ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μουσική μας είναι για όλους τους ανθρώπους

Οι Balothizer με τη διαολεμένη κρητική μουσική έρχονται στο φεστιβάλ Φέγγαρου τον Αύγουστο και είναι έτοιμοι να τα σπάσουν

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι Balothizer είναι ένα ηλεκτρικό power trio που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 2016 από τον τραγουδιστή/μπασίστα Παύλο Μαυροματάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Ζιάρκα, ενώ το σχήμα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του drummer Steve Bongo. Θα παίξουν τη διαολεμένη μουσική τους για πρώτη φορά ως μπάντα στον Φέγγαρο τον Αύγουστο.

Οι επιρροές τους είναι ό,τι μουσική έχουν ακούσει και οι τρεις τους, με κυριότερη αναφορά να είναι η κρητική, που όπως τονίζουν –έχει κάτι παραπάνω από ροκ που δεν χωράει σε λίγες λέξεις. Όσο για το κοινό τους αυτό περιλαμβάνει τον καθένα και όπως λένε χαρακτηριστικά: «Έχει απ’ όλους. Από αυτούς που ξέρουν και τους αρέσει η κρητική μουσική, από πάνκιδες και μεταλάδες, μέχρι και κόσμο που δεν ξέρουμε. Δεν προσβλέπουμε σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, η μουσική μας είναι για όλους τους ανθρώπους».

–Πώς ξεκίνησε η ιδέα να φτιάξετε αυτό το γκρουπ;
–Ξεκινήσαμε με μια παρέα να παίζουμε σε κρητικές βραδιές τυχαία πριν από πέντε χρόνια. Παίζαμε παραδοσιακά αλλά όλοι θέλαμε να πειραματιστούμε. Το σχήμα που παίζαμε ήταν ανοιχτό αλλά εγώ και ο Νίκος ήμασταν από τους βασικούς. Εγώ τότε έπαιζα κρουστά και τραγουδούσα αλλά ήθελα να εισαγάγω το μπάσο κάπως που ήταν το βασικό μου όργανο. Όταν κάποια στιγμή ακούσαμε το Black peak από τους Xylouris White είπαμε με τον Νίκο «ο δάσκαλος άνοιξε το δρόμο». Τότε ψάξαμε drummer στο Harringay που υπάρχει κοινότητα μουσικών από όλο το κόσμο και τζαμάραμε με διάφορους. Μια μέρα έπαιξα σε ένα μπαρ με ένα τρίο όπου drums έπαιζε ο Steve και τα «έσπασε» και αυτό ήτανε. Έτσι ξεκινήσαμε τους Balothizer.

–Το όνομα του γκρουπ, από το μπαλωθιές, είναι κάτι σαν προγραμματική δήλωση για το τι κάνετε;
–Ναι, είμαστε ένα μηχανάκι που κάνει μπαλωθιές. Κρητικά παίζουμε, «ξυλίκια» παίζουμε και είμαστε χαβαλέδες (Punk’s Not Dead).

–Ποιες είναι οι επιρροές σας; Φαντάζομαι το Xylouris White είναι μία από αυτές;
–Οι επιρροές μας είναι ό,τι μουσική έχουμε ακούσει και οι τρεις μας, από αρχαίες ψαλμωδίες μέχρι ποπ, δηλαδή από οποιαδήποτε μουσική είχαμε πρόσβαση ως τώρα. Συγκεκριμένα όμως στην «κρητική μουσική» βρίσκουμε τις περισσότερες αναφορές στις επιρροές μας.

–Στο Λονδίνο ποιο είναι το κοινό σας; Σε τι κοινό προσβλέπετε γενικά;
–Έχει απ’ όλους. Από αυτούς που ξέρουν και τους αρέσει η κρητική μουσική, από πάνκιδες και μεταλάδες, μέχρι και κόσμο που δεν ξέρουμε. Δεν προσβλέπουμε σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, η μουσική μας είναι για όλους τους ανθρώπους.

–Ο Γιώργης Ξυλούρης μου είχε πει ότι ο ήχος του είναι γίτσικος (goatish), ο δικός σας τι είναι; Από την κατσίκα που χτυπάει το πόδι της!
–Διαολεμένος!

–Σε ποιο μουσικό είδος θα εντάσσατε την μπάντα σας;
–Η μουσική για εμάς δεν ξεχωρίζει. Αν θες μια ταμπέλα, παίζουμε διαολεμένη κρητική μουσική.

–Θέλω να μου πείτε τι σημαίνει το «Cretan Music from Hell»;
–«Cretan music» είναι είπαμε το είδος, το «from Hell» είναι ο ήχος μας.

–Η κρητική μουσική έχει κάτι το ροκ, έναν ήχο που σας βοηθάει;
–Η κρητική μουσική έχει κάτι παραπάνω από ροκ που δεν χωράει σε λίγες λέξεις.

–Ο Steve πώς σας ακολουθεί στο ταξίδι στην κρητική μουσική;
–Για τον Steve η κρητική μουσική ειναι κάτι παντελώς άγνωστο σαν είδος αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον μουσικά. Εμείς του δίνουμε τον παλμό και μέσα σε αυτόν ο Steve εκφράζεται όπως νιώθει.

–Τι είναι παράδοση για εσάς;
–Η παράδοση είναι ένα αποτύπωμα που εκφράζεται σε μουσική, χορό, ποίηση, μέχρι και καθημερινότητα. Το αποτύπωμα αφήνεται από διάφορες επιρροές όπως πρόσωπα, καταστάσεις μέχρι και φυσικά φαινόμενα.

–Έχετε παίξει στην Κρήτη, πώς είδαν εκεί τη μουσική σας;
–Έχουμε παίξει μια φορά στην ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής στο Ηράκλειο σε ένα ανοιχτό χώρο. Πιθανόν να υπήρχε έκπληξη από το κοινό, αλλά στο τέλος υπήρξε πλήρης αποδοχή εφόσον σηκωθήκανε και χορέψανε κιόλας.

–Στην Κύπρο έχετε ξαναέρθει; Πώς ήλθε η πρόσκληση για τον Φέγγαρο.
–Εγώ [σ.σ. ο Παύλος] και ο Νίκος έχουμε ξαναπαίξει στην Κύπρο με ξεχωριστά σχήματα. Εγώ έτυχε να παίξω στον Φέγγαρο με ένα από τα σχήματα που παίζω, τους Electric Litany και κάπως έτσι ήρθε η πρόσκληση.

Πληροφορίες:
Balothizer, Πέμπτη 2 Αυγούστου, Φεστιβάλ Φέγγαρος 2018, Δημοσιογραφικό Χωριό, Περβόλια Λάρνακας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση