ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «9η Ιουλίου» του Β. Μιχαηλίδη στο Θέατρο Ριάλτο

Σε σύνθεση Μιχάλη Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και άλλων καλλιτεχνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με την κυπριακή ποίηση, ωστόσο το ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου», όπως δηλώνει ο ίδιος αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρο το έθνος. Έχοντας ο συνθέτης συναίσθηση της σπουδαιότητας και της βαρύτητας του ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη αλλά και θεωρώντας το ως προσωπικό του χρέος συνέθεσε ένα «ορατόριο» που μεταφέρει μουσικά την πλοκή και την ποιητική δύναμη του έπους.

Αποσπάσματα παρουσιάστηκαν στις αρχές του 1980 στο Κούριο με τη «Διάσταση», στο Ηρώδειο το 1994 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πανηγυρική συναυλία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.

Μέχρι σήμερα η παρουσίαση της ολοκληρωμένης μορφής του έργου δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας των ιδιαιτέρων μουσικών απαιτήσεων, των τεχνικών δυσκολιών αλλά και του κόστους που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Συνεργάτες εκτελεστές του έργου είναι, κατά δήλωση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ονειρευτεί και δεν είναι άλλοι από το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης» υπό τη διδασκαλία της Αντριάνας Σεργίδου, η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος του έργου, ο κορυφαίος τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας και δύο σπουδαίοι Κύπριοι καλλιτέχνες, τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη και τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

Πού: Θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ», πλατεία Ηρώων, Ανδρ. Δρουσιώτη, Λεμεσός, τηλ. 77777745

Πότε: 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου, στις 8:30 μ.μ.


Διαβάστε τη συνέντευξη του Μιχάλη Χριστοδουλίδη στην Καθημερινή εδώ

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση