ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουσικοί Δρόμοι - Συναυλία Τροπικής Μουσικής

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος δημιουργήθηκε το 2018 με βασικό στόχο την ανάδειξη και τη συνέχιση του έργου του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το να χαθείς σε ένα λαβύρινθο είναι ίσως αγχωτικό, όμως αν μπεις σε έναν μουσικό λαβύρινθο, περιτριγυρισμένος από νότες και μουσικές, ίσως και να μη θελήσεις να βρεις την έξοδο σύντομα και να επιζητείς να συναντήσεις όλο και περισσότερους τρόπους μουσικούς. Αυτό θέλει να κάνει και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος, το οποίο διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μουσικά σεμινάρια παραδοσιακής και τροπικής μουσικής, φιλοξενώντας και φέτος μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς και καθηγητές του είδους, από τις 30 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, στην κοινότητα Σπηλιών στο Τρόοδος.

Μέσα από τα μουσικά σεμινάρια δίνεται η ευκαιρία στα άτομα που θα τα παρακολουθήσουν να έρθουν σε μία πρώτη ή μία βαθύτερη επαφή με τροπικές μουσικές παραδόσεις, δηλαδή με μουσικές που χρησιμοποιούν ως πρωταρχική ύλη τους μουσικούς τρόπους ή αλλιώς ήχους και μακάμια. Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρος υποστηρίζεται από, η οποία και θα φιλοξενήσει τα φετινά σεμινάρια. Στους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λαβύρινθου με την κοινότητα, προσφέρονται χώροι για διαμονή και διατροφή σε πολύ προσιτές τιμές.

Επιστέγασμα των σεμιναρίων είναι η διοργάνωση συναυλίας Τροπικής Μουσικής «Μουσικοί Δρόμοι» με τους μουσικούς Ross Daly, Μάρκο Σκούλιο, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Βαγγέλη Καρίπη και Γιάννη Κουτή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η συναυλία θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα στο κοινοτικό πάρκο «Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθου» (αμφιθέατρο), στην καρδιά του χωριού Σπήλια. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι δεξιοτέχνες τόσο σε παραδοσιακά όργανα από διάφορους πολιτισμούς (Κύπρος, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν) όσο και σε πρωτότυπα όργανα (λύρα με συμπαθητικές χορδές, τάρχου). Με μεγάλο αριθμό συναυλιών ο καθένας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με προσωπικές συνθέσεις και δισκογραφία, είναι από τους σημαντικούς αντιπροσώπους της Τροπικής και Παραδοσιακής Μουσικής από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συναντιώνται για πρώτη φορά υπό αυτό το σύνολο. Θα προσφέρουν ένα πρωτότυπο και μοναδικό άκουσμα με ποικίλα ηχοχρώματα στο μουσικόφιλο κοινό, ενσωματώνοντας παραδόσεις μουσικής και πολιτισμών σε σύγχρονες δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Τέσσερα σεμινάρια μουσικής

Πέντε μουσικά σεμινάρια θα προσφερθούν στο πλαίσιο του Λαβύρινθου, όπως παρακάτω:

1. «Το ρεπερτόριο ως διευρυμένο μωσαϊκό στη σύγχρονη εποχή», καθηγητής: Ross Daly.

Η λέξη «παράδοση» ή «παραδοσιακό» συχνά χρησιμοποιείται σε σχέση με γεωγραφικά εντοπισμένα μουσικά ιδιώματα. Σήμερα πολλοί επίδοξοι μουσικοί μαθαίνουν «παραδοσιακά» όργανα, συχνά από γεωγραφικές περιοχές απ’ όπου δεν προέρχονται οι ίδιοι, και προσαρμόζουν στα όργανα αυτά στοιχεία και κομμάτια που είτε προέρχονται από άλλες περιοχές, είτε απλώς δεν έχουν προηγούμενη συσχέτιση με τα όργανα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι τα ρεπερτόρια των «παραδοσιακών» οργάνων αναπτύσσονται πια ως διαστελλόμενα μωσαϊκά που εξελίσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων μουσικών με μοναδικές πορείες μέσα από τη ζωή, παρά ως έκφραση κοινωνικών συνόλων που συσχετίζονται με κάποιο δεδομένο γεωγραφικό χώρο.

