ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η στασιμότητα προβληματίζει την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό

Yπογραμμίζεται επίσης ότι η ρητορική της «λύσης των δύο κρατών» βλάπτει την κουλτούρα και τη γλώσσα της ειρήνης

ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό στο ΚΥΠΕ εκφράζεται προβληματισμός για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ρητορική της «λύσης των δύο κρατών» εξυπηρετεί τη διχοτόμηση. Τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω οικοδόμηση της συνεργασίας σε θέματα Πολιτισμού, αλλά και την ευχή ότι το 2018 θα φέρει τη λύση και επανένωση της Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής συναντήθηκαν χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της δράσης της Επιτροπής και συζήτησαν τις προοπτικές για προώθηση και συνέχιση των πρωτοβουλιών της. «Ως Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού εκφράζουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκφράζεται παράλληλα η ευχή και η ελπίδα, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ρητορική της ‘λύσης των δύο κρατών’ βλάπτει την κουλτούρα και τη γλώσσα της ειρήνης και εξυπηρετεί τις πολιτικές της Διχοτόμησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μόνο μας πρόβλημα, το οικονομικό
Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, Ε/κ μέλος στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά είπε στην «Κ» ότι οι σχεδιασμοί της Επιτροπής προχωρούν κανονικά και ότι εκείνοι ως Επιτροπή, ευτυχώς δεν έχουν αντιμετωπίσει ουδέν πρόβλημα. Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της και τις παρεμβάσεις της σε μνημεία στα Κατεχόμενα και σύμφωνα με δηλώσεις του Τ/κ συμπροέδρου της Επιτροπής Αλί Τουντζάι, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibris» οι εργασίες στην Εκκλησία της Παναγίας των Αρμενίων βαίνουν προς ολοκλήρωση και εκείνες στην εκκλησία των Καρμελιτών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Τουντζάι, οι εργασίες στην εκκλησία της Αγίας Άννας που άρχισαν πριν από λίγο καιρό αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός επτά μηνών. Οι εργασίες στο τέμενος Ταμπακχανέ στην Αμμόχωστο συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν εντός τεσσάρων μηνών και εκείνες στην Πύλη της Ξηράς ή Akkule αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο. Αναστηλωτικά έργα έχουν προγραμματιστεί και στο κάστρο της Κερύνειας, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την τ/κ εφημερίδα «Kibris», καθώς και στο ρωμαϊκό υδραγωγείο της Λεύκας. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρει το ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης του Κάστρου του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το «τμήμα» αρχαιοτήτων δεν έχει αναλάβει τη συντήρησή του με αποτέλεσμα να γεμίσει ο χώρος με σκουπίδια και χόρτα.

Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι υπάρχουν και τα πολύ καλά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης των προγραμμάτων της Επιτροπής, πέραν των έργων που λαμβάνουν διαφορετική χρηματοδότηση. Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε στην «Κ» ότι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το οικονομικό και πως εάν η χρηματοδότηση ήταν πιο υψηλή και το έργο της Επιτροπής θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και ελπίζουν σε μία καλύτερη χρηματοδότηση.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα έργα στον Απόστολο Ανδρέα για τη β΄ και γ΄ φάση προχωρούν κανονικά και αυτές τις ημέρες δόθηκαν τα σχέδια και όλοι οι σχεδιασμοί βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Μάλιστα, ο προγραμματισμός της Επιτροπής έχει γίνει ήδη για ολόκληρο το 2018 και γίνονται και συζητήσεις για περαιτέρω σχεδιασμούς «Δεν προχωρούμε έργο-εργο, αλλά με συνολικό σχεδιασμό για το έτος ολόκληρο, ελπίζουμε μόνο σε καλύτερη χρηματοδότηση».
Αυτό το διάστημα μάλιστα ολοκληρώνονται σχεδιασμοί για την προσφοροδότηση σε σημαντικά μνημεία, όπως στην Άσσια, στον Άγιο Σέργιο, τον καθολικό ναό στην Κοντέα και αλλού. «Έχουμε ενιαίο κατάλογο έργων, για εμάς θα μπορούσα να πω ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και τα έργα μας αγκαλιάζουν μνημεία όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, και κάνουμε το καλύτερο στον βαθμό, βέβαια, που έχουμε χρήματα», είπε καταληκτικά ο κ. Χατζηδημητρίου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X