ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Γιώργος Πέτρου στην ΕΡΤ

Ο διεθνώς βραβευμένος αρχιμουσικός είναι πλέον ο επικεφαλής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, όταν ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αμέσως μετά την αναβολή μιας εμφάνισής τους στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βρέθηκαν αντ’ αυτού να συμπράττουν στο στούντιο. «Είχαμε καιρό να συνεργαστούμε, όμως ηχογραφήσαμε δύο έργα, του Ραβέλ και του Ντεμπισί, αναπτύσσοντας μια πολύ ζεστή σχέση και φθάνοντας σε ένα όμορφο αποτέλεσμα», διηγείται στην «Κ». Η επόμενη σκέψη του ήταν ότι θα ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η κατάληξή τους; Οπως ανακοινώθηκε, ο διεθνώς βραβευμένος αρχιμουσικός είναι πλέον ο επικεφαλής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. «Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πόστο καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά για μια θέση μουσικής διεύθυνσης, στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνω περισσότερα έργα με την ορχήστρα και μάλιστα με σύμβαση μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε από κοινού την περαιτέρω πορεία μας», διευκρινίζει ο κ. Πέτρου. «Η διοίκηση της ΕΡΤ αναζητούσε κάποιον για να καλύψει μια θέση χωρίς την ευθύνη του προϋπολογισμού ή του πλήρους προγραμματισμού της ορχήστρας. Ούτε εγώ μπορούσα να αναλάβω κάτι τέτοιο, επομένως η πρόταση με ενδιέφερε. Είναι ένα καινούργιο ταξίδι, που δεν γνωρίζω την κατάληξή του, αλλά που με τιμά και με κάνει χαρούμενο».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι και η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που κάθε ορχήστρα της ΕΡΤ αποκτά δικό της μαέστρο. Ετσι, την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χορωδίας αναλαμβάνει η Αγγελική Πλόκα, στο πόντιουμ της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής θα βρεθεί ο Γιώργος Αραβίδης, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ο διευθυντής που θα έχει τις διοικητικές ευθύνες των τριών συνόλων. Ο Γ. Πέτρου, από τη μεριά του, από τους διεθνώς σημαντικότερους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου και 19ου αιώνα, με ένα ενεργητικό που περιλαμβάνει πλούσια δισκογραφία, υποψηφιότητα για Grammy, αλλά και συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες του κόσμου, μοιάζει ήδη να ξέρει πώς θα κρατήσει την μπαγκέτα του.

«Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι εφάμιλλη άλλων ορχηστρών, όπως όμως και στη μαγειρική, ακόμα και με τα καλύτερα υλικά, δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα. Είναι επίσης μια ορχήστρα ραδιοφωνίας, έχει πρόσβαση σε στούντιο, σε ένα τεράστιο αρχείο, ενώ μέσα από τη μαγνητοσκόπηση ή τη μετάδοση συναυλιών μπορεί να πλησιάσει τον κόσμο στα σπίτια του», εξηγεί. «Είναι μεγάλη ευθύνη αυτό. Ειδικά τώρα, που το ψηφιακό στοιχείο μπήκε στη ζωή μας, πιστεύω ότι οι διαδικτυακές μεταδόσεις θα αποτελέσουν μια στροφή που μπορεί να γίνει αντικείμενο σχεδιασμού, ώστε η ορχήστρα να αγγίξει περισσότερο κόσμο».

Στις 18 Ιουλίου θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, σε ένα «Γκαλά Μπετόβεν» που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, θα βρεθεί στον ίδιο χώρο ως επικεφαλής της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για να παρουσιάσει την «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Μοντεβέρντι. Αραγε, λοιπόν, θα παραμείνει στην καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου αλλά πολύπαθου σχήματος; «Θα παραμείνω, γιατί η Καμεράτα είναι για εμένα έργο ζωής», καταλήγει. «Θα είμαι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το καράβι, όταν και αν βυθιστεί. Θα παλέψουμε για αυτό που δικαιωματικά ανήκει σε μια ορχήστρα που κατατάσσεται στην ελίτ του είδους της. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση. Συζητούμε με τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής, η οποία είναι ευνοϊκά διατεθειμένη, για μια λύση αυτονόητη, δηλαδή την τοποθέτηση της ορχήστρας εκεί που της αξίζει. Αν τελικά επιτευχθεί αυτή η μετάβαση, θα δούμε αν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν θα με αφορούν ή όχι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση