ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ταινία «The Gulls», από την Καλμίκια της Ρωσίας, ο μεγάλος νικητής

Ολοκληρώθηκε το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Απριλίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, το διεθνές φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2016», που διήρκεσε δέκα ημέρες, και παρουσίασε ταινίες σε πρώτη παγκύπρια προβολή και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Λεμεσό (Θέατρο Ριάλτο) και Λευκωσία (Ζήνα Πάλας).

Το πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν ο σκηνοθέτης David Hands και η σεναριογράφος – συνθέτις δρ Χριστίνα Γεωργίου, παρουσίασε δύο ταινίες μικρού μήκους που έφτιαξαν παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια κινηματογράφου. Στην συνέχεια, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς, απένειμε στα παιδιά διπλώματα για τη συμμετοχή τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη παιδικού τμήματος στο Φεστιβάλ, και την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στον τόπο μας.

Η Διεθνής Κριτική επιτροπή, που φέτος αποτελούνταν από τους Julek Kedzierski (Πολωνικής καταγωγής συντονιστή του Mannheim Meeting Place), Vicky Krieps (Λουξεμβουργιανή ηθοποιό), Κύρο Παπαβασιλείου (Κύπριο σκηνοθέτη), Christine Haupt (Γερμανίδα παραγωγό), με Πρόεδρό της την Κυπριακής καταγωγής Υποψήφια για Emmy Ενδυματολόγο Jo Katsaras, απένειμε στη συνέχεια τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Τα βραβεία

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΤΗΕ GULLS, της Ella Manzheeva 

    «Για την καλλιτεχνική συνοχή στη σκιαγράφηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ένα άγνωστο πολιτισμικό περιβάλλον, για την οπτική αυθεντικότητα και ακεραιότητά της, αλλά και για την ευκαιρία που μας χάρισε να γνωρίσουμε μία πρωτοεμφανιζόμενη και ταλαντούχα σκηνοθέτιδα. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000.

  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: LET THEM COME του Salem Brahimi

    «Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε «σε μία αξιοσημείωτη σκιαγράφηση μιας ιστορικής περιόδου, άγνωστης σε μεγάλο βαθμό για τον δυτικό κόσμο, η οποία εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει το πολιτικό κλίμα της εποχής μας. Για την κοινωνική ευαισθησία και το θάρρος της». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €3000.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Renars Vimba, για την ταινία του Mellow Mud

    «Για το οπτικό ύφος του σκηνοθέτη που συμβάλλει στη σύνθεση μιας συνεκτικής αφήγησης, για την επιμελή και συγκροτημένη συνεργασία του με μία μη επαγγελματία ηθοποιό, καθώς και για τη διαδραστικότητα μεταξύ ρυθμού και σύνθεσης χαρακτήρων, με αποτέλεσμα το όραμα του σκηνοθέτη να μεταφράζεται επιτυχώς στην οθόνη». To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000 και υπηρεσίες post production mastering, αξίας €3500 από την Ελληνική εταιρεία Authorwave. Το βραβείο παρέδωσε ο κος Πάνος Μπίσδας, διευθυντής της Εταιρείας Authorwave.

Απονεμήθηκαν και Ειδικές Μνείες 

  • LOSERS για τη φωτογραφία που υπογράφει ο Emil Christov

    «Για τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει μία δύσκολη δραματουργία και για την εξαίρετη απόδοση σε ασπρόμαυρο.»
  • BABA JOON, του Yuval Delshad
    «Για την πρωτότυπη διανομή ρόλων και τη σκηνοθεσία του νεαρού πρωταγωνιστή της, καθώς επίσης και για την αξιόπιστη σκιαγράφηση του πατριαρχικού συστήματος της περιοχής.»
  • INTERRUPTION, του Γιώργου Ζώη
    «Για την πρωτοποριακή προσέγγισή του στο αντικείμενο και για το έντονο οπτικό του ύφος, κυρίως από άποψης φωτογραφίας, για τη σκηνογραφία και τα κουστούμια.»
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ:
    To ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ «ΤΗΕ FAMOUS GROUSE” κέρδισε η ταινία SMAC, του Ηλία Δημητρίου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000, μια χορηγία της ACM CHRISTOFIDES Ltd.

 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X