ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ζωγραφιά ο κόσμος όλος για τη Λήδα Βαρβαρούση

Έρχεται στην Κύπρο με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα» για δύο μοναδικές performance

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η συγγραφέας, εικονογράφος και performer Λήδα Βαρβαρούση έρχεται για ακόμη μία φορά στην Κύπρο, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να παρουσιάσει το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου ακόμα ένα καινοτόμο οπτικοακουστικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα», μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρώτο πρόγραμμα τον Μάιο του 2017. Πρόκειται για μία διαδραστική και ψυχαγωγική αφήγηση με ταυτόχρονη ζωγραφική απεικόνιση επάνω σε μεγάλη επιφάνεια. Η Λήδα Βαρβαρούση μίλησε στη διαδικτυακή «Κ» για το πρόγραμμα που «τρέχει» με πολύ μεγάλη επιτυχία και μας λέει ότι η «Ζωγραφήγηση» έχει συλλογικό χαρακτήρα και όλα όσα συμβαίνουν σε μια «Ζωγραφήγηση» έχουν κοινό στοιχείο την κίνηση που γίνεται σχέδιο, ανάσα, σχήμα και φωνή. Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα», συνεργάζεται με σχολεία, νηπιαγωγεία βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

–Κατ’ αρχάς κ. Βαρβαρούση πείτε τι είναι οι «Ζωγραφηγήσεις». Τι είναι η ©Ζωγραφήγηση με τη Λήδα;
–Είναι μια εμπειρία έμπνευσης. Οι Ζωγραφηγήσεις είναι ιστορίες δημιουργημένες ή διασκευασμένες από την ίδια τη συγγραφέα και εικονογράφο σε μια μοναδική, κάθε φορά, performance. Οπτικοακουστική διαδραστική αφήγηση με παραστατικά στοιχεία και τραγούδι. Το σώμα και το σχέδιο γίνονται ένα. Σαν Ζωντανός κινηματογράφος. Η ιστορία αρχίζει από μια μικρή γραμμή και εξελίσσεται σε ολόκληρο έργο. Η Λήδα Βαρβαρούση με τις ©Ζωγραφηγήσεις της συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ωνάση, με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, με νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ©Ζωγραφηγήσεις δημιουργούνται για όλες τις ηλικίες και για ομάδες με νοητική στέρηση και άλλες ιδιαιτερότητες.


–Οι λέξεις γίνονται χρώματα και τα συναισθήματα λέξεις; Πόσο εύκολο είναι αυτό;
–Οι λέξεις γίνονται σχέδιο. Είναι μια συναισθηματική γραφή με πολλή φαντασία. Εύκολο ή δύσκολο δεν μπορώ να πω, Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σχεδιάζω λέξεις σε εικόνα από όταν κατάλαβα τη χρήση του μολυβιού. Ζωγραφίζω από πολύ μικρή ηλικία χωρίς ποτέ να σταματήσω. Η μητέρα μου ήταν ζωγράφος και αναγνώρισε το ταλέντο μου πολύ νωρίς και μου το ενίσχυσε.

–Είναι στόχος υποθέτω η ομαδική συμμετοχή σε μία μεγάλη επιφάνεια;
–Δεν έχει νόημα, κατά την άποψή μου, να εκτίθεσαι χωρίς κοινό. Όταν η ιστορία «ανοίγει» χρειάζεται μάτια να τη δουν και νέες γνώμες να ειπωθούν για την κάνουν κάθε φορά να ζωντανεύει από την αρχή! Η Ζωγραφήγηση έχει συλλογικό χαρακτήρα.


–Πόσο εύκολο είναι να σκιτσάρετε ό,τι σας ζητηθεί από τους συμμετέχοντες και πώς συνδυάζεται το σωματικό θέατρο και το τραγούδι;
–Για μένα ως καλλιτέχνη είναι πολύ δημιουργικό να περνάω μέσα από το χέρι μου τις ιδέες άλλων ανθρώπων. Η ταχύτητά μου είναι αποτέλεσμα πολλών χιλιομέτρων σχεδίων. Αν όλες τις γραμμές τις ένωνα σε μία μπορεί και να έκαναν το γύρο της Ελλάδας. Το τραγούδι και η μελοδραματική είναι μέσα στις σπουδές μου και πιστεύω ότι η μουσική συνδέει τα πάντα. Επίσης, θα έλεγα ότι όλα όσα συμβαίνουν σε μια «Ζωγραφήγηση» έχουν κοινό στοιχείο την κίνηση που γίνεται σχέδιο, ανάσα, σχήμα και φωνή.

Να μη χαθεί έμπνευση


–Πόσο διαβάζουν σήμερα τα παιδιά και όχι μόνο, και τι μπορεί να μας κάνει όλους να διαβάζουμε περισσότερο;
–Δεν είναι το διάβασμα που με ανησυχεί, μη χαθεί όσο η λαχτάρα μας για γνώση, η διάθεσή μας να ακονίζουμε το μυαλό μας και να εμπλουτίζουμε την ψυχή μας. Η έμπνευση να μη χαθεί!


–Βιβλίο εναντίον τεχνολογίας και κοινωνικών δικτύων;
–Δεν υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει άλλος τρόπος. Το βιβλίο έχει τον δικό του χώρο και το δικό του φανατικό κοινό. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή αλλαγών και το πέρασμα από την μια εποχή στην άλλη δημιουργεί πάντα διακυμάνσεις.

–Τα κοινωνικά δίκτυα σκοτώνουν τη φαντασία και τον λόγο;
–Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πύλες επικοινωνίας. Θεωρώ ότι απλώς μας δείχνουν (δηλώνουν) το επίπεδο του κάθε ατόμου που επικοινωνεί μέσω αυτών πεντακάθαρα. Οι άνθρωποι με φαντασία δηλώνουν τη φαντασία τους, οι άνθρωποι που γκρινιάζουν καταθέτουν την γκρίνια τους, οι άνθρωποι με χιούμορ εμφανίζουν το χιούμορ τους. Εν ολίγοις οι προθέσεις είναι απόλυτα ορατές, όπως και το επίπεδο της γνώσης και της μόρφωσης.


Ποια είναι η Λήδα Βαρβαρούση

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή διδάχθηκε ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Βακαλό. (Design-Illustration-Photography). Από το 1993 έχει γράψει 20 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία πολλά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της «Τρελοδαγκωνίτσες» που γράφει και εικονογραφεί, ο «Τριγωνοψαρούλης» και ο «Μάικ ο Φασολάκης» που είναι Best sellers & long sellers.

Το 2006 έλαβε το πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της «Ένα Σκουλίκι με φτερά» -σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες», εκδ. Παπαδόπουλος. Το 2006 εικονογράφησε το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού «Η γλώσσα μου» και το λεξικό της Α' και Β' δημοτικού. Το 2009 συνεργάστηκε με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της «Μια παρέα με καρδιά» που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης( Κείμενα -Εικόνες). Το 2010 δημιουργησε και εικονογραφησε τη μασκότ «Ελπίδα» που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα». Το 2014 εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο «Τα αστέρια της Ευρώπης». Η Λήδα Βαρβαρούση είναι Πρέσβειρα του Παιδικού Βιβλίου και την περίοδο 2015-2016 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν για την εικονογράφηση. Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Πληροφορίες:
Η εκδήλωση, διοργάνωση του Γραφείου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, και ώρα 4:30 μ.μ., στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Αίθουσα 010, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ίδια δράση θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στις 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση