ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Ογδόντα έργα Κυπρίων μαθητών του 1960 επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ

Τα έργα εντοπίστηκαν μετά από χρόνια από την καθηγήτρια τέχνης του Πανεπιστημίου του Μάντισον κα Lynda Barry

Newsroom K

Πρόκειται για ζωγραφικά έργα που δημιούργησαν παιδιά Δημοτικών Σχολείων απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου, τη σχολική χρονιά 1960-’61 και στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο τουΜάντισον στο Ουισκόνσιν της Αμερικής, στοπλαίσιο διαγωνισμού ή έκθεσης παιδικής τέχνης που οργανώθηκε εκεί.

Τα έργα εντοπίστηκαν, μετά από χρόνια, από την καθηγήτρια τέχνης του Πανεπιστημίου τουΜάντισον κα Lynda Barry, η οποία με τη βοήθεια συναδέλφων της ήλθε σε επαφή με την κα Αιμιλία Σουρουλλά που ζει και εργάζεται στην Αμερική, με σκοπό τον εντοπισμό των μικρών τότε ζωγράφων. Έτσι, ξεκίνησε ο αγώνας επιστροφής των ζωγραφιών στην Κύπρο.

Τα έργα παρέλαβε η μητέρα της, η κα Ζηνοβία Ζήνωνος – Σουρουλλά, η οποία τα παρέδωσε πρόσφατα, στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κυπριανό Λούη σε μια σύντομη τελετή. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, οι Επιθεωρητές Τέχνης κ. Νίκος Παπανικολάου και κα Τερέζα Λαμπριανού και δύο δημιουργοί των έργων, ο κ. Αντρέας Λαδόμματος και η κα Μέμνια Τζιακούρα.

Τα επαναπατρισθέντα έργα θα επιστρέψουν, στο Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης μαζί με όλα τα έργα που διαφυλάσσονται εκεί, ως πολύτιμος θησαυρός της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβάλλοντας τους προβληματισμούς και τις ευαισθησίες των παιδιών της εποχής εκείνης στην Κύπρο μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X