ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία πορεία μοναχική, που τελικά άνθισε και ευωδίασε και έδωσε καρπούς

Ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου μιλάει για τη μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στο έργο του

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Πόλυς Κυριάκου έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά και όπως μας καταθέτει, τα διόδια ήταν ακριβά, όμως άξιζε όλη αυτή η διαδρομή, μιας και στο διάβα της γνώρισε τόπους και ανθρώπους και έμαθε τη ζωή. Ο στιχουργός και γραφίστας Πόλυς Κυριάκου επιστρέφει στον τόπο του, και ως αντίδωρο φέρνει στο Σκαλί Αγλαντζιάς φίλους για να τραγουδήσουν τραγούδια του και να μιλήσουν την ποίησή του. Τον ενδιαφέρει το έργο του να έχει λόγο ύπαρξης, κράτησε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα βαθιά μέσα του και τα μετουσίωσε σε λόγια και μουσικές.

–Η συναυλία «Από την Κερύνεια ως τα Διόδια» είναι η πρώτη σας πολιτιστική παρουσία στην Κύπρο τα τελευταία 34 χρόνια, όσα χρόνια δηλαδή απουσιάζετε στη μακρινή Αμερική. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή την τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς;
–Όλα στη ζωή έρχονται όπως πρέπει, κυρίως όταν κάτι αξίζει. Έτσι αισθάνομαι τα πράγματα, με αυτό τον τρόπο αγαπώ τη ζωή, με αυτό τον τρόπο την ονειρεύομαι. Πέρασα στον δρόμο της δημιουργίας, μία βαθιά μοναχική διαδρομή από ένα σημείο του πλανήτη που απέχει χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κράτησα τον ελληνικό πολιτισμό μέσα στην καρδιά μου, σημείωσα τις λέξεις μου έτσι όπως προσωπικά αντιλαμβάνομαι τον στίχο και την ποίηση. Εάν αξίζω αυτή την τιμητική εκδήλωση, δεν είναι κάτι που μπορώ να το κρίνω εγώ προσωπικά. Την απάντηση τη δίνει η ίδια η ζωή και οι άνθρωποί της που ακολουθούν ή όχι το έργο ενός δημιουργού. Μπορώ όμως να ομολογήσω ότι αυτή η διαδρομή στην πορεία από μοναχική που ήταν, στη συνέχεια γέμισε δέντρα και κλαδιά και γιασεμιά. Τα τραγούδια αγκαλιάζονται και ψιθυρίζονται από στόμα σε στόμα. Κάτι που θα συμβεί στις 24 Ιουνίου στην αγαπημένη Λευκωσία, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, όπου οι δεκατέσσερις φωνές θα προσθέσουν το δικό τους χρώμα, άλλες ερμηνεύοντας τα τραγούδια μου κι άλλες απαγγέλλοντας την ποίησή μου.
–Μιλήστε μας για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, πιστοί συνεργάτες και φίλοι;
–Φτάνουν στην Κύπρο εφτά αγαπημένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα. Ο Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ευρυδίκη, η Αρετή Κετιμέ, η Ελεάννα Ζεγκίνογλου, η Ευτυχία Μητρίτσα και η Κύπρια Άννα Χρυσάνθου. Επίσης, από την Κύπρο, ο Μάρκος Γιώργατσος. Με όλους τους ερμηνευτές, μας συνδέει πέρα από τη φιλία και μία δισκογραφική συνεργασία. Με τον Παντελή, εκτός από άλλα τραγούδια, μας ένωσε αρχικά το τραγούδι «Κερύνεια», ένα τραγούδι που μελοποίησε ο ίδιος και το πρωτοτραγούδησε με τον Γιώργο Νταλάρα, ένα τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ. Με τη Φωτεινή μας ένωσαν τα «Διόδια», μία από τις πιο μαγικές στιγμές της δισκογραφίας μου σε μουσική Σταύρου Σιόλα. Με την Ευρυδίκη μάς συνδέει ένας ολόκληρος δίσκος, μία δουλειά σε μουσική του Δημήτρη Κοργιαλά, ο δίσκος «Δυο μέτρα γης αγάπησα». Μαζί της, λοιπόν, μοιράστηκα τραγούδια για την Κύπρο που τα αγαπήσαμε και τα φέραμε στο φως με πολλή αγάπη και νοσταλγία για τον τόπο μας. Με την Αρετή κυκλοφορήσαμε τραγούδια σε δικές της συνθέσεις, αλλά και σε μουσική της Σοφίας Νάτσιου. Με την Ελεάννα, επίσης, παλιά και νέα τραγούδια σε δικές της ιδιαίτερες συνθέσεις. Με την Ευτυχία Μητρίτσα, τραγούδια σε δική της μουσική και επίσης σε συνθέσεις του Κώστα Μπουντούρη. Το ίδιο με την Κύπρια Άννα Χρυσάνθου, η οποία βρέθηκε να συνταξιδεύει μαζί μου στον δίσκο της Σοφίας Νάτσιου «Χωρίς αφέντες», και τον Μάρκο Γιώργατσο στον οποίο είχα τη χαρά και την τιμή να εμπιστευτώ ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι που μιλά για τους αγνοουμένους από την τουρκική εισβολή, ένα τραγούδι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο.

–Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 35 χρόνων προσφοράς σας, έχετε δώσει πολλά, να περιμένουμε κι άλλα;
–Τα «άλλα» έρχονται όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Μακάρι να υπάρχει το υλικό το οποίο θα μας δώσει την κατεύθυνση. Διότι χωρίς σωστούς και καλοσχεδιασμένους χάρτες, τίποτα δεν φτάνει στον προορισμό του. Μία πιθανή μελλοντική παρουσία ίσως δρομολογηθεί του χρόνου στη Νέα Υόρκη, με ένα παρόμοιο σενάριο όπως αυτό που θα γίνει στην Κύπρο στις 24 Ιουνίου, έτσι ώστε οι Έλληνες ομογενείς να μπορέσουν να εισπράξουν από πρώτο χέρι το έργο μου. Αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο, λόγω της μεγάλης απόστασης και μεγάλου κόστους. Αλλά, θαρρώ πως κάποια στιγμή θα γίνει αυτή η συναυλία στη χώρα που με φιλοξενεί τόσα πολλά χρόνια.

–Η ποίηση λογικά ενυπάρχει μέσα σας, εξού και στιχουργός;
–Πολύ σωστά. Η ποίηση είναι παρούσα, έτσι ώστε η μουσική να παντρέψει καλύτερα τον λόγο με τη μουσική, έτσι ώστε να υπάρχει και ένα βαθύτερο νόημα στο αποτέλεσμα.

–Φύσει και θέσει δημιουργικός ο Πόλυς Κυριάκου, στιχουργός και γραφίστας, είναι έτσι;
–Γραφίστας παράλληλα. Σπούδασα Communications design στο Pratt Institute στο Μπρούκλιν. Γιατί η ποίηση και ο στίχος δεν μπορούν να προσφέρουν στους δημιουργούς μία αξιοπρεπή αμοιβή, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες να έχουν καταφέρει να ισοπεδώσουν τα πάντα.

–Η ελληνική γλώσσα και οι στίχοι σας πώς συνομιλούν; Είναι προνόμιο να γράφει κανείς στα ελληνικά ή ακούγεται πολύ «εθνικοπρεπές»;
–Το να ζεις στην Αμερική και να γράφεις στα ελληνικά είναι ό,τι πιο όμορφο, αλλά και ό,τι πιο προκλητικό! Εάν ακούγεται ή εάν μεταφράζεται «εθνικοπρεπές», ούτε με απασχολεί ούτε με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει μόνο το έργο να έχει λόγο ύπαρξης.

–Κύπρος, Ελλάδα, Νέα Υόρκη, ποιο το κόστος των διοδίων;
–Ακριβό. Πολύ ακριβό. Διόδια και εμπόδια μαζί! Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για το τριπλό αυτό ταξίδι. Αναρωτιέμαι μόνο ποιο θα ήταν το τοπίο εάν δεν είχα φύγει ποτέ από τον τόπο μου. Σίγουρα θα είχα πολύ περισσότερο γιασεμί στην αυλή μου. Ίσως όμως και να μη μάθαινα τόσα πολλά από τους σπουδαγμένους...

–Μία τελευταία λέξη ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη;
–Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τους ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα. Ευχαριστώ το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, το δημαρχείο Αγλαντζιάς που μας συμπαραστάθηκε από την πρώτη στιγμή, την εφημερίδα «Καθημερινή», που εμπνεύστηκε την ιδέα και το Love Radio για την υποστήριξη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ΟΠΑΠ Κύπρου, έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην πολιτιστική μας προσπάθεια, έναν οργανισμό που στηρίζει κάθε αγώνα και παράλληλα τους ανθρώπους της διασποράς, που δημιουργούν μακριά από τον τόπο τους. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στα γυμναστήρια Curves, για την πολύτιμη συνδρομή τους.


–Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε σε Κύπρο και Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη και κομβική εποχή;
–Θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να αφιερώσω ένα ποίημα κι όχι ένα τραγούδι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στους όπου γης Έλληνες. Το ποίημα «Όσο μπορείς», το οποίο γράφτηκε το 1913 και ανήκει στην κατηγορία των διδακτικών-παραινετικών ποιημάτων του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Εδώ ο ποιητής απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο σε νοερό αποδέκτη, υποδεικνύοντάς του με τις παραινέσεις του μία ηθική στάση ζωής. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ο ποιητής να απευθύνεται στον ίδιο τον εαυτό του!

Όσο μπορείς
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, /
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον /
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις /
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, /
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. /
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, /
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την /
στων σχέσεων και των συναναστροφών /
την καθημερινήν ανοησία, /
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική. /
Κ.Π. Καβάφης


Πόλυς Κυριάκου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1957, υπηρέτησε στη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς (1975-1977) και αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1977-1981). Το 1982 πήγε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει Graphic Design στο ΡrattΙnstitute. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, «Σχήματα» (Α΄ Βραβείο για νέο λογοτέχνη του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου, 1977) και «Μετασχηματισμοί». Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρεί στούντιο Σχεδιαστικών Τεχνών (Graphic design). Δραστήριος στα θέματα που αφορούν στην Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, και άλλων φορέων της διασποράς. Προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Χρήστο Θηβαίο και τον Παντελή Θαλασσινό.

Πληροφορίες

Από την Κερύνεια ως τα διόδια. Ένα οδοιπορικό με τραγούδια και ποιήματα του Κύπριου δημιουργού της διασποράς Πόλυ Κυριάκου. Σκαλί Αγλαντζιάς, Αγίου Γεωργίου 15, 24 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy 77777040, στα καταστήματα ACS Courier, και στα γραφεία SPP MEDIA.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση