ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσίαση δίσκου: Karageorgis - KENTHMATA

Πρόκειται ίσως για το πρώτο άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής από Κύπριο συνθέτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Moneda βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την εναρκτήρια δισκογραφική της έκδοση: τα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ του Ευαγόρα Καραγιώργη. Πρόκειται ίσως για το πρώτο άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής από Κύπριο συνθέτη.

Η παρουσίαση του δίσκου προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, στις 7μ.μ στο Υφαντουργείο, Λευκωσία, στο πλαίσιο της έκθεσης και του προγράμματος εκδηλώσεων Δρεπάνι & Κώδικας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ακρόαση του βινυλίου, την οποία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον συνθέτη.

Η παρουσίαση του δίσκου, στον οποίο έμπρακτα η παράδοση και η τεχνολογία γίνονται ένα, αποτελεί τον καταλληλότερο επίλογο της σειράς εκδηλώσεων που πλαισίωσαν την έκθεση Δρεπάνι & Κώδικας, στις οποίες διερευνήθηκε ποικιλοτρόπως η σχέση μεταξύ παραδοσιακών τεχνικών και νέων τεχνολογιών.

Η Moneda (https://moneda.page/) είναι μια δισκογραφική εταιρεία και σειρά ηχητικών δρώμενων με μελλοντικές εκδοτικές φιλοδοξίες. Ιδρύθηκε το 2018 (IPO) από τον Emiddio Vasquez και δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Αριζόνα. Κρατώντας κριτική στάση, η Moneda «φλερτάρει» με την αισθητική του χρήματος και μελετά τις συνθήκες υπό τις οποίες αναπαράγεται η αξία: δηλ. σε κοινωνικές, υλικές και σημειωτικές μορφές. Αυτό οδήγησε και στην αναγνώριση της μοναδικής σημασίας του έργου ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ, την χρηματοδότησή της σε έκδοση βινυλίου και την υλοποίησή της ως την επίσημη εναρκτήρια της έκδοση (MON001).

KENTHMATA

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης γεννήθηκε το 1957 στην Τσάδα της επαρχίας Πάφου. Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και οργανοπαιχτών, γεγονός που του επέτρεψε να διευρύνει από νωρίς τα ακούσματα του στην παραδοσιακή κυπριακή μουσική. Αφότου και ο ίδιος μελέτησε διάφορα όργανα αποφάσισε να προχωρήσει σε σπουδές σύνθεσης στο Queen's College της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, εργάστηκε και ως μουσικός στην Astoria. Είναι στη διάρκεια αυτής της περιόδου που συνέθεσε τα KENTHMATA, αρχικά το 1987, στο στούντιο που διατηρούσε στο σπίτι του, και στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 1988, στο Harmonic Ranch Studio. Το άλμπουμ δεν παρουσιάστηκε στο κοινό για περίπου 30 χρόνια, οπότε και εκδόθηκε από τον συνθέτη σε CD, το 2017.

Με την επάνοδό του στην Κύπρο, ο Καραγιώργης διακρίθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους της νέας κυπριακής μουσικής. Μεταξύ άλλων, είναι ένας από τους λίγους συνθέτες που χρησιμοποίησαν την κυπριακή διάλεκτο στο έργο τους. Παρόλα αυτά, τα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ δεν έλαβαν την προσοχή που τους άξιζε. Οι λόγοι αφορούν κυρίως στους αρχικούς ενδοιασμούς του συνθέτη ως προς τη σύνδεση αυτού του υλικού με το υπόλοιπό του έργο, αλλά και στις ιστορικές και πολιτιστικές συνθήκες που καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν τη σχέση μεταξύ του λεγόμενου «κέντρου» και των «περιφερειών» της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες των ήδη αμφισβητούμενων, και ίσως υπερβολικά συζητημένων, ιστορικών αφηγήσεων που έχουν υπονομεύσει τη σύγχρονη Κύπρο και τον πολιτισμό της, ούτε να ενδώσουμε στον πειρασμό της έννοιας της «επαναβίωσης», η οποία στην τελική εξυπηρετεί πάλι τα πιο πάνω αφηγήματα. Αντί αυτού στηρίζουμε την επανέκδοση του δίσκου KENTHMATA ως ένα αυτόνομο έργο που ταλαντεύεται μεταξύ της περιόδου παραγωγής του και της τωρινής του διάστασης, συνυφαίνοντας μαζί το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο και την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε πως αυτό το άλμπουμ παραμένει, και θα συνεχίσει να παραμένει, διαχρονικά επίκαιρο.

Τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν — παρότι αποτελούσαν πρώιμες ψηφιακές προεπιλογές και ήχους με υπογραφές από την εποχή του FM Synthesis και Sampling — έχουν να πουν πολύ περισσότερα από όσα συναντά το αυτί σε ένα πρώτο επίπεδο. Ίσως η αρχή της κυπριακής ηλεκτρονικής μουσικής θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί μόνο με τον τρόπο που πραγματώθηκε στα KENTHMATA, δηλαδή κάπου στο εξωτερικό, σε ένα στούντιο που πρόσφερε την τεχνολογία κι έδινε τη δυνατότητα της μεμονωμένης σύνθεσης, οδηγώντας τον δημιουργό στις λογικές της μηχανικής επανάληψης και της εκ νέου ερμηνείας του ρυθμού των Κυπριακών λαϊκών τραγουδιών και των παραδοσιακών Ελληνικών χορών. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, η επαναλαμβανόμενη τεχνική και οι μελωδίες στα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ του θύμιζαν συνεχώς τα εργόχειρα της μητέρας του.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, που η επιλογή του Καραγιώργη για τον τίτλο του άλμπουμ αναφέρεται στις επαναλαμβανόμενες πουαντιγιστικές κινήσεις από τις οποίες κατασκευάζεται, κουκκίδα κουκκίδα, ένα κέντημα. Το μόνο που μένει είναι να σταθεί κανείς μερικά βήματα πίσω για να εκτιμήσει τη μεγαλύτερη και πρωτόγνωρη εικόνα που προσφέρουν τα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και του προγράμματος εκδηλώσεων Δρεπάνι & Κώδικας, του προγράμματος Phygital (έργο Interreg V 2014-2020 BalkanMed που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Δήμο Λακατάμιας. Εταίρος-υλοποίησης: Thkio Ppalies. Σε συνεπιμέλεια: Πήτερ Εραμιάν, Έλενας Πάρπα και Εύης (Ευανθίας) Τσελίκα. Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Στέφου.

Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Υφαντουργείο, την Πεμπτη 30 Ιουλίου 2020 στις 19:00, Λευκωσία 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X