ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έργα προστασίας και ανάδειξης στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου

Από το Τμήμα Αρχαιοτήτων τα οποία εντάσσονται στις δράσεις της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέσο Τοπικής Ανάπτυξης»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων προστασίας και ανάδειξης στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου, τα οποία εντάσσονται στις δράσεις της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέσο Τοπικής Ανάπτυξης», με το ακρωνύμιο «Ελκυστικοί Προορισμοί». Η πράξη χρηματοδοτείται κατά 85% από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Τα έργα υλοποιούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που είναι ο κύριος δικαιούχος της πράξης «Ελκυστικοί Προορισμοί», με εταίρους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υλοποιεί παράλληλα έργα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ηφαιστείας στη Λήμνο, προωθώντας έτσι μια κοινή μεθοδολογία δράσης, με στόχο την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, αποσκοπώντας εντέλει στην τόνωση του διασυνοριακού τουριστικού προϊόντος.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης (σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Πεύκιος Γεωργιάδης) για έργα υποδομής εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου. Τα έργα αφορούν στην περίφραξη του απαλλοτριωμένου χώρου της αρχαίας διοικητικής ακρόπολης του Ιδαλίου, εντός της οποίας υπάρχουν πολλές ανεσκαμμένες θέσεις, ώστε να πάρει τη μορφή ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου. Ως προθάλαμος για τον περιφραγμένο Αρχαιολογικό Χώρο θα λειτουργεί το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008. Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή δύο στεγάστρων, τα οποία θα καλύψουν ευαίσθητους χώρους του επιβλητικού αρχαίου συμπλέγματος κτιρίων που ανασκάφηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το οποίο λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο της περιφέρειας του Ιδαλίου. Τα στέγαστρα θα είναι στη μορφή των δύο στεγάστρων που κατασκευάστηκαν σε άλλους χώρους του αρχαίου διοικητικού κέντρου το 2016. Το 2019 προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την κατασκευή των πιο πάνω, ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία Οικοδομικές Επιχειρήσεις Σταύρος Α. Σταύρου ΛΤΔ στις αρχές του 2020. Με τη λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας, οι εργασίες για την κατασκευή της περίφραξης και των δύο στεγάστρων έχουν ξεκινήσει. Το έργο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των πινακίδων που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στην αρχαία ακρόπολη, ώστε να προσφέρουν στον επισκέπτη τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθούν να περιηγείται στο χώρο και να αντιλαμβάνεται την ιστορική διάσταση των αρχαιολογικών καταλοίπων που θα βλέπει. Η ομάδα σχεδιαστών του Menta Projects Ltd που έχει αναλάβει το σχεδιασμό της μορφής των πινακίδων, έχει αναλάβει και τo σχεδιασμό του φυλλαδίου με πληροφοριακό υλικό και σύντομο οδηγό του χώρου, που θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες.

Τέλος, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή εφαρμογή, την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να κατεβάζουν στις έξυπνες συσκευές τους (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ) και η οποία θα λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός του χώρου με πληροφοριακό και εποπτικό υλικό.

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στον μακροπρόθεσμο στόχο του Τμήματος Αρχαιοτήτων για δημιουργία ενός μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου στο Δήμο Ιδαλίου, στο κέντρο του νησιού, σε καίριο σημείο σύνδεσης των επαρχιών Λευκωσίας-Λεμεσού-Λάρνακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση