ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σήμερα η πρώτη συναυλία αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κοτσώνη

Θα ακουστεί ολόκληρη η «Κυρά των Αμπελιών» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και άλλα τραγούδια του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας διοργανώνουν δύο συναυλίες στη μνήμη του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη, με τίτλο «Γιώργος Κοτσώνης – “Η Κυρά των αμπελιών” και άλλα τραγούδια».

Στις συναυλίες θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κύπρο ολόκληρο το έργο «Η κυρά των αμπελιών» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και άλλα ανέκδοτα, άγνωστα αλλά και δημοφιλή τραγούδια από το συνολικό έργο του συνθέτη. Το έργο «Η κυρά των αμπελιών» εκδόθηκε σε δίσκο το 1975 στην Αθήνα με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο, την Ελένη Βιτάλη και τη Σάνια Κρυστάλη.

Ο Γιώργος Κοτσώνης

Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής σε σχολές Μέσης Παιδείας, για μια τετραετία. Το 1964 διορίστηκε στο ΡΙΚ, το οποίο υπηρέτησε για 35 χρόνια και αφυπηρέτησε στη βαθμίδα του ανώτερου λειτουργού μουσικών προγραμμάτων. Από τα σημαντικότερα έργα του Γιώργου Κοτσώνη θεωρούνται τα λαϊκά ορατόρια “Αγία Τηλλυρία” και “Μακάριος Νυν και Αεί” και τα μελοποιημένα “Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο”, “Κυρά των Αμπελιών” και “Ο χαμένος Ανθυπολοχαγός της Αλβανίας”.
Έγραψε επίσης πολλά τραγούδια που έγιναν δημοφιλή, όπως τα “Θαλασσοφίλητή μου γη”, “Ο Λέφτερος”, “Από την Κύπρο πάρε”, “Τα παιδιά της γειτονιάς μας”, “Κατέβα σαν βροχούλα”.

Συναυλίες
Η πρώτη συναυλία θα γίνει σήμερα στις 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου, με ελεύθερη είσοδο και η δεύτερη στις 7 Ιουλίου 2016, με διοργανωτή τη Δημοτική Χορωδία Δερύνειας στις 8:00 μ.μ., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας.

Την ενορχήστρωση, καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας έχει ο Γιώργος Καλογήρου. Ως σολίστ θα λάβουν μέροις οι Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Φανής, Αργυρώ Χριστοδούλου, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Δερύνειας. Την ορχήστρα αποτελούν οι Γιώργος Δημητρίου στομπουζούκι, Θεόδουλος Βακανάς σε μπουζούκι και βιολί, Αγαθάγγελος Σημαντήρης στην κρητική λύρα, Γεωργία Μαϊφόσιη στο φλάουτο, Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι,  Επιφάνιος Ευσταθίου σε κιθάρα, λαούτο, Δημήτρης Μαρκουλλής στο πιάνο, Πέτρος Κκάλλης στο μπάσο και Χαράλαμπος Δημητρίου στα κρουστά. Ερμηνεία κειμένων ο Νεοκλής Νεοκλέους.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Καλογήρου με αφορμή τις συναυλίες που είνα αφιερωμένες στον Γιώργο Κοτσώνη

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X