ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με κυπριακό στίχο δημιουργούμε μουσική

«Χωρίς ‘αππωμάρες’ μπορεί κάποιος να επιβιώσει και να δημιουργήσει στην Κύπρο, λένε οι Monsieur Doumani

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι κύριοι Αντώνης Αντωνίου, Άγγελος Ιωνάς και Δημήτρης Γιασεμίδης ή καλύτερα οι Monsieur Doumani είναι από τις εκείνες τις μουσικές παρέες που δεν θέλουν και πολλά για να δημιουργήσουν. Στη συνέντευξή τους στην «Κ» με αφορμή τη συμμετοχή τους στον Φέγγαρο 17 οι Monsieur Doumani λένε συνεχώς εξελίσσουν τον ήχο τους, και αυτό φαίνεται από τη δισκογραφία τους. Δεν αυτοπροσδιορίζονται ως έθνικ μπάντα, και έχουν δίκιο, αφού αυτό περιορίζει τη μουσικό τους εύρος, ξεκίνησαν από την παραδοσιακή μουσική, με σεβασμό, διασκευάζοντας κυπριακά κομμάτια, εμπνέονται από τη σύγχρονη καθημερινότητα και εξελίσσονται πέραν των διασκευών, δημιουργώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Έχουν πολιτική θέση και την εκφράζουν, αντιλαμβάνονται τα πράγματα γύρω τους και τα δίνουν το δικό τους μήνυμα μουσικά. Δηλώνουν ότι ξέρουν πού πατούν και αυτό είναι σημαντικό, διότι δεν καθοδηγούνται, και ξέρουν ότι χωρίς «αππωμάρες» μπορεί κάποιος να επιβιώσει και να δημιουργήσει στην Κύπρο.

–Νομίζω ότι είστε πια γνωστοί στο κοινό, αλλά πώς θα συστηνόσασταν στο κοινό;
– Είμαστε ένα γκρουπ που ασχολείται με κυπριακή μουσική. Μέσα από τη διασκευή παραδοσιακών κομματιών αλλά κυρίως με τη σύνθεση καινούριων κομματιών με κυπριακό στίχο δημιουργούμε μουσική και σχολιάζουμε διάφορες πτυχές της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

–Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει ότι θέλετε να εξελίξετε τον ήχο της μπάντας, το έχετε καταφέρει;
–Σίγουρα ο ήχος του γκρουπ έχει αλλάξει μέσα στα πέντε χρόνια που είμαστε μαζί. Αν ακούσετε τους δύο δίσκους μας θα εντοπίσετε μεγάλες διαφορές στον ήχο. Η πρώτη μας δουλειά είχε μια πιο αυθόρμητη προσέγγιση στις διασκευές των παραδοσιακών κομματιών, ενώ ο δεύτερός μας δίσκος ήταν πιο ηλεκτρικός και με περισσότερη επεξεργασία στον ήχο. Ο τρίτος που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2018 θα έχει με τη σειρά του κάποια καινούργια στοιχεία όπως π.χ. η χρήση κρουστού (stomp box).

–Πόσο περισσότερο προτίθεστε να «πειράξετε» ακόμα την παραδοσιακή μουσική;
–Όταν ξεκινήσαμε αυτό το προτζεκτ το 2012 μας ενδιέφερε κυρίως η διασκευή παραδοσιακών κομματιών. Στην πορεία όμως αρχίσαμε να συνθέτουμε και δικά μας κομμάτια με αποτέλεσμα ο επερχόμενος τρίτος μας δίσκος να περιέχει μόνο μία διασκευή. Η δημιουργία των δικών μας κομματιών προέρχεται κυρίως από την ανάγκη να σχολιάσουμε και να καυστηριάσουμε θέματα που αφορούν την κυπριακή πραγματικότητα όπως τα βιώνουμε καθημερινά. Όταν αποφασίζουμε να «πειράξουμε» παραδοσιακά κομμάτια το κάνουμε πάντα με σεβασμό και αγάπη προς την αυθεντική τους μορφή.

–Δεν είστε ακριβώς έθνικ μπάντα, αφού δημιουργείτε και σύγχρονη μουσική, τελικά οι Monsieur Doumani τι είναι;
–Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως εθνικ μπάντα και είναι πάντα λίγο δύσκολο να βάλουμε σε μια λέξη το είδος της μουσικής που παίζουμε. Ο όρος έθνικ είναι μια ετικέτα που ίσως θα χρησιμοποιούσε κάποιος μη-Κύπριος (Δυτικός) για να περιγράψει αυτό που κάνουμε. Όπως είπαμε και πιο πάνω είμαστε ένα γκρουπ που δημιουργεί σύγχρονη κυπριακή μουσική με επιρροές από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

–Νομίζω το λύσαμε το θέμα προσδιορισμού σας. Επιρροές από πού έχετε; Μουσικές μνήμες και απωθημένα;
–Σίγουρα οι επιρροές μας έχουν να κάνουν με τις μουσικές που ακούγαμε μεγαλώνοντας και έχουν ριζώσει μέσα μας καθώς και επιρροές από τις σπουδές μας και από άλλα πρότζεκτ που ο καθένας από μας συμμετείχε παλαιότερα ή συμμετέχει και σήμερα. Η κυπριακή παραδοσιακή μουσική, η ροκ μουσική, μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου όπως δυτική Αφρική, Ιταλία, τα Βαλκάνια και Σκανδιναβία επηρεάζουν τη μουσική μας αλλά και η τζαζ και η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

–Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα συγκροτήματα συνδυάζουν παραδοσιακούς ήχους με πιο σύγχρονους, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;
–Ναι, είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερα γκρουπ πειραματίζονται με τη μίξη παραδοσιακών και σύγχρονων ήχων. Όταν μια προσπάθεια γίνεται με αγάπη και πραγματική αφοσίωση σε αυτό που κάνεις τότε η όλη διαδικασία γίνεται με μια σχετική ευκολία και συχνά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Από την άλλη όταν μια προσπάθεια γίνεται με κύριο γνώμονα το άμεσο κέρδος είτε αυτό είναι οικονομικό είτε γρήγορη αναγνώριση τότε σίγουρα θα παρουσιαστούν αρκετές δυσκολίες σε πολλά επίπεδα.

