ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ροκ «Βαβέλ» της Μεσογείου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μια φανταστική πόλη, φτιαγμένη από διάσημα τοπόσημα μεσογειακών πόλεων, ανάμεσά τους και ο Παρθενώνας

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μια φανταστική πόλη, φτιαγμένη από διάσημα τοπόσημα μεσογειακών πόλεων, ανάμεσά τους και ο Παρθενώνας, φαινομενικά έρημη, με μόνη παρουσία μερικά ταριχευμένα ζώα που «διηγούνται» ιστορίες. Αφηγήσεις ενός χρονικού χιλιάδων χρόνων με τη μορφή ροκ τραγουδιών –πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για μιούζικαλ– και κοινό θέμα το αναπόφευκτο τέλος. Αυτό είναι το σκηνικό που έστησε στα μέσα του Μαρτίου ο Λιβανέζος εικαστικός και μουσικός Ραέντ Γιασίν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δίχως ωστόσο να προλάβει ποτέ να το παρουσιάσει στο κοινό. Τώρα, και με το έργο «The Sea Between my Soul» να έχει μετασχηματιστεί σε μια καινούργια, κινηματογραφική βερσιόν, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα αυτή την Κυριακή στις 9 μ.μ. στο κανάλι της Στέγης στο YouTube. «Πρόκειται για μια αναπόφευκτη αλήθεια και τώρα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ ώρα να το συνειδητοποιήσουμε. Το ότι υπάρχει ο κορωνοϊός δεν σημαίνει πως οι πρόσφυγες έχουν σταματήσει να πεθαίνουν ή ότι δεν υπάρχουν πόλεμοι και πείνα γύρω από τη Μεσόγειο. Αυτό που συνέβη το καλοκαίρι με την έκρηξη στη Βηρυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και φτάνει μέχρι τα πανάρχαια χρόνια: στην Ιλιάδα, στην Οδύσσεια, στην Παλαιά Διαθήκη… η θάλασσα είναι πάντα ο σιωπηλός μάρτυρας του θανάτου», μου λέει μέσω Skype ο Ραέντ Γιασίν, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται.

Σκοπός του βεβαίως δεν είναι να ψυχοπλακώσει τον θεατή, ακριβώς για αυτό η προσέγγισή του βασίζεται κατά κύριο λόγο στο μαύρο χιούμορ αλλά και στα όμορφα τραγούδια που έχει συνθέσει και ερμηνεύει ο Αμερικανός μουσικός Αλαν Μπίσοπ. «Επέλεξα να συνεργαστώ με τον Αλαν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ επειδή αγαπώ τη δουλειά του και διότι πιστεύω πως η ροκ, που είναι μια μουσική προσβάσιμη και ευρέως δημοφιλής, είναι η κατάλληλη για να αποδώσει το μήνυμά μου. Επιπλέον, ο Αλαν αρθρώνει εξαιρετικά καθαρά τις λέξεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλά άλλα τραγούδια αυτού του είδους, και είναι εύκολο να καταλάβει οποιοσδήποτε γνωρίζει αγγλικά».

Τι ρόλο παίζουν όμως τα ζώα, τα οποία σημειώνεται πως έχουν ταριχευθεί μετά τον φυσικό τους θάνατο; «Τα ζώα ήδη από την αρχαία εποχή χρησιμοποιούνται στις διάφορες ιστορίες για να συμβολίσουν τους ανθρώπους, σε μια εκδοχή όμως δίχως ψέματα και με μεγαλύτερη σοφία· μια καλύτερη δική μας εκδοχή. Τοποθετούνται στην πόλη, όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις την περασμένη άνοιξη, όταν διεκδίκησαν πίσω το φυσικό περιβάλλον, την ώρα που εμείς κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Εδώ πρόκειται για μια πόλη δημιουργημένη από όλη τη Μεσόγειο, κάτι σαν τον Πύργο της Βαβέλ, εκεί δηλαδή που ξεκίνησαν και οι πρώτες διαμάχες, όταν άρχισε ο ένας να μην καταλαβαίνει τον άλλο», εξηγεί ο Λιβανέζος καλλιτέχνης.

Οταν του επισημαίνω το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεατές θα δουν το έργο του στη μικρή οθόνη αντί για το θέατρο, δεν φαίνεται να ενοχλείται: «Προφανώς και θέλω ο κόσμος να το δει ζωντανά και έχουμε προγραμματίσει αυτό να συμβεί την άνοιξη στη Στέγη, αν όλα πάνε καλά. Ομως και αυτή η βερσιόν είναι ειδικά διαμορφωμένη, με κάμερες να κινηματογραφούν από διαφορετικές οπτικές, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση του στατικού που εξαφανίζει τη μαγεία του έργου». Το «The Sea Between my Soul» έχει διάρκεια 60 λεπτά και θα προβάλλεται από τις 20 έως τις 26 Δεκεμβρίου στο κανάλι της Στέγης στο YouTube.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X