ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:05
 

Η παρουσία του να παραμείνει αισθητή...

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο σημαντικός ποιητής Θεοκλής Κουγιάλης

Newsroom K

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ποιητής Θεοκλής Κουγιάλης σε ηλικία 81 ετών.

Ο Θεοκλής Κουγιάλης γεννήθηκε στη Δευτερά το 1936 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Διδασκαλικό Κολλέγιο. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ απ' όπου έλαβε Bachelor of Arts και Master of Science στα παιδαγωγικά. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Institute of Education του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Με την επιστροφή του στην Κύπρο υπηρέτησε την κυπριακή παιδεία από διάφορες θέσεις.  Αφυπηρέτησε από τη θέση του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Την εμφάνισή του στα κυπριακά γράμματα την έκανε το 1959 με τη συλλογή «Μολυβιές στο περιθώριο». Στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε ακόμα 9 συλλογές, με την τελευταία του να είναι η «Άνθρωπος στην Ομίχλη» το 2004. Οι ποιητικές του συλλογές Μυστικά Φορτία και Μυθολόγιον τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο.

Το 2012 η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου ετίμησε τον Θεοκλή Κουγιάλη με το βραβείο «Γ. Θ. Πιερίδης» και το 2014 το Ινστιτούτο Πολιτισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού τίμησε τον ποιητή για το συνολικό συγγραφικό του έργο και για την παρουσία του στην ελληνική λογοτεχνία της Κύπρου με το «Βραβείο Λογοτεχνίας Κύπρου Χρυσάνθη 2014».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου της οποίας ο Θεοκλής Κουγιάλης ήταν ιδρυτικό μέλος της και πρώην πρόεδρός της, εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του ποιητή, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, μαζί με μια ομάδα λογοτεχνών πρωτοστάτησε στη σύσταση και θεμελίωση της Ε.Λ.Κ., το 1978.

Η Ένωση στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στην προσεχή της συνεδρία θα καθοριστούν οι τρόποι με τους οποίους η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου θα αποδώσει την αρμόζουσα τιμή στο εκλεκτό μέλος της, Θεοκλή Κουγιάλη.
Κλείνει εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του Διοικητικού της Συμβούλιο στους οικείους του εκλιπόντος ποιητή, δίνοντας τον λόγο στον ποιητή:
«Θέλω κι εγώ να κρατηθώ, Δευτερά μου, μέσα στη μνήμη σου.
Θέλω να με θυμάσαι όχι σαν μια χειμερική εικόνα από φευγαλέο παραμύθι αλλά σαν το μπουμπούκιασμα της ροδιάς»

Ο Θεοκλής Κουγιάλης έφυγε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, αλλά η ποίησή του μένει να διδάσκει και να στηλιτεύει. Παραθέτουμε ενδεικτικά το ποίημά του από τη συλλογή του Μυθολόγιον, του 1981 «Περί ποντικών»

Ένας ποντικός
παρα - βολικός
χρόνια τρία πολιτευτής
κι έντεκα οραματιστής.
Ένας άλλος ποντικός
παρα - πειστικός
παίρνει απόφαση γερή
ιεράρχης να γενεί.
Κι ένας τρίτος ποντικός
παρα - κρατικός
βλέποντας θέση κενή
την αράζει στη βουλή.
Σε μιαν εποχή
παρα - ποιητική
σύμβολα οι ποντικοί
κι ο νοών νοεί.

 

Εργογραφία του:

 1. Μολυβιές στο περιθώριο 1959
 2.  Τα Τελευταία μου 1964
 3. Αλλ’ ίσως όχι 1968
 4. Μυστικά Φορτία 1971
 5. Η Επιστροφή 1976
 6. Μυθολόγιον 1981
 7. Εικονίσματα 1986
 8. Η δική μου Δευτερά 1989
 9. Της Αερούσας. 1996
 10. Εγκώμιον 2000
 11. Άνθρωπος στην Ομίχλη 2004
 12. Εν Διανοία 2009
 13. Η Πολυκατοικία 2013

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου από τον ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης. Η οικογένεια του εκλιπόντος καλεί όσους τιμούν τη μνήμη του αντί στεφάνων να κάνουν εισφορές στον Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X