ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:24
 

Μικρού μήκους ταινίες με μεγάλο βεληνεκές

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου ξεκινάει στο Θέατρο Ριάλτο και στην «Κ» μιλάνε οι καλλιτεχνικοί διευθυντές

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου σηκώνει αυλαία το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου και φέτος στο διαγωνιστικό του μέρος συμμετέχει πρωτοφανής αριθμός συμμετοχών. Στην «Κ» μίλησαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, οι οποίοι σημειώνουν ότι όλο και περισσότερες κυπριακές ταινίες υλοποιούνται και διαγωνίζονται κάθε χρόνο στο ISFFC και αρκετές από αυτές κάνουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Η Αλεξία και ο Ιωακείμ τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική του κράτους που να αφορά στον κινηματογράφο, ενώ πρέπει να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, και η οπτικοακουστική παιδεία, που οφείλει να ξεκινά από τη δημοτική εκπαίδευση. Φέτος, το φεστιβάλ προτείνει ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις από τις οποίες προκύπτουν νέες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες και αναδεικνύεται το έργο Κυπρίων δημιουργών από τον χώρο της τέχνης. Για τα κυπριακά και για τα διεθνή βραβεία έχει επιλεγεί πενταμελής κριτική επιτροπή από επαγγελματίες της ενεργής κινηματογραφικής κοινότητας από την Κύπρο και το εξωτερικό θα αναλάβει πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος ο βραβευμένος Έλληνας πεζογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης.

–Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ, υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα;

Στη φετινή έκδοση του φεστιβάλ θα δούμε για ακόμα μία φορά εξαιρετικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και την εγχώρια παραγωγή. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα που αποτελεί και τον πυρήνα του φεστιβάλ αποτελείται από ταινίες πραγματικά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όσον αφορά το είδος, τη θεματολογία, την τεχνική και την αισθητική. Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται το ευρύ φάσμα της μικρού μήκους ταινίας και οι απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας που προσφέρει αυτό το είδος τέχνης στους δημιουργούς. Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί υπάρχουν πρεμιέρες, ταινίες από νέους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, ταινίες που έχουν ήδη συμμετοχές και βραβεία σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως οι Κάννες, η Βενετία, το Sundance και το Βερολίνο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ορισμένες από αυτές μπαίνουν και στην λίστα υποψηφιοτήτων για τα όσκαρ που τώρα άρχισαν να ανακοινώνονται.

–Ο θεσμός του φεστιβάλ ολοένα και μεγαλώνει, ποιες είναι οι φετινές προκλήσεις;

Όσο μεγαλώνει το φεστιβάλ, τόσο μεγαλώνουν και οι προκλήσεις κάθε χρόνο. Στόχος είναι η ανταπόκριση στις προσδοκίες των διαγωνιζομένων, της κριτικής επιτροπής αλλά και του κοινού που αγκάλιασε αυτόν τον θεσμό και γεμίζει κάθε βράδυ την αίθουσα του Ριάλτο. Από την άλλη οφείλεις κάθε χρόνο να προσθέτεις νέα στοιχεία στη διοργάνωση και να προσφέρεις κάτι καινούργιο όσον αφορά το θέαμα και τις παράλληλες δραστηριότητες που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής βδομάδας. Όλα αυτά υλοποιούνται διαχρονικά μέσα σε ένα στενό οικονομικό πλαίσιο, σε σύγκριση με αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό. Αυτό το δεδομένο από μόνο του αποτελεί για εμάς μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη, όμως, αυτός ο περιορισμός έχει κάνει τη μικρή ομάδα του ISFFC να γίνεται όλο και πιο δημιουργική, ευρηματική και αποτελεσματική. Φυσικά, αν υπήρχαν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό μας θα τα διαθέταμε στη φιλοξενία για να μπορούμε κάθε χρόνο να έχουμε μαζί μας περισσότερους δημιουργούς από όλο τον κόσμο και επαγγελματίες του χώρου από το εξωτερικό.

–Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Τι προσδοκάτε με αυτές;

Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν ως βασικό στόχο την καλλιέργεια της παιδείας και κουλτούρας του κινηματογράφου αλλά και ευρύτερα των οπτικοακουστικών τεχνών. Αρκετές είναι στοχευμένες και αφορούν συγκεκριμένα τους επαγγελματίες του χώρου, προσφέροντάς τους εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια. Επίσης, το φεστιβάλ επεκτείνει κάθε χρόνο τις δράσεις του εκτός του Θεάτρου Ριάλτο και της πλατείας Ηρώων με αρκετές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε άλλα γνωστά και άγνωστα σημεία της Λεμεσού, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να διαφοροποιούμαστε, να διοργανώνουμε site-specific εκδηλώσεις και να προσελκύουμε διαφορετικό και καινούργιο κοινό. Πολύ σημαντικό είναι το ότι μέσα από αυτές τις διαφορετικές εκδηλώσεις προκύπτουν νέες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες και αναδεικνύεται το έργο Κυπρίων δημιουργών από τον χώρο της τέχνης.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου έχει καταστεί πλέον ένας αξιόλογος κινηματογραφικός θεσμός

–Σημειώνετε ότι κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα με τις κυπριακές παραγωγές, μας λείπει κάτι ακόμα;

Όσο αφορά στην ποιότητα και την ποσότητα των ταινιών εγχώριας παραγωγής δεν μας λείπει κάτι. Όλο και περισσότερες ταινίες υλοποιούνται και διαγωνίζονται κάθε χρόνο στο ISFFC, αρκετές από τις οποίες κάνουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Αυτό που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική του κράτους που να αφορά στον κινηματογράφο, η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη και από το κράτος αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά η οπτικοακουστική παιδεία που οφείλει να ξεκινά από τη δημοτική εκπαίδευση.

–Μέσα σε αυτά τα χρόνια ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί στη διοργάνωση;

Όλη η ομάδα του φεστιβάλ έχει πλέον ωριμάσει και έχει την εμπειρία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας διεθνούς εμβέλειας διοργάνωσης. Παράλληλα με μας βλέπουμε ότι ωριμάζουν και οι κύπριοι δημιουργοί και το κοινό μας το οποίο έχει πλέον άποψη, έχει απαιτήσεις, ασκεί κριτική, εμπνέεται και προβληματίζεται. Το φεστιβάλ έχει εδραιωθεί και η τέχνη της μικρού μήκους ταινίας έχει αναγνωριστεί και αγαπηθεί από το κοινό της Κύπρου το οποίο συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, γεμίζοντας την αίθουσα του Ριάλτο και στηρίζοντας τους συμμετέχοντες δημιουργούς.

–Έχει εδραιωθεί διεθνώς στον χώρο του το φεστιβάλ;

Πλέον μπορούμε να πούμε ότι το ISFFC είναι ένα φεστιβάλ γνωστό στο εξωτερικό. Οι διαρκείς προσπάθειες μας για δικτύωση και ανάπτυξη των σχέσεων με αλλά φεστιβάλ αλλά και οργανισμούς, έχει σαν αποτέλεσμα την ανταλλαγή προγραμμάτων και την ένταξη σε δίκτυα τα οποία προσδίδουν αξιοπιστία στο φεστιβάλ. Μέσα στο μήνα Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε και ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο εντάσσει πλέον το ISFFC ανάμεσα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης! Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή...

–Ποιο θα θέλατε να είναι το αποτύπωμα του φετινού φεστιβάλ

Η 8η έκδοση του φεστιβάλ είναι πάρα πολύ σημαντική για μας... για λόγους που δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε ακόμα. Σύντομα! Το σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει ταινίες στο πρόγραμμά της που για μας προσωπικά αποτελούν σταθμό. Ταινίες που μας έχουν συγκλονίσει, και που θα θυμόμαστε πολλά χρόνια. Ευχόμαστε το ίδιο για τους θεατές μας!

Υπάρχει απαιτητικό κοινό στην Κύπρο

–Υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει στο κινηματογραφικό τοπίο της χώρας;
Σίγουρα μπορούν να γίνουν παρά πολλά ξεκινώντας από την κατοχύρωση του επαγγέλματος του σκηνοθέτη, την ένταξη της κινηματογραφικής παιδείας στα σχολεία, την αύξηση του κονδυλίου του κινηματογράφου, την αναβάθμιση του Τμήματος Κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και φυσικά τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή φορολογικών κινήτρων στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής.

–Το κοινό αυτά τα χρόνια πώς ανταποκρίνεται; Έχετε δει αλλαγή κινηματογραφικής κουλτούρας στη χώρα;

Φυσικά. Έχουμε παρατηρήσει άλματα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Το κοινό έχει γίνει πιο απαιτητικό και παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον μικρού μήκους ταινίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Όπως επεσήμαναν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ, Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, όλες οι εκδηλώσεις και προβολές του φεστιβάλ αποτελούν αγαπημένα κομμάτια ενός παζλ. Ωστόσο, στοίχημα για τη διοργάνωση αποτελούν δύο εκδηλώσεις που γίνονται πρώτη φορά. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ., στο Θέατρο Ριάλτο, θα πραγματοποιηθεί το «Meet the Programmers»! Μια πρωτοβουλία που φέρνει στην Κύπρο για πρώτη φορά διευθυντές και επιμελητές προγράμματος σημαντικών φεστιβάλ μικρού μήκους σε ένα πάνελ συζητήσεων με θέμα «Πώς γίνεται ο προγραμματισμός και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ταινίες σε φεστιβάλ». Οι διοργανωτές δηλώνουν πως είναι μια καλή ευκαιρία τόσο για τους δημιουργούς όσο και για το κοινό να ακούσουν πώς οι προγραμματιστές καταλήγουν στις επιλογές τους και τι ψάχνουν σε μια ταινία. Συμμετέχουν στο πάνελ τα φεστιβάλ: Tampere (Φινλανδία), Berlinale (Γερμανία), Vienna shorts (Αυστρία), Winterthur (Ελβετία) και NDU (Λίβανος). Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 5:30 μ.μ. στο Παλιό Ξυδάδικο, θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Words on film» που θα συνδέσει την τέχνη του κινηματογράφου με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Στη πρώτη ώρα θα γίνει μια συζήτηση με τον καταξιωμένο Έλληνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη την οποία θα συντονίσει ο Κύπριος συγγραφέας Γιώργος Τριλλίδης. Και ακολούθως θα προβληθούν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο επενδυμένες με αφήγηση και στίχο από γνωστούς Κύπριους λογοτέχνες και ποιητές. Μαρία Ιωάννου, Κωνσταντία Σωτηρίου, Στέφανος Σταυρίδης και Κώστας Μαννούρης θα διαβάζουν το κείμενό τους σε παράλληλη προβολή με την ταινία η οποία τους έχει ανατεθεί.

Πληροφορίες

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy. Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο, τηλέφωνο 77777745 - www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy. Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου, την ιστοσελίδα του, ή την εφαρμογή Rialto Theatre App).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η νέα ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου 2021

Ο Μπάτμαν έγινε 80 ετών

Προς τιμήν των 80ων γενεθλίων του Μπάτμαν, το εμβληματικό σήμα της νυχτερίδας θα «λάμψει» πάνω από έντεκα πόλεις σε όλο ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X