Ξέρουμε πού πατούμε

–Το 2016 βραβευτήκατε ως το καλύτερο γκρουπ στα Songlines Music Awards, πώς εισπράξατε αυτή τη βράβευση;
–Κατ’ ακρίβεια ήμασταν ένας από τους τέσσερις φιναλίστ προτεινόμενους για το βραβείο. Σίγουρα η αναγνώριση της δουλειάς μας από το κατ’ εξοχήν World Music περιοδικό με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο ήταν μια ισχυρή ένεση αυτοπεποίθησης και μια προτροπή για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Από την άλλη ξέρουμε πού πατάμε, είμαστε και οι τρεις αρκετά συνειδητοποιημένοι και δεν πετάμε στα σύννεφα με τέτοιου είδους επιτυχίες. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε πρώτα απ’ όλα για τη δική μας έκφραση και ικανοποίηση, και στη συνέχεια για να επικοινωνούμε με τον κόσμο μέσω της δουλειά μας.

–Φεστιβάλ όπως ο Φέγγαρος μοιάζουν να είναι κάτι σαν ο φυσικός σας χώρος;
–Ναι, είναι αλήθεια ότι τα φεστιβάλ όπως ο Φέγγαρος μας ταιριάζουν πολύ και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας φέτος. Η διάθεση του κόσμου και γενικά η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε τέτοιου ειδους φεστιβαλ είναι πραγματικά φανταστική. Έχουμε πάει στον Φέγγαρο σε προηγούμενες χρονιές ως ακροατές και πρέπει να πούμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Σαν γκρουπ είχαμε την τύχη τα τελευταία πέντε χρόνια να παίξουμε σε πολύ σημαντικά φεστιβάλ σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ζώντας ανεπανάληπτες εμπειρίες και δημιουργώντας όμορφες γνωριμίες και συνεργασίες. Ένα από αυτά ήταν και η πρόσφατη συμμετοχή μας στο FIMPT (Festival Internacional De Musica Popular Tradicional) στην Vilanova της Ισπανίας, καθώς και η συναυλία μας στη Βαρκελώνη την επόμενη μέρα όπου είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τον σπουδαίο περκασιονίστα των θρυλικών «Ojos de Brujo» (σ.σ. διαβάστε συνέντευξή τους σ. 3), Xavi Turull. Η συνεργασία φαίνεται θα συνεχιστεί αφού ο Xavi θα βρεθεί στη Λευκωσία με το νεό του γκρουπ «La Nave Bruja» την Πέμπτη 6 Ιουλίου.

–Την κυπροκεντρική προσέγγιση στη μουσική σας τη θεωρείτε και σαν πολιτική πράξη;
–Ναι, είμαστε ένα γκρουπ που έχει άποψη για διάφορα θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία αλλά και την πολιτική. Μέσα από τον στίχο μας προσπαθούμε πάντα να σχολιάσουμε κάποια πολιτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που παρατηρούμε και μας προβληματίζουν. Πέραν αυτού νιώθουμε Κύπριοι και έχουμε την ανάγκη να εκφραζόμαστε στη διάλεκτο που μιλάμε στην καθημερινότητά μας.

–Ζείτε πια από τη μουσική σας; Είναι εύκολο να είναι κανείς μουσικός;
–Είναι αρκετά δύσκολο να ζεις μόνο με τη μουσική στην Κύπρο του 2017 αλλά εξακολουθεί να είναι εφικτό κάνοντας διάφορα παράλληλα πρότζεκτ. Ο καθένας μας, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, ασχολείται και με άλλες (μουσικές) δραστηριότητες. Διατηρώντας ένα λιτό τρόπο ζωής χωρίς «αππωμάρες» μπορεί κάποιος να επιβιώσει και να δημιουργήσει στην Κύπρο.

–Σχεδιάζετε κάτι καινούργιο αυτό το διάστημα;
–Ναι, αυτό το διάστημα δουλεύουμε πάνω στο καινούργιο μας υλικό προσθέτοντας κάποιες τελευταίες πινελιές και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πάμε για τις ηχογραφήσεις του νέου δίσκου στην Ελλάδα. Είναι ένας δίσκος με 11 δικά μας κομμάτια και μία διασκευή σε αρκετά διαφορετικό ύφος από τους προηγούμενους και είμαστε πραγματικά πολύ ενθουσιασμένοι, καθώς θα έχουμε φιλικές συμμετοχές από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες.

–Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στην Κύπρο;
–Μάλλον θα λέγαμε το τραγούδι που ίσως μας καθιέρωσε και που εξακολουθεί να μας βγάζει έντονα συναισθήματα όποτε το παίζουμε, «Το σύστημα».

Info: Οι Monsieur Doumani θα εμφανιστούν το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Φέγγαρος, στον Κάτω Δρυ.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X