ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να γίνει η Κύπρος ελκυστικός κινηματογραφικός προορίσμος

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου ζητεί βελτίωση του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας που εκπονήθηκε από τον CIPA και το Υπουργείο Οικονομικών (παρουσιάστηκε από τον CIPA στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017), το οποίο σύμφωνα με την Ένωση δεν εξυπηρετεί ουδόλως την εγχώρια βιομηχανία. Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. το σχέδιο καλωσορίζεται από την Ένωση Σκηνοθετών, ωστόσο, από πλευράς της Ένωσης τίθενται διάφορα ζητήματα, τα οποία το Σχέδιο, σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, δεν έχει λάβει υπόψη του.

Η Ένωση Σκηνοθετών τόνισε ότι δεν θα πρέπει μόνο να έρθουν επενδύσεις, για χάρη των επενδύσεων, χωρίς να λαμβάνεται η εγχώρια βιομηχανία, αλλά θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο modus operandi ώστε να καταστεί η τοπική κινηματογραφική παραγωγή ελκυστική, να αναβαθμιστεί ώστε να γίνει η ίδια πόλος έλξης κινηματογραφικών επενδύσεων, που θα αποφέρουν ταυτόχρονα έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο για ολοένα και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά βήματα στην Κύπρο. Αυτή η ενδυνάμωση, τονίστηκε από την Ένωση, θα μπορεί τελικά να υποστηρίξει και τις πιο απαιτητικές παραγωγές προς όφελος όλων.

Στη συνέντευξη Τύπου το παρών τους έδωσαν και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο κ. Μιχάλης Γεωργάλλας, από την Αλληλεγγύη, ο κ. Κωνσταντίνος Φιλαρέτου από τη Συμμαχία Πολιτών, ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης, και ο εκπρόσωπος για πολιτιστικά θέματα του ΑΚΕΛ κ. Κώστας Κώστα, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους αναγνώρισαν τη σημασία της ενίσχυσης της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας και είπαν ότι είναι θετικοί να συζητήσουν το θέμα και στη βουλή το συντομότερο δυνατόν, μετά το άνοιγμά της.

Η Ένωση Σκηνοθετών, όπως τονίστηκε, έχοντας ως κύρια μέριμνά της την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της τοπικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας ετοίμασε εισηγήσεις που βελτιώνουν τις πρόνοιες του σχεδίου και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας που υστερεί σε σχέση με αυτές του εξωτερικού.

Τονίστηκε, επίσης ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν στηρίζεται επαρκώς από το κράτος και γι’ αυτό ζητείται η ενίσχυση του κονδυλίου της ΣΕΚιν με ένα ουσιαστικό ποσό ανάλογο του προϋπολογισμού της Θεατρικής Ανάπτυξης της Κύπρου (το οποίο ανέρχεται στα 7.253.000 ευρώ). Σήμερα, το κράτος επιχορηγεί, κατά μέσο όρο, τον εγχώριο κινηματογράφο με το ποσό του ενός εκατομμυρίου, όταν ο μέσος όρος κόστους μιας χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογραφικής παραγωγής ανέρχεται γύρω στις 600.000 ευρώ, ένα ποσό που οπωσδήποτε δεν επαρκεί, όπως λένε, όταν πρέπει να πληρωθούν πάμπολλες υποχρεώσεις για μία και μόνο παραγωγή. Σημειώνεται ότι το ένα εκατομμύριο διανέμεται σε όλες τις παραγωγές της χρονιάς, και ουσιαστικά δεν αρκεί ούτε για να γίνουν δύο ταινίες μεγάλου μήκους.


Οι προτάσεις της ΕΣΚ

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου έκανε τις παρακάτω εισηγήσεις-προτάσεις:

  • Αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των δικαιούχων έτσι ώστε να τα πληρούν τα και Κύπριοι παραγωγοί αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι.
  • Δέσμευση από την αιτούμενη Εταιρεία Παραγωγής του εξωτερικού ότι τουλάχιστον το ποσοστό του 40% των εργαζομένων θα είναι Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο.
  • Δημιουργία από το κράτος σωστών υποδομών για εξειδίκευση των επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων του κλάδου που εργάζονται είτε σε μικρές εταιρείες είτε είναι αυτοεργοδοτούμενοι.
  • Δημιουργία πρόνοιας στο σχέδιο που να δίνει κίνητρο φοροαπαλλαγής σε ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές και συμπαραγωγές.
  • Μείωση του ποσού πραγματοποίησης ελάχιστης δαπάνης στην Κύπρο από €200.000 σε €100.000 για κινηματογραφικές ταινίες, έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια αίτησης και ανεξάρτητες κυπριακές παραγωγές.
  • Εκπροσώπηση της ΕΣΚ στην Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Α.Σ.Ο.) Οι προτάσεις οι οποίες θα κατατίθενται έχουν εξειδικευμένο περιεχόμενο που μόνο οι επαγγελματίες στον οπτικοαουστικό τομέα γνωρίζουν.

Η EΣΚ ζητεί τη δέσμευση ότι θα ληφθούν υπόψη, από τους αρμόδιους και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, οι τροποποιήσεις που εισηγούνται για το σχέδιο και θα παρουσιαστεί εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Επίσης, η Ένωση ζητεί να αυξηθεί το κονδύλι της ΣΕΚιν και όπως χαρακτηριστικά είπαν «Μόνο τότε θεωρούμε ότι ο κινηματογράφος στην Κύπρο θα “φωτιστεί” και η βιομηχανία μας θα εξελιχτεί όπως επιβάλλει ο λαμπρός μας ήλιος».

Τι απαντούν CIPA και ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά τους CIPA και ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση ενός σφαιρικού πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας η οποία αναμένεται ότι θα επιφέρει αναπτυξιακά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη και με αφορμή σημερινή συνέντευξη Τύπου διευκρινίζουν τα εξής ότι η συμμετοχή της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Σχεδίου Οπτικοακουστικής δεν είναι δυνατή για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς το Σχέδιο επιτρέπει τη συμμετοχή Κυπρίων παραγωγών, με τους οποίους ενδέχεται να υπάρχει άμεση ή έμμεση σχέση και ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των ντόπιων επαγγελματιών, καθώς το Σχέδιο ξεκάθαρα επιτρέπει τη συμμετοχή Κυπρίων παραγωγών χωρίς να προϋποτίθεται συνεργασία τους με ξένους παραγωγούς, ενώ επιτρέπει και τη συνεργασία μεταξύ ξένων και Κυπρίων παραγωγών, αν αυτό είναι θεμιτό από τους αιτούντες. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει ξεκάθαρη πρόνοια που προϋποθέτει την εργοδότηση Κυπρίων συντελεστών από τους αιτούντες για να είναι δικαιούχοι και ότι αυτό εφαρμόζεται συμπληρωματικά και επιπρόσθετα υφιστάμενων σχεδίων παροχής κινήτρων σε αμιγείς τοπικές παραγωγές.

Καταληκτικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι Σχέδιο είναι διαμορφωμένο για να προωθεί την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για ξένες παραγωγές οπτικοακουστικής με τρόπο επωφελή για την υφιστάμενη κυπριακή οπτικοακουστική βιομηχανία και δηλώνεται από μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης του Σχεδίου Οπτικοακουστικής και του Υπουργείου Οικονομικών ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του Σχεδίου προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X