2.«Το ταξίμι και ο ανατολικός μελωδικός πολυτροπισμός», καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα μελωδικών τρόπων από τα κυριότερα ανατολικά συστήματα (Makam, Raga, Dastgah και βυζαντινή Οκταηχία), θα διερευνηθούν αυτοσχεδιαστικές διαδρομές και θα εξηγηθούν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο οι μηχανισμοί ανάπτυξης και όλα τα τροπικά χαρακτηριστικά της κάθε επιμέρους μελωδικής «συνταγής» που καθορίζουν την ιδιαίτερή της ατμόσφαιρα. Παράλληλα, μέσω και της ανάλυσης πρότυπων ηχογραφημάτων, θα διδαχθούν υφολογικά στοιχεία και μελισματικά στερεότυπα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την φόρμα Taksim. Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για όσους χειρίζονται όργανα με δυνατότητα αναπαραγωγής ασυγκέραστων διαστημάτων, όπως αυτά του ανατολικού οργανολογίου ή τα άταστα μέλη του δυτικού οργανολογίου και η ανθρώπινη φωνή. Απαιτείται τουλάχιστον μια ελάχιστη δεξιότητα σε όργανο ή φωνή. Θα χρησιμοποιηθεί κάποιο γραπτό υλικό, ωστόσο μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που δε γνωρίζει ανάγνωση παρτιτούρας.


3. «Σεμινάριο κρητικής μουσικής», καθηγητής: Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Ένας μουσικός περίπλους σε φόρμες, τεχνικές και ρεπερτόριο από τα πολυπληθή ιδιώματα της μουσικής του νησιού, που θα δώσουν στους συμμετέχοντες μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ηχοχρωμάτων που υπάρχουν και εξελίσσονται στην Κρήτη, από την αρχή του 19 αιώνα μέχρι και σήμερα. Όργανα αναφοράς: Λύρα, Βιολί, Λαούτο, Μαντολίνο, Μπουλγαρί, Πνευστά, Κιθάρα, Κρουστά.


4. «Ρυθμολογία και τεχνική στα κρουστά των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής», καθηγητής: Βαγγέλης Καρίπης

Το σεμινάριο έχει ως θέμα τη ρυθμολογία των κρουστών στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς γίνεται αναφορά και στις διάφορες επιρροές από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα διδαχθούν καινούριες τεχνικές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, σε όργανα όπως το νταούλι, η νταρμπούκα και το ρεκ, καθώς επίσης και σε άλλα κρουστά όργανα.

5«Το ούτι στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου», καθηγητής: Γιάννης Κουτής

Η θεματική του σεμιναρίου επικεντρώνεται στον πολύπλευρο ρόλο που διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το Ούτι στα πλαίσια των Τροπικών Μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Με τη μελέτη χαρακτηριστικών συνθέσεων που πηγάζουν από το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει συσταθεί ανά τους αιώνες, θα εξεταστούν τόσο η λειτουργία του οργάνου σε μουσικά σύνολα όσο και η προσέγγισή του σε σολιστικό επίπεδο. Θα γίνει επίσης αναφορά στις διάφορες στυλιστικές τεχνοτροπίες που έχουν επικρατήσει. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μία βασική γνώση του οργάνου (Ούτι).

Λεπτομέρειες σεμιναρίων

Ημερομηνίες και χρονοδιαγράμμα: 30 Απριλίου – 5 Μαΐου 2019
Τρίτη: 5:00 – 8:00 μ.μ. Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
Κυριακή: 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ
Ειδική τιμή για φοιτητές μουσικής και μαθητές (μουσικά γυμνάσια-λύκεια): 200 ευρώ

Όλες τις πληροφορίες για το κάθε σεμινάριο, τους καθηγητές, τη φόρμα εγγραφής σε αυτά καθώς και πληροφορίες για τα θέματα διαμονής και διατροφής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.labyrinthcyprus.com, fb: Labyrinth Cyprus

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99941006 / 99583947

Πληροφορίες Συναυλίας
Μουσικοί: Ross Daly (λύρα, τάρχου, ραμπάμπ, σάζι), Μάρκος Σκούλιος (νέυ), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και Γιάννης Κουτής (ούτι)
Μέρα: Σάββατο 4 Μαΐου 2019, ώρα: 6:00 μ.μ. Κοινοτικό πάρκο Ειρήνης Ανδρέα Χρυσάνθου, Σπήλια, Λευκωσίας. Είσοδος: δωρεάν. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007102

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση