1973. Φυσικά, οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι απόλυτες αφού είναι βέβαιο ότι έχουν χαθεί αρκετοί σταυροί, ενώ η βόρεια πλευρά είναι εντελώς ανεξερεύνητη λόγω ύπαρξης τεράστιου όγκου χωμάτων που εναποτέθηκε εντός του κοιμητηρίου από χωματουργικές εργασίες που εκτελέστηκαν στο διπλανό οικόπεδο. Ακόμα και σήμερα σώζεται το περιτοίχισμα της βόρειας, δυτικής και ανατολικής πλευράς, καθώς και η τοιχοποιία του βοηθητικού οικήματος στη βορειοανατολική πλευρά.

Πρόκειται για πρωτότυπη επιστημονική εργασία, πρώτη στο είδος της στην κυπριακή βιβλιογραφία, η οποία έρχεται να προσθέσει στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, αλλά και στην εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου. Με την έκδοση αυτή το Κοινοτικό Συμβούλιο επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στους Νιοχωρίτες που αναπαύθηκαν στον χώρο, αλλά και να συμβάλλει επιστημονικά στην ανάπτυξη της ιστορικής μελέτης των κατεχόμενων κοινοτήτων και όχι μόνο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδοτικής δραστηριότητας της κοινότητας εκδίδεται κάθε έξι μήνες το περιοδικό Νιοχωρίτικη Φωνή. Βαθειά η πεποίθηση του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι ότι η μελέτη της τοπικής ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης είναι απαραίτητα συστατικά για την ορθή αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Παρουσίαση του βιβλίου

Το βιβλίο Το Ελληνορθόδοξο Χριστιανικό Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Ιστορία – Μητρώο θα παρουσιαστεί από τον δρα Χρίστο Κυριακίδη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κυπριανός Λούης, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και οι συγγραφείς. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 6:00 μ.μ. στην Αίθουσα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, λεωφόρος Μακεδονίτισσας 46, Έγκωμη, Λευκωσίας, www.unic.ac.cy/unesco-chair 

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 99330981

Απόστολος Γ. Κουρουπάκης – Χρίστος Κ. Λαμπρίας,
Το Ελληνορθόδοξο Χριστιανικό Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Ιστορία – Μητρώο, Λευκωσία 2019, σσ. 156, εκδ. Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου Κυθρέας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

H κατάθλιψη μπορεί να είναι η έσχατη άμυνα των αγνών οργανισμών απέναντι στο εικονικό πανηγύρι της στιγμιαίας επιβράβευσης και της ματαιοδοξίας.

Εφηβοι δεσμώτες των smartphones

H δημοσιογράφος Νάνσι Τζο Σέιλς πιστεύει ότι πρέπει όλα να ξεκινούν από τη μόρφωση και στο τέλος του βιβλίου προτρέπει: ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η νεκρική πομπή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Α΄ Νεκροταφείο. Τον Γιώργο Σεφέρη συνοδεύουν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους πιο καταξιωμένους, και διεθνώς, Ελληνες ποιητές, πολεμήθηκε όσο λίγοι στο λογοτεχνικό πεδίο. